Δίοδος στα Βαλκάνια για τους Μύλους Ασωπού

Πρόσβαση στις αγορές των βαλκανικών χωρών δίνει στους Μύλους Ασωπού η στρατηγική συνεργασία με την GoodMills, που υπογράφηκε πριν από λίγες μέρες.

Δίοδος στα Βαλκάνια για τους Μύλους Ασωπού

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής της αλευροβιομηχανίας, Κώστας Φωτιάδης, η συμφωνία με τον αυστριακό όμιλο, που διαθέτει 25 μύλους στην Ευρώπη, πραγματοποιεί κύκλο εργασιών 850 εκατ. ευρώ και επεξεργάζεται ετησίως 2,8 εκατ. τόνους σιτάρι, ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης – ιδίως στο σκέλος των κίτρινων αλεύρων από σκληρό σιτάρι για βιοτεχνική χρήση που παράγει η εταιρεία. «Ανοίγοντας με τα δικά μας προϊόντα ένα καινούργιο εμπορικό κανάλι στις βαλκανικές αγορές, φιλοδοξούμε να αυξήσουμε τις ποσότητες πρώτης ύλης που απορροφάμε από την Ελλάδα ή και παράλληλα να δώσουμε μεγαλύτερη αξία, τόσο στο τελικό προϊόν όσο και σε όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής, μεταξύ αυτών και τους καλλιεργητές», υπογραμμίζει.

Η εταιρεία απορροφά ετησίως περί τους 20.000-25.000 τόνους σκληρό σιτάρι από τη χώρα μας, ενώ επεξεργάζεται και περί τους 40.000 τόνους μαλακό σιτάρι, τους οποίους προμηθεύεται από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Προ διετίας, μάλιστα, είχε ξεκινήσει και ένα πιλοτικό πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο, ωστόσο, δεν εξελίχθηκε όπως θα επιθυμούσε. «Για να πετύχει ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει να το επιθυμούν και τα δύο μέρη. Δυστυχώς, εμείς δεν βρήκαμε την ανταπόκριση που περιμέναμε από τους παραγωγούς», σημειώνει ο κ. Φωτιάδης και συμπληρώνει: «Χρειάζεται μακροπρόθεσμο πλάνο και όραμα, ενδεχομένως και οι αγρότες μας να έχουν πέσει σε ύπνωση από το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο των προηγούμενων χρόνων».

Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία συνεχίζει τη συμβολαιακή συνεργασία με έναν μικρό αριθμό καλλιεργητών σκληρού σιταριού από τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα και θεωρεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις το συμβολαιακό πλάνο να επανακάμψει σε μεγαλύτερη κλίμακα. «Από το σύνολο της εγχώριας παραγωγής σκληρού σιταριού, το 30% κατευθύνεται στον κλάδο των αλεύρων, ενώ το υπόλοιπο στα ζυμαρικά. Η μακαρονοποιία έχει ήδη να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στην κατεύθυνση της συμβολαιακής, τώρα είναι η ώρα να γίνει το βήμα και στην αλευρουργία», τονίζει ο κ. Φωτιάδης.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, οι Μύλοι Ασωπού θα κλείσουν τη φετινή χρονιά με έναν τζίρο της τάξης των 22 εκατ. ευρώ.