Κρήτη: Βραχνάς ο καύσωνας, «έκαψε» τα αμπέλια

«Φωτιά» έβαλε στους αμπελοκαλλιεργητές της Κρήτης το πρόσφατο μίνι κύμα του πρώτου καύσωνα, αφού, με δεδομένη την ανομβρία του χειμώνα, τα προβλήματα που προκάλεσε ήταν εκτεταμένα. Όπως εξηγούν οι παραγωγοί, το πλήγμα είναι μεγάλο, ιδιαίτερα στις καλλιέργειες που δεν ποτίζονται και αφορούν κυρίως τον αμπελουργικό τομέα. «Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, τα φυτά εμφάνισαν “εγκαύματα”.

Οι απώλειες, όσο και αν αυτό ακούγεται υπερβολικό, είναι τεράστιες. Η καταγραφή της ζημιάς πρέπει να αποτυπωθεί στο σύνολό της, γιατί έχω την αίσθηση ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των καλλιεργειών θα μείνει ατρύγητο φέτος» εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου και αμπελουργός, Μύρος Χιλετζάκης. Σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, όπως οι Δαφνές, το Βενεράτο και η Αυγενική, που μεγάλο μέρος των καλλιεργειών τους είναι τα αμπέλια που δεν ποτίζονται, η εκτίμηση των γεωπόνων είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους θα ξεραθούν.

Ακόμη όμως και σε ό,τι αφορά τα ποτιστικά αμπέλια, όπως επεσήμανε ο κ. Χιλετζάκης, «εξαιτίας του ότι δεν είναι δυνατό να απορροφήσουν εύκολα νερό λόγω του καιρού, σύντομα και αυτά θα έχουν σημαντικό πρόβλημα». Επιπλέον, βραχνά για τους αμπελοκαλλιεργητές που θέλουν να κρατήσουν έστω και ένα μικρό μέρος της παραγωγής τους αποτελεί και η αύξηση του κόστους που, όπως όλα δείχνουν, θεωρείται δεδομένη. «Με τέτοια ανομβρία και με ένα καλοκαίρι σε επίπεδο θερμοκρασιών που ξεκίνησε νωρίς το πότισμα για να κρατηθούν «ζωντανά» τα αμπέλια, έχει ήδη τεράστιο κόστος. Αυτό ποιος θα το καλύψει;» αναρωτήθηκε ο κ. Χιλετζάκης, που σημείωσε ότι ήδη κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν αρχίσει να καταγράφουν τις ζημιές που, με βάση τα δεδομένα που έχουν, αφορούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής σε όλη την Κρήτη.

Κάλια Πετσαλάκη