Αγωνία στον θεσσαλικό κάμπο από την αποχή του ΕΛΓΑ

Γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος της αδικίας, αν δεν υπάρξουν έγκαιρες εκτιμήσεις

Αγωνία στον θεσσαλικό κάμπο από την αποχή του ΕΛΓΑ
-Διαφήμιση-
Delegate

Νέο μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων από τους εργαζoμένους του ΕΛΓΑ, οι οποίοι απέχουν από τη διενέργεια των εκτιμήσεων, έχοντας ως αίτημα την εξαίρεση του ΕΛΓΑ από τις διατάξεις του Ν.4336/2015, που αφορούν τις μετακινήσεις εντός και εκτός έδρας. Όπως υποστηρίζουν στην «ΥΧ» οι συνδικαλιστές, «εάν δεν υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία και όχι απλά δέσμευση από την αρμόδια πολιτική ηγεσία, τότε οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με διάφορες μορφές».

Με ΚΤΕΛ και ταξί οι μετακινήσεις των εκτιμητών του ΕΛΓΑ

Οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΑ υποστηρίζουν ότι το μοντέλο που επελέγη από τη διοίκηση του Οργανισμού για τις μετακινήσεις τους (με ταξί, ΚΤΕΛ ή ενοικιαζόμενα ΙΧ) δεν αποδίδει. Εφόσον συνεχιστεί η αποχή των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, τότε θα υπάρξουν πολλά προβλήματα, αναφορικά με την έγκαιρη –άρα και αντικειμενική– εκτίμηση των ζημιών που έχουν σημειωθεί στον θεσσαλικό κάμπο. Αυτήν τη στιγμή, οι βασικές εκκρεμότητες εντοπίζονται στα βαμβάκια, τα οποία έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά από τις πολλές βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, αλλά και από το χαλάζι που έπεσε στους Γόμφους Τρικάλων και στα Φάρσαλα δύο φορές το καλοκαίρι. Ανάλογα προβλήματα υπήρξαν και στη μηδική (βλ. τριφύλλια στα Φάρσαλα), όπως και στα κάστανα Αγιάς και Πηλίου, τα οποία έχουν σχιστεί.

-Διαφήμιση-
Delegate

Όταν λήξει η αποχή, οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ θα δώσουν προτεραιότητα στα τριφύλλια και στα κάστανα και εν συνεχεία στο βαμβάκι, αφού σε αυτό μπορούν να υπάρξουν μάρτυρες για καιρό, εν αντιθέσει με τα πρώτα. Ελπίδα όλων είναι να λυθεί γρήγορα το πρόβλημα των μετακινήσεων των εκτιμητών και να μη χρειαστεί να συγκροτηθούν τριμελείς επιτροπές για συνολικές εκτιμήσεις των ζημιών (ποσοστό ζημιάς, ύψος παραγωγής), όπως συνέβη στην περίπτωση των σιτηρών και του καλαμποκιού, λόγω της αποχής την περασμένη άνοιξη, που δεν εκτιμήθηκαν εγκαίρως οι ζημιές, άρα σημειώθηκαν και αδικίες.