Ιράν: Ολοταχώς προς το 1 δισ. εξαγωγών στα γαλακτοκομικά

Πολλαπλάσιες των ελληνικών εξαγωγών γιαουρτιού οι ιρανικές

iran-olotaxws-exagoges

Το Ιράν, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς γάλακτος, φιλοδοξεί να καταλάβει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Σε συνέντευξή του στην ιρανική οικονομική εφημερίδα Financial Tribune, ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της χώρας, Hassan Rokni, εκτιμά ότι οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων του Ιράν θα χτυπήσουν το ποσό ρεκόρ του 1 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος ιρανικού έτους (20 Μαρτίου 2018).

Όπως ανέφερε ο Rokni, το Ιράν εξάγει πλέον 20 τύπους επεξεργασμένων γαλακτοκομικών προϊόντων σε 30 χώρες. Ανάμεσα στους εξαγωγικούς προορισμούς συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η Ευρώπη και η Ρωσία. Συνολικά, το Ιράν εξήγαγε 850.000 τόνους γαλακτοκομικών προϊόντων κατά το τελευταίο οικονομικό έτος (Μάρτιος 2016-17), με τις εξαγωγές γάλακτος και συναφών γαλακτοκομικών προϊόντων να υπολογίζεται ότι θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο τόνους αυτό το έτος.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο στις εξαγωγές τροφίμων του Ιράν πέρυσι, κάνοντας τζίρο 773 εκατομμυρίων δολαρίων, μια αύξηση όγκου και αξίας κατά 10% και 25% αντίστοιχα σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τον Kaveh Zargaran, στέλεχος ιρανικού εμπορικού-γεωργικού επιμελητηρίου με έδρα την Τεχεράνη, το γιαούρτι βρέθηκε στην κορυφή της λίστας εξαγωγών, με 218 εκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενο από το τυρί με 187 εκατομμύρια δολάρια, το γάλα σε σκόνη με 129 εκατομμύρια δολάρια και την κρέμα γάλακτος και τα παγωτά με 120 εκατομμύρια δολάρια.

gaia-sense