Σύσκεψη της Πρωτοβουλίας Αγροτών στην Αθήνα

Σύσκεψη της Πρωτοβουλίας Αγροτών στην Αθήνα

Την πρόθεσή τους να θέσουν υπό πίεση την κυβέρνηση, προκειμένου να σκύψει πραγματικά πάνω στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και της πρωτογενής παραγωγής, εκφράζουν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Αγροτών, που σήμερα το πρωί συναντήθηκαν στην Αθήνα στα γραφεία του ΟΚΕ.

Σύσκεψη της Πρωτοβουλίας Αγροτών στην ΑθήναΣτόχος της συνάντησης – σύσκεψης η αποτίμηση των αποτελεσμάτων των κινητοποιήσεων του προηγούμενου μήνα, η κατάθεση προτάσεων και ενημέρωσης για το ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά και ο καθορισμός νέων κινητοποιήσεων. Μέχρι αυτή την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές συζητείται η μορφή και ο τρόπος αντίδρασης. Οι προτάσεις που έχουν μπει στο τραπέζι είναι από καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, στήσιμο μπλόκων, αλλά ίσως και ενός νέου συλλαλητηρίου.

Η σύσκεψη ξεκίνησε με ενημέρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών θεμάτων από τον γεωργοοικονομολόγο Πάνο Παναγόπουλο, ο οποίος ανέδειξε την ανάγκη να ενημερωθεί η κοινή γνώμη, ενώ υπέδειξε ως μία μορφή κινητοποιήσεων, την προσφυγή στην δικαιοσύνη. Σε ό,τι αφορά το φορολογικό είπε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν και στην χώρα μας οι αρχές που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν σχετικές μελέτες και οι όποιες αποφάσεις να παρθούν σε βάθος χρόνου τουλάχιστον ενός 6μήνου.

Μιλούν στην «ΥΧ»

Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, συντονιστικής των Συλλόγων της Πρωτοβουλίας ΑγροτώνΣε δήλωσή του στην «ΥΧ» ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, συντονιστικής των Συλλόγων της Πρωτοβουλίας Αγροτών είπε ότι «είμαστε σήμερα εδώ οι αγροτικοί σύλλογοι της Πρωτοβουλίας για να αποτιμήσουμε το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων όλου του προηγούμενου μήνα και να προγραμματίσουμε τις νέες μας κινητοποιήσεις, τον τρόπο και τον χρόνο με τον οποίο θα δράσουμε. Παράλληλα, θα ενημερώσουμε τους πρόεδρους των Συλλόγων για τις τελευταίες εξελίξεις και στα οικονομικά και στην πρότασή μας σε ότι αφορά το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό θεωρούμε ότι ο ΟΓΑ πρέπει να παραμείνει ένας ακέραιος οργανισμός, ο οποίος θα υπηρετεί τον αγρότη, θα υπηρετεί την ασφάλισή του, την πρόνοιά του και τη νοσοκομειακή του περίθαλψη. Σε ότι αφορά τα φορολογικά μας θεωρούμε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια τέτοια φόρμουλα ώστε η οικογενειακής μορφής αγροτικές επιχειρήσεις, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες να είναι βιώσιμοι στον χώρο τους. Να μπορεί να υπάρξει ένας σχεδιασμός για το μέλλον για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και εμείς να κάνουμε αυτό που κάνουμε».

ο Γιώργος Τζωρτζάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας νομού ΗρακλείουΤην ανάγκη να τεθούν όλα τα προβλήματα στο τραπέζι κατά την σύσκεψη επισήμανε στην «ΥΧ» ο Γιώργος Τζωρτζάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας νομού Ηρακλείου και μέλος της Πρωτοβουλίας: «Πιθανότατα να συγκροτήσουμε και μία επιτροπή η οποία θα κάνει ένα ανοιχτό κάλεσμα, για άλλη μια φορά, σε όλους τους εκπροσώπους και φορείς των αγροτών ώστε από δω και πέρα, όπως κάναμε και στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, να κινούμαστε όλοι μαζί. Δεν είναι καιρός για αυτόκλητους στρατηγούς και επιτελάρχες. Επειδή βλέπουν ότι ο κόσμος βγαίνει ξανά στους δρόμους γιατί έχει πρόβλημα και όχι γιατί αγαπάει όλους εμάς, να σηκώνει ο καθένας το μπαϊράκι του και να το παίζει αρχηγός. Είδαμε ότι το 2009 που ξανάγινε το ίδιο πράγμα υπήρχε μια απαξίωση στο έπακρο, του συνδικαλιστικού των αγροτών. Ας μην ξανακάνουμε το ίδιο λάθος για άλλη μια φορά. Τόσα χρόνια προσπαθούμε να το μαζέψουμε. Είμαστε σε ένα καλό δρόμο και ευελπιστούμε ότι αυτή την φορά αυτοί που δεν πρέπει να ασχολούνται και δεν εκπροσωπούν παρά μόνο τον εαυτό τους να κάνουν λίγο στην άκρη. Να αφήσουν χώρο στους νέους του πρωτογενούς τομέα, να βγουν μπροστά για να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και πραγματικά να δημιουργήσουμε μια αγροτική οικονομία που να μπορεί να σταθεί στα πόδια της».

Ξενοφώντας Τσέμπης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου ΑλμωπίαςΟ Ξενοφώντας Τσέμπης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμωπίας μας είπε με την σειρά του ότι «στέλνουμε μήνυμα ότι είμαστε ανυποχώρητοι, πρέπει να τα δούμε όλα από την αρχή και να ξεκινήσουμε να παράγουμε πλέον. Η δουλειά μας είναι στο χωράφι. Με τα προβλήματα όμως που δημιουργούνται δεν μπορούμε να είμαστε στα χωράφια αλλά να είμαστε στον δρόμο. Να δούμε με ποιο τρόπο θα οργανωθεί ο αγώνας από δω και μπρος».

Βασίλης Τζιουράς, Αγροτικόw Σύλλογwο Φυτικής Παραγωγής Βελβεντό ΚοζάνηςΟ Βασίλης Τζιουράς, από τον Αγροτικό Σύλλογο Φυτικής Παραγωγής Βελβεντό Κοζάνης δηλώνει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ότι «μετά από πάρα πολύ καιρό ο αγροτικός κόσμος έκανε κάποιες σωστές κινήσεις και μπορώ να πω πολύ επιτυχημένες. Μας δίνει δύναμη, κουράγιο και ελπίδα να συνεχίσουμε ενωμένοι και θα κερδίσουμε».

 

Ανθή Γεωργίου