Αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ θέλει το ΔΝΤ

Tέλος στις χάρτινες αποδείξεις, με πλαστικό χρήμα το αφορολόγητο για τους αγρότες

Μπορεί οι βασικές μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και ασφαλιστικό να μην περιλαμβάνονται τυπικά στην ατζέντα της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο στην κυβέρνηση ξορκίζουν το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να επανέλθει –όπως το έχει πράξει άλλωστε και στο παρελθόν- σε ορισμένα από τα , κατά το ίδιο, «καίρια» ζητήματα φορολογικής πολιτικής.

Ο λόγος για το αφορολόγητο το οποίο ουδείς στο οικονομικό επιτελείο μπορεί να αποκλείσει να τεθεί δια της πλαγίου μέσω της κουβέντας για την εξάλειψη των φοροαπαλλαγών. Σε αυτή την περίπτωση το πλέον πιθανό είναι η πρόταση που θα βρεθεί στο τραπέζι να είναι αυτή που έχει επανηλειμμένα καταθέσει το Ταμείο και μιλάει για μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, το αφορολόγητο όριο ισχύει για μισθωτούς, συνταξιούχους αλλά και αγρότες και είναι κλιμακωτό. Μετά και τις αλλαγές του 2016, προβλέπεται ετήσια έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ για όσους αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα, 1.950 ευρώ για όσους έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο και στα 2.000 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους βαρύνονται με δύο προστατευόμενα τέκνα.

Όσοι έχουν τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα δικαιούνται αφορολόγητο 2.100 ευρώ.

Σε περίπτωση που «περνούσε» η πρόταση του ΔΝΤ, ένας άγαμος ή έγγαμος αγρότης χωρίς παιδιά θα πλήρωνε πρόσθετο φόρο 800 ευρώ, ένας έγγαμος με ένα παιδί θα πληρώσει πρόσθετο φόρο 850 ευρώ, ένας έγγαμος με δύο παιδιά θα πληρώσει 900 ευρώ και ένας ε τρία παιδιά θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 1.000 ευρώ.