Αλλαγές στον εξωδικαστικό: Και πτωχευμένες επιχειρήσεις μπαίνουν στον μηχανισμό

Mε τις προωθούμενες βελτιώσεις, το υπουργείο Οικονομίας στοχεύει να διευρύνει τον αριθμό των επιχειρήσεων που μπορούν να ενταχθούν στον μηχανισμό του εξωδικαστικού συμβιβασμού, δίνοντας την ευκαιρία και σε αυτές που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως έχουν υποβάλει δήλωση επανέναρξης εργασιών. Παράλληλα, επιχειρείται να αποσοβηθεί ο κίνδυνος «συσσώρευσης» υποθέσεων στα δικαστήρια.

Τέσσερις σημαντικές αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό ετοιμάζεται να ενσωματώσει στο σχετικό νομοσχέδιο, που ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα,  το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, οι διορθωτικές παρεμβάσεις αφορούν τα εξής:

  • Θα δοθεί η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό και επιχειρήσεων που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, υπό την προϋπόθεση όμως ότι πριν από την υποβολή της αίτησης θα έχουν υποβάλει δήλωση επανέναρξης εργασιών.
  • Θα εισαχθεί απλοποιημένη διαδικασία δικαστικής επικύρωσης για ορισμένες υποθέσεις. Συγκεκριμένα, όταν, κατά την εξωδικαστική διαδικασία, δεν υποβλήθηκαν ενστάσεις και δεν υπάρχει διαγραφή οφειλής μη συμβαλλόμενου πιστωτή, θα μπορούσε η επικύρωση να γίνει από έναν δικαστή, χωρίς ακροαματική διαδικασία, με δυνατότητα, πάντως, των συμβαλλομένων πιστωτών να ασκήσουν ανακοπή. H αλλαγή αυτή έχει σκοπό να αποσοβηθεί ο κίνδυνος να συσσωρευτούν στα πρωτοδικεία χιλιάδες υποθέσεις, όπως από την πρώτη στιγμή είχαν επισημάνει παράγοντες της αγοράς. 
  • Αναφορικά με την αναστολή της διαδικασίας του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, το υπουργείο σκοπεύει να τις συνδέσει χρονικά όχι με την υποβολή της αίτησης, αλλά με την αποστολή των προσκλήσεων στους πιστωτές, αφού δηλαδή έχει προηγηθεί ο έλεγχος της ποιότητας της αίτησης.
  • Θα διευρυνθούν οι εργασίες που μπορούν να ανατεθούν στον εμπειρογνώμονα, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτές και η επαλήθευση των απαιτήσεων των πιστωτών, προκειμένου να δοθεί στη μειοψηφία των πιστωτών η δυνατότητα ελέγχου του ενδεχομένου συμμετοχής εικονικών απαιτήσεων.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, πάντως, το υπουργείο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς θα ενταχθούν στον μηχανισμό και οι αγρότες, όπως έχει προαναγγελθεί.

Το υπουργείο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς θα ενταχθούν στον μηχανισμό και οι αγρότες
Το υπουργείο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το πώς θα ενταχθούν στον μηχανισμό και οι αγρότες

Κάλεσμα για παλιούς των βιολογικών

Άδεια σταβλισμού έως τη 15η Μαΐου μπορούν να αιτηθούν όσοι κτηνοτρόφοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας (Δράση 1.2 «Βιολογική κτηνοτροφία»), προκειμένου να είναι επιλέξιμοι και να μη χάσουν τις ενισχύσεις.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση που υπέγραψε ο Γιάννης Τσιρώνης, για τους δικαιούχους της Δράσης 3.1, που αφορά τις αυτόχθονες φυλές («Διατήρηση απειλούμενων με εγκατάλειψη φυλών αγροτικών ζώων») η αντίστοιχη καταληκτική ημερομηνία είναι η 16η Αυγούστου του 2017.

Εάν οι άδειες προσκομιστούν εγκαίρως από τους δικαιούχους, η ενίσχυση θα καταβληθεί αναδρομικά για όλα τα έτη κατά τα οποία τηρήθηκαν οι συμβατικές υποχρεώσεις.

Δεν βλέπουν φως οι καταναλωτές

Στα χαμηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι επέστρεψαν οι οικονομικές προσδοκίες των καταναλωτών στο πρώτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της GfK Consumer Climate (καταναλωτικό κλίμα) στην Ευρώπη για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Έχοντας διαμορφωθεί στις -51 μονάδες, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος παρουσίασε, κατά τα τέλη Μαρτίου, μία από τις πιο αδύναμες τιμές σε ολόκληρη την ΕΕ, παραμένοντας ουσιαστικά αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2016, όταν και είχε διαμορφωθεί στις -50,6 μονάδες.

Οι χαμηλές οικονομικές προσδοκίες αντανακλούν, σύμφωνα με την έρευνα, τη συνεχιζόμενη δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα εισοδήματά τους, οι Έλληνες καταναλωτές εμφανίζονται ακόμα πιο απαισιόδοξοι, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στο τέλος του πρώτο τριμήνου στα χαμηλότερά του επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2012, αγγίζοντας τις 52,3 μονάδες, τουλάχιστον επτά μονάδες χαμηλότερα από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.