Στις 28/6 εκτοξεύεται ο δορυφόρος – Στα 2,5 δις ευρώ οι άμεσες επενδύσεις σε δίκτυα

Στις 28/6 εκτοξεύεται ο δορυφόρος - Στα 2,5 δις ευρώ οι άμεσες επενδύσεις σε δίκτυα

Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 28/6 επίκειται εκτόξευση δορυφόρου Hellas SAT3, κατά τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά.

Στα 2,5 δις ευρώ ανέρχονται οι άμεσες επενδύσεις, που θα γίνουν από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, μέσα στην επόμενη τετραετία, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης, γεγονός που θα σημάνει και εξάπλωση των δικτύων και καλύτερες ταχύτητες προς όλες τις κατευθύνσεις. «Η εποχή των πατρικίων και των πληβείων πέρασε», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας κατά τη διάρκεια της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για τα ψηφιακά δίκτυα αλλά και εξίσωση των πολιτών, ως προς την ψηφιακή πληροφορία.

«Πιο κοντά στο διάστημα»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παππάς η Ελλάδα έχει στρατηγικό σχέδιο για την Ψηφιακή πολιτική που έπρεπε να το αναθεωρήσει, καθώς προέκυψαν νέες οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να αναθεωρήσει και τους στόχους, διότι έχουν προκύψει αλλαγές λόγω των δικτύων νέας γενιάς, ενώ αναφέρθηκε επιγραμματικά στην εκτόξευση του δορυφόρου.  

Νωρίτερα, κατά τη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου υποστήριξε πως η κυβέρνηση προωθεί δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και για την κάλυψη των απομακρυσμένων νησιών μας. Όπως ειπώθηκε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα ψηφιακά δίκτυα νέας γενιάς, θα επιφέρουν τεράστιες αλλαγές στην εκπαίδευση, την αγροτική πολιτική, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται προχωρά η διαδικασία για το δορυφόρο ΗellasSAT3.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Άρτας, Γιώργος Στύλιος ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για ψηφιακές δεξιότητες, ώστε σιγά – σιγά να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα.

Έρχεται νέο «ψηφιακό» νομοσχέδιο

Αναφερόμενος στα όσα είπε η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της ΝΔ, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου περί καθυστερήσεων, ο κ.Παππάς σημείωσε ότι από τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα είχε θέμα αιρεσιμότητας και μπλοκάρισμα κονδυλίων ύψους 1,2 δις ευρώ και σημείωσε ότι υπήρχαν ακόμη και 3 διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα ακόμη και μέσα σε δημόσιες δομές! Στις κατηγορίες ότι υπήρξαν δυο έργα που δεν  εντάχθηκαν ο  κ.Παππάς μίλησε για προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ, που τα έργα εντάχθηκαν την Παρασκευή πριν τις εκλογές του 2015 κι επεσήμανε ότι έργα που το κόστος τους, έπρεπε να αναλάβουν ιδιώτες, μεταφέρθηκε σε δημόσιους οργανισμούς και πολίτες.

Προαναγγέλθηκε και νέο νομοσχέδιο για την ίδρυση της ελληνικής διαστημικής υπηρεσίας το επόμενο διάστημα και σχετική τροπολογία για το έργο Rural. Κατά τον κ.Παππά το υπουργείο έχει προχωρήσει στην δημιουργία ψηφιακού μητρώου, για δικτυακές υποδομές, για τους δήμους της χώρας, με στόχο και τη μείωση του κόστους ανάπτυξης των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων και προανήγγειλε ολοκληρωμένο δίκτυο καταγραφής.

Καταιγιστικές αλλαγές

5η γενιά συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, είπε ότι έρχονται καταιγιστικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών, με τις εφαρμογές και μέσα στο 2017 θα ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης για το ψηφιακό θεματολόγιο.

Σημείωσε πως η χώρα μας έχει βελτιώσει τα μεγέθη της και σημείωσε πως η χώρα μας θα αυξήσει το ζωτικό της χώρο και θα υπάρξουν καθαρές λύσεις. Ο οδικός χάρτης για την τεχνολογίας 5ης γενιάς θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, είπε. Ο κ.Παππάς σημείωσε πως  έχει υπογράψει με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο μνημόνιο, για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων αλλά άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν κι άλλες πρωτοβουλίες.