Φθιώτιδα: Μάχη με τον καιρό για να κρατηθούν οι τιμές στις Καλαμών

elia-kalamon

Αγώνα ενάντια στον χρόνο για να προλάβουν την παραγωγή τους δίνουν οι ελαιοπαραγωγοί στη Φθιώτιδα. Ένα µεγάλο ποσοστό της βρώσιµης ελιάς Καλαµών, κυρίως από την περιοχή της Λοκρίδας, έχει οδηγηθεί στην ελαιοποίηση. Οι χαµηλές θερµοκρασίες που επικράτησαν τις τελευταίες ηµέρες έστρεψαν τους παραγωγούς στα ελαιοτριβεία.

Το µεγάλο ενδιαφέρον στην καλλιέργεια της βρώσιµης ελιάς Καλαµών, που δόθηκε την τελευταία δεκαετία στη Λοκρίδα, αποτελεί για την τοπική οικονοµία δίκοπο µαχαίρι. Η επικράτηση της µονοκαλλιέργειας σε σχέση µε την πολυκαλλιέργεια που προϋπήρχε, µε τη δυνατότητα άντλησης και άλλου γεωργικού εισοδήµατος, οδηγεί τους παραγωγούς σε αρνητικές πρακτικές. Το αποτέλεσµα της κλιµατικής αλλαγής το είδαµε φέτος µε ακραίες µορφές, ακόµη και µηδενικό εισόδηµα, για κάποιους παραγωγούς.

Σύµφωνα µε τον παραγωγό Παρασκευά Μπακάρα, από τις Λιβανάτες, η τελική τιµή του προϊόντος θα εξαρτηθεί από πολλές παραµέτρους:

«Στην έναρξη της ανθοφορίας, η παραγωγή στα δέντρα ξεπερνούσε κάθε προσδοκία στον τόπο µας. Δυστυχώς, οι ελπίδες µας για µία καλή χρονιά γρήγορα διαψεύστηκαν, εξαιτίας των άσχηµων καιρικών συνθηκών που ακολούθησαν. Αποκορύφωµα της καταστροφής ήταν η πρόσφατη χαλαζόπτωση, που είχε σαν αποτέλεσµα την πλήρη καταστροφή χιλιάδων στεµµάτων ελιάς µε πλούσια καρποφορία, ακριβώς λίγες ηµέρες πριν τη συγκοµιδή. Πάνω από 5.000 τόνοι καρπού βρέθηκαν στο έδαφος και αυτοί που παρέµειναν στα δέντρα ποιοτικά υποβαθµίστηκαν. Το σενάριο, όµως, της καλλιεργητικής µας οδύσσειας είχε και συνέχεια, καθώς από τη χαλαζόπτωση οδηγηθήκαµε στην ποιοτική υποβάθµιση του προϊόντος µας λόγω οψίµησης της παραγωγής και πολύ περισσότερο του ζαρώµατος της ελιάς.

Αναγκαστικά, οι παραγόµενες ποσότητες πέρασαν στη διαδικασία της διαλογής, µε αποτέλεσµα το κόστος εργασίας να ανέβει περισσότερο. Τέλος, ένα ακόµη πρόβληµα που παρουσιάστηκε ήταν και η µικροκαρπία, λόγω της υπερπαραγωγής που είχαν τα δένδρα µας. Η τελευταία εξέλιξη αναµένεται να αποτελέσει σηµαντικό παράγοντα στη διαµόρφωση της τελικής τιµής του προϊόντος για το επόµενο χρονικό διάστηµα».

Σταθερές οι τιµές

Αν κανείς λάβει υπόψη ότι κατά την τρέχουσα περίοδο η τιµή της ελιάς (περυσινής παραγωγής) κυµαίνεται στα 3,4 ευρώ το κιλό, πλησιάζοντας αυτή του λαδιού, εύκολα µπορεί να φτάσει στο συµπέρασµα ότι η απώλεια εισοδήµατος θα είναι τεράστια στην περιοχή.

Το θετικό είναι ότι το ενδιαφέρον για την αγορά του προϊόντος είναι µεγάλο και οι εµπορικές πράξεις ξεκινούν από το 1 ευρώ και ξεπερνούν τα 2, ανάλογα µε το µέγεθος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιµές πώλησης είναι ελαφρώς αυξηµένες σε σύγκριση µε πέρυσι. Αρκετοί γνώστες της αγοράς υποστηρίζουν ότι η κούρσα των τιµών θα συνεχιστεί και στο επόµενο χρονικό διάστηµα και η τελική τιµή θα είναι αρκετά µεγαλύτερη από την περσινή.

Φαίνεται επίσης ότι το µεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών δεν βιάζεται να κλείσει συµφωνίες µε τους εµπόρους και προτιµά να αποθηκεύσει το προϊόν σε κάδες µε άλµη (µετά από διαλογή). Η αποθήκευση δίνει αρκετές φορές τη δυνατότητα στους παραγωγούς να διαπραγµατευτούν µε καλύτερους όρους την παραγωγή τους.