Αλλάζουν χέρια υποθηκευμένες συνεταιριστικές εγκαταστάσεις

των Άννας Στεργίου, Γιάννη Τσατσάκη

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αξιοποίηση των υποθηκευμένων αγροτικών εκτάσεων, αλλά και της ακίνητης περιουσίας συνεταιρισμών, που, λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν περιέλθει στον κατοχή του εκκαθαριστή της πρώην ΑTEbank.

Το νομοσχέδιο για τις συναλλαγές στα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα, που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα από τη Βουλή, δίνει ουσιαστικά το εναρκτήριο λάκτισμα στη διαδικασία, προικοδοτώντας τον ΟΔΙΑΓΕ (Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών) με 180.000 ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Ο νεοσύστατος Οργανισμός αποτελεί το όχημα μέσω του οποίου υλοποιηθεί το πολύπλοκο, αλλά και με αρκετά «γκρίζα» σημεία, εγχείρημα. Κι αυτό γιατί, μπορεί προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι τα εν λόγω ακίνητα να παραμείνουν σε συνεταιριστικά χέρια, ωστόσο έτερη διάταξη του νομοσχεδίου μοιάζει να ανοίγει διάπλατα την πόρτα για την παραχώρησή τους σε ιδιώτες, με μοναδική προϋπόθεση την αξιοποίηση για αγροτικές δραστηριότητες.

Τι λέει ο νόμος

Πιο αναλυτικά, στο Άρθρο 13 του νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι «με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονοµικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, ο ΟΔΙΑΓΕ χρηµατοδοτείται για την έναρξη λειτουργίας του από τον κρατικό προϋπολογισµό µε το ποσό των 180.000 ευρώ». Το εν λόγω ποσό θα πρέπει να επιστραφεί ατόκως στον προϋπολογισμό εντός επτά ετών, διάστημα στο οποίο ο Οργανισμός θα πρέπει να έχει καταφέρει να αυτοχρηματοδοτείται.

Με άλλη παράγραφο του ίδου άρθρου, ωστόσο, τροποποιείται το άρθρο 27 του ν. 4384/2016. Πρόκειται για το άρθρο που περιγράφει τη διαδικασία εκκαθάρισης των Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ), στην τελευταία παράγραφο του οποίου (12η) αναφέρονται τα εξής: «Από το προϊόν της εκκαθάρισης εξοφλούνται τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΑΣ που εκκαθαρίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Οι προαιρετικές μερίδες εξοφλούνται μετά την ικανοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων του ελληνικού Δημοσίου, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των εργαζομένων. Το υπόλοιπο του ενεργητικού που απομένει διατίθεται σε άλλον ΑΣ ή για άλλον κοινωνικό σκοπό, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο καταστατικό και δεν διανέμεται στα μέλη».

Με τη νέα διάταξη, η τελευταία πρόταση αντικαθίσταται ως εξής: ««Ο Οργανισµός Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισµών (ΟΔΙΑΓΕ) […] διαθέτει το υπόλοιπο του ενεργητικού που αποµένει σε άλλον Αγροτικό Συνεταιρισμό ή για την υποστήριξη δραστηριοτήτων που συµβάλλουν στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονοµίας». Με άλλα λόγια, εφόσον δεν υπάρχει ενδιαφέρον ή αντικειμενική δυνατότητα παραχώρησης σε άλλον αγροτικό συνεταιρισμό, το υπόλοιπο του ενεργητικού μπορεί να καταλήξει σε χέρια τρίτων, οι οποίοι θα το χρησιμοποιήσουν για σκοπούς που «συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας».

Στο μικροσκόπιο 25 μονάδες

Οι πρώτες πληροφορίες της «ΥΧ» μιλούν για ακίνητα τουλάχιστον 25 συνεταιριστικών φορέων, τα οποία ήταν κάποτε τα βαριά χαρτιά της συνεταιριστικής βιομηχανίας και, καθώς μένουν εκτός αγοράς, κινδυνεύουν να απαξιωθούν. Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αφενός να μην έχουν την τύχη άλλων ακινήτων (όχι αγροτικών), που κατέληξαν στο ΤΑΙΠΕΔ για την αποπληρωμή του χρέους, αφετέρου να μη μετατραπούν σε κτήρια – κουφάρια και, ει δυνατόν, να επιστρέψουν στους συνεταιρισμένους αγρότες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο φύλλο της «ΥΧ» που κυκλοφορεί