Το παράδειγμα 50 αγροτών από το Αγίασμα Καβάλας

Η Καβάλα δείχνει τον δρόμο στις ισχυρές ομάδες παραγωγών, που καλλιεργούν προϊόντα με ζήτηση κι επιπλέον γνωρίζουν τους μηχανισμούς προώθησής τους στην ελληνική, αλλά και τη διεθνή αγορά.

agiasma-ae

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία «ΑΓΙΑΣΜΑ ΑΕ» στο χωριό Αγίασμα του Δήμου Νέστου, η οποία συστάθηκε το 1998 από 50 ιδρυτικά μέλη, όλοι επαγγελματίες αγρότες από την περιοχή της πεδιάδας του ποταμού Νέστου. Η δυναμικότητα της ομάδας παραγωγών παραμένει αριθμητικά, και όχι μόνο, ίδια, ενώ στους πρωτοπόρους προστίθενται αγρότες από την περιοχή που συνεργάζονται μαζί τους, όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος, Νίκος Εμμανουηλίδης. Οι καλλιέργειες είναι σπαράγγια, ακτινίδια, ροδάκινα, βερίκοκα και λίγα ρόδια.

Η πρώτη καλλιέργεια για το «ΑΓΙΑΣΜΑ» ήταν το 1990 το σπαράγγι και σταδιακά πέρασε και σε άλλες καλλιέργειες. «Θελήσαμε, ως αγρότες, να φύγουμε από το βαμβάκι και το καλαμπόκι και μετά από αναζήτηση περάσαμε στις δυναμικές καλλιέργειες», εξηγεί ο Νίκος Εμμανουηλίδης. Ο ίδιος πήρε την πρωτοβουλία για το σπαράγγι και το 1998 καλλιέργησαν τα πρώτα 150 στρέμματα, όλα ιδιόκτητα.

agiasmaae-1

Το λευκό σπαράγγι του Νέστου κέρδισε γρήγορα την προτίμηση των Γερμανών, ενός λαού που γνωρίζει κι εκτιμά τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του. Η Ολλανδία, η Ιταλία και η Γαλλία είναι οι χώρες που προστέθηκαν συν τω χρόνω στη λίστα των εξαγωγών, δικαιώνοντας την επιλογή τους. «Το 80% το καταναλώνουν οι Γερμανοί. Τη δεκαετία του ’90, καλλιεργήσαμε μόνο σπαράγγι και, στη συνέχεια, βάλαμε ακτινίδιο, ροδάκινο, βερίκοκο. Το σήμα κατατεθέν της ομάδας μας παραμένει το σπαράγγι», αναφέρει ο κ. Εμμανουηλίδης, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γευστικές συνήθειες των λαών δεν αλλάζουν εύκολα. «Κάποια στιγμή, συμμετείχαμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα στις Βρυξέλλες, που στόχευαν στη διαφήμιση του προϊόντος, αλλά στην Ελλάδα δεν περπάτησε.

Το παράδειγμα 50 αγροτών από το ίδιο χωριό της Καβάλας
Ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών, Νίκος Εμμανουηλίδης

Το σπαράγγι δεν περιλαμβάνεται στο μενού του Έλληνα». Το πρόγραμμα στόχευε στην προώθηση του ελληνικού σπαραγγιού στην Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία και συμμετείχαν συνεταιρισμοί από τον Έβρο, το Αγρίνιο και την Καβάλα. «Ήταν τριετούς διάρκειας και μάλιστα το 60% της καμπάνιας επικεντρώθηκε στην Ελλάδα χωρίς να καταφέρει ν’ αλλάξει τη νοοτροπία στη χώρα μας. Το θετικό είναι ότι το σπαράγγι κερδίζει διαρκώς έδαφος στις ξένες αγορές, που το ζητούν όλο και περισσότερο», σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη.

