Στα 1,9 εκατ. ευρώ οι οφειλές της οινοποιίας Μπουτάρη στους αμπελουργούς

Πώληση θυγατρικών και 15ετής ρύθμιση δανείων

Στα 1,9 εκατ. ευρώ οι οφειλές της οινοποιίας Μπουτάρη στους αμπελουργούς

Ύστερα από πολύμηνες και εργώδεις διαπραγματεύσεις, η Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική κατάφερε να εξασφαλίσει τη συναίνεση των Πειραιώς, Αlpha, Εθνική και Eurobank στο σχέδιο εξυγίανσης που εκπόνησε η Deloitte & Touche. Το τελευταίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, πώληση θυγατρικών, μεταξύ αυτών της Καμπάς Οινοποιητική αλλά και του γαλλικού οινοποιείου Millesime, έναντι τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2017. Ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης διατηρεί τον έλεγχο και το management της εταιρείας, υποχρεούται ωστόσο να καλύψει αύξηση κεφαλαίου 1,3 εκατ. ευρώ, με εισφορά ακινήτου που έχει δοθεί προς εξασφάλιση σε μια εκ των πιστωτριών τραπεζών, ενώ θα συνεργαστεί μαζί τους και για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Όπως διαρρέεται από την εταιρεία, προτεραιότητα θα δοθεί στην πλήρη εξόφληση των αμπελουργών, στους οποίους οφείλονται περί τα 1,9 εκατ. ευρώ, σε σύνολο 8,4 εκατ. ευρώ, που είναι τα χρέη της επιχείρησης προς τους προμηθευτές της. Το ακριβές πλάνο αποπληρωμής αναμένεται να αποσαφηνιστεί μετά τις 8 Φεβρουαρίου, οπότε και συζητείται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βέροιας η αίτηση για άμεση επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης που έχει καταθέσει η εταιρεία.

Πέραν των παραπάνω, το σχέδιο περιλαμβάνει επιμήκυνση των δανείων και ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε ορίζοντα 15ετίας. Ωστόσο, το ποσό της νέας τραπεζικής χρηματοδότησης είναι σχετικά μικρό και δεν ξεπερνά τα 500.000 ευρώ, γεγονός που σε συνδυασμό με την απουσία πρόβλεψης για «κούρεμα» τραπεζικού δανεισμού, κάνει αρκετούς στην αγορά να εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του πλάνου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σαφές ότι η Ι. Μπουτάρης & Υιός Οινοποιητική μετατρέπεται πια σε μια μικρότερου μεγέθους εταιρεία.

Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει περισσότερες από 40 ετικέτες στην αγορά και έξι οινοποιεία στην Ελλάδα, ωστόσο οι πωλήσεις της κινούνται κάτω από τα 13 εκατ. ευρώ ετησίως, όταν αρκετά χρόνια πριν ξεπερνούσαν τα 20 εκατ. ευρώ. Πηγές της αγοράς θεωρούν ότι η επιχείρηση δεν κατάφερε εγκαίρως να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που έφερε η κρίση στην αγορά οίνου και τα οποία επιτάσσουν προϊόντα που δίνουν έμφαση στην καλύτερη δυνατή αναλογία αξίας/τιμής (το περίφημο «value for money»).

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

·Ρύθμιση του τραπεζικού της δανεισμού σε 15 έτη και χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων αναγκών της εταιρείας.

·Χαμηλό επιτόκιο για όλη τη διάρκεια της συμφωνίας.

·Ρύθμιση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο και ταμεία σε 15 χρόνια.

·Περίοδος χάριτος ενός έτους, κατά την οποία πληρώνονται μόνο τόκοι.

·Πώληση θυγατρικών εταιρειών.

·Σταδιακή αποπληρωμή στο ακέραιο, όλων των προμηθευτών της εταιρείας.