Δυτ. Ελλάδα: Ασύμφορη η παραγωγή του βιομηχανικού πιπεριού

Δυτ. Ελλάδα: Ασύμφορη η παραγωγή του βιομηχανικού πιπεριού

Σε αρνητικό έδαφος κινείται και η καλλιέργεια βιομηχανικού πιπεριού στον Νομό Ηλείας. Εκτός από τα υψηλά καλλιεργητικά έξοδα, οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις πολλές καλλιεργητικές απαιτήσεις και το μεγάλο εργατικό κόστος.

Σύμφωνα με τον Κώστα Λάττα από το Στρούσι της Ανδραβίδας-Κυλλήνης, που αποτελεί το «Κέντρο του πιπεριού», η καλλιέργεια με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες αποφέρει 4-5 τόνους ανά στρέμμα.

Το πιπέρι θεωρείται μια ιδιαίτερα απαιτητική καλλιέργεια. Θέλει πιο πολλές καλλιεργητικές ώρες, μαζεύεται με το χέρι και απαιτεί περί τις 200 ώρες εργασίας ανά στρέμμα. Τα συλλεκτικά υπολογίζονται σε 15 λεπτά (στο κιλό) το μεροκάματο του εργάτη. Οι δαπάνες, λοιπόν, της καλλιέργειας ξεπερνούν τα 400 ευρώ το στρέμμα. Η τιμή ανά κιλό που πληρώνουν οι βιομηχανίες παραγωγής τουρσιού είναι φέτος τα 0,31 ευρώ.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν βιομηχανίες που παράγουν τουρσί με το δικό μας προϊόν δεν σημαίνει πως είναι μια προσοδοφόρα καλλιέργεια. Αν υπήρχε εδώ στην περιοχή δυνατότητα, όπως όταν υπήρχε το εργοστάσιο “Αστερίς”, θα καλλιεργούσαμε βιομηχανική ντομάτα».

Με το βιομηχανικό πιπέρι ασχολείται ο Άγγελος Αργυρόπουλος, ο οποίος όμως σκέφτεται να στραφεί σε άλλη καλλιέργεια, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στο χωράφι. «Στους 5 τόνους, ο τζίρος είναι 1.500 ευρώ και ζήτημα είναι αν μένουν στην τσέπη 300 ευρώ. Υπάρχει μεγάλο θέμα με τα εργατικά χέρια. Πάνω στο φόρτε της δουλειάς, υπάρχουν εργάτες που σε εκβιάζουν ότι θα φύγουν εάν δεν τους αυξήσεις το μεροκάματο κατά ένα λεπτό, ή δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, σπάζοντας τα φυτά», μας λέει και προσθέτει: «Φέτος ξεκίνησα να φυτεύω δοκιμαστικά και βιομηχανική ντομάτα. Αν πάει καλά, θα αλλάξω καλλιέργεια».