Το ακτινίδιο εξάγεται, επίσης, σε ευρωπαϊκές χώρες, στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Γερμανία και ένα μέρος της παραγωγής διακινείται στην Ελλάδα. Το ακτινίδιο, που καλλιεργείται στην Καβάλα, έχει αποκτήσει προστιθέμενη αξία και το όνομά του έφτασε μέχρι το Ντουμπάι και τον Καναδά. Το ροδάκινο και το βερίκοκο εξάγονται στην Ευρώπη στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και μέρος της παραγωγής μένει στη χώρα μας. Η μόνη καλλιέργεια που πηγαίνει για επεξεργασία είναι το ρόδι. «Τα ρόδια δεν είναι επιτραπέζια, στέλνονται σ’ ένα χυμωτήριο στη Θεσσαλονίκη», σημειώνει ο κ. Εμμανουηλίδης.

Εγκαταστάσεις και συσκευαστήριο με ISO και HACCP

H«ΑΓΙΑΣΜΑ ΑΕ» διαθέτει ένα συσκευαστήριο συνολικού εμβαδού 2.400 m2, το οποίο σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1990, εκσυγχρονίστηκε μερικώς το 2003 και κυρίως την περίοδο 2007-2012. Ο Νίκος Εμμανουηλίδης εξηγεί ότι διασφαλίζεται η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και των όρων υγιεινής και ασφάλειας, σύμφωνα με τα πρότυπα ISO-9000 και HACCP. Η εταιρεία διαθέτει καινούργιο μηχανολογικό εξοπλισμό παραγωγικής διαδικασίας, που εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες ταξινόμησης, συσκευασίας και τυποποίησης του σπαραγγιού των μελών παραγωγών.

agiasma ae kavala

Ο μηχανολογικός εξοπλισμός περιλαμβάνει μία μηχανή διαλογής σπαραγγιών, μία μηχανή ζύγισης σπαραγγιών και δεσίματος και μία τσερκομηχανή, που δένει τις παλέτες. Η συντήρηση του σπαραγγιού γίνεται αρχικά στον θάλαμο υδρόψυξης, δυναμικότητας 40 τόνων το 24ωρο, και ακολούθως στους τέσσερις ψυκτικούς θαλάμους, συνολικού όγκου 2.000 m3. «Προγραμματίζουμε ν’ αποκτήσουμε άλλους πέντε μεγάλους θαλάμους, γι’ αυτό περιμένουμε να ξεκινήσουν τα προγράμματα», αναφέρει ο κ. Εμμανουηλίδης. Η ομάδα παραγωγών της «ΑΓΙΑΣΜΑ ΑΕ» υλοποίησε το πρώτο της επιχειρησιακό πρόγραμμα, διάρκειας τριών ετών, την περίοδο 2013-2015.

Παραγωγή

Η παραγωγή του σπαραγγιού κινείται στους 500 με 600 τόνους ετησίως. Το βερίκοκο μαζί με το ροδάκινο είναι στους 700 με 800 τόνους, ενώ το ακτινίδιο φτάνει στο 1,5 εκατομμύριο κιλά. Τα ακτινίδια, όπως και τα υπόλοιπα φρούτα, εισκομίζονται αφού πρώτα γίνει έλεγχος της ωριμότητάς τους στο χωράφι. Η εταιρεία έχει πλήρη γεωπονική κάλυψη και σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Η ομάδα παραγωγών από το Αγίασμα κρατάει τη δυναμική της, εμπλουτίζεται με νέο αίμα, καθώς και τα παιδιά των ιδρυτών μπαίνουν σε αυτή μαζί με τους γονείς τους, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια αξιόλογη επένδυση. Εξάλλου και ο καιρός φέτος ήταν μαζί τους. «Η χρονιά που διανύουμε ήταν καλή και πιστεύω ότι η επόμενη θα είναι ακόμη καλύτερη. Η παραγωγή πήγε πολύ καλά στο σπαράγγι, στο ακτινίδιο, στο ροδάκινο, σε όλα τα προϊόντα», λέει ικανοποιημένος ο κ. Εμμανουηλίδης.