Συναγερμός για την εξαφάνιση των βολβών

Συναγερμός για την εξαφάνιση των βολβών

Σύνθετα προβλήματα, τα οποία κινητοποίησαν μέχρι και τη δημοτική αρχή της Φαιστού στην Κρήτη, έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη περισυλλογή βολβών ή αλλιώς «ασκορδουλάκων», όπως είναι ευρέως γνωστοί στο νησί.

Το γνωστό έδεσμα της κρητικής φύσης, που καταγράφει ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον στην αγορά, απειλείται άμεσα, ενώ μετά από καταγγελίες, που έφτασαν στον Δήμο Φαιστού από περιοχές όπως τα Πιτσίδια και ο Κομμός, το Δημοτικό Συμβούλιο που ασχολήθηκε με το θέμα πήρε απόφαση να προστατευτούν οι βολβοί.

Παράλληλα, κατατέθηκε αίτημα προς τη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Κρήτης, ώστε το αυτοφυές φυτό να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας ανάλογο με αυτό των αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όπου η συλλογή τους ελέγχεται.

Επίσης, από την πλευρά του δήμου, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες στις περιοχές συλλογής του φυτού. Με τις πινακίδες αυτές, στόχος είναι η ενημέρωση των συλλεκτών για τον κίνδυνο εξαφάνισης του φυτού, εξαιτίας της συλλογής ποσοτήτων που δεν επιτρέπουν τη φυσική αναγέννησή του. Αυτό, πάντως, που ξεκαθαρίστηκε ήταν ότι, για την επιβίωση του φυτού, θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η συλλογή του για εμπορικούς σκοπούς. Να σταματήσουν, δηλαδή, οι συλλέκτες να φεύγουν με τα τσουβάλια από τις περιοχές όπου φύεται και τα οποία καταλήγουν σε λαϊκές αγορές ή καταστήματα.

Κάλια Πετσαλάκη