Ηλεία: Ξανά στην ενεργό δράση το Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας του Κοροίβου

«Ξαναζωντανεύει», όπως όλα δείχνουν, το Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας - Οπωροκηπευτικών και Αμπέλου Κοροίβου στην Ηλεία, το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ουσιαστικά σε απραξία, παρά το γεγονός ότι διαθέτει θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και πολλαπλασιαστικό υλικό 18 τοπικών ποικιλιών οπωροκηπευτικών.

Οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του ινστιτούτου του Κοροίβου έχουν ήδη ξεκινήσει, ύστερα και από την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της περιφέρειας και του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα». Μεταξύ των στόχων είναι η ισχυροποίηση και η διάχυση της έρευνας στον αγροδιατροφικό τομέα, με αντικείμενο την παραγωγή, τη μεταποίηση, την πιστοποίηση και την εμπορία αγροτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Βασίλη Μιχαλόπουλο, οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του ινστιτούτου του Κοροίβου έχουν ήδη ξεκινήσει, ύστερα και από την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της περιφέρειας και του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα».

Στόχοι

Μεταξύ των στόχων του πρωτοκόλλου είναι η ισχυροποίηση και η διάχυση της έρευνας στον αγροδιατροφικό τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με αντικείμενο την παραγωγή γνώσης, την εκπαίδευση/ενημέρωση, την παραγωγή, τη μεταποίηση, την πιστοποίηση και την εμπορία αγροτικών προϊόντων. Επιπλέον, προβλέπεται ο προγραμματισμός, η οργάνωση, ο συντονισμός και η υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων και δράσεων, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού και αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού της υπαίθρου.

Αντιδράσεις

Το Ινστιτούτο του Κοροίβου ανήκει στον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα». Ωστόσο, η προηγούμενη ηγεσία του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» είχε σκοπό την οριστική διακοπή λειτουργίας του και τη διανομή του αγροκτήματος του ινστιτούτου, έκτασης 131 στρεμμάτων με δημοπράτηση. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση τόσο της περιφέρειας όσο και των τοπικών παραγόντων και του αγροτικού κόσμου, οι οποίοι υπογράμμιζαν την αναγκαιότητα διατήρησης του Κοροίβου, του μοναδικού ινστιτούτου αγροτικής έρευνας σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.
Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» και της περιφέρειας, αναμένεται να αποκατασταθεί σε ό,τι αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις για ερευνητικές, επιστημονικές και υποστηρικτικές δράσεις, προς όφελος του αγροτικού τομέα.

Πειραματικό αγρόκτημα

Πέραν των άλλων χρήσεων, που ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί, το ινστιτούτο θα χρησιμοποιηθεί ως πειραματικό – εκπαιδευτικό αγρόκτημα από ομάδες παραγωγών, σε συνεργασία και με άλλους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς. Στον χώρο θα πραγματοποιούνται καλλιέργειες πειραματικών ποικιλιών, ενώ στους παραγωγούς θα προσφέρονται γνώσεις για καλλιέργειες και για νέες καλλιεργητικές πρακτικές.

Σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα, τα οποία αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των ερευνητικών εργαστηρίων και του αγροτικού πληθυσμού, θα γίνεται παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, προσαρμοσμένου στις τοπικές κλιματικές συνθήκες, για περιορισμό των εισαγωγών και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Μπορούν, δε, να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των ποικιλιών, που διαθέτει το ινστιτούτο, δίνοντας τη δυνατότητα αναβίωσης και προβολής τους για το συμφέρον της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο διευθυντής Δασών Ηλείας, Παναγιώτης Κορισιάνος, είχε ζητήσει με επιστολή του προς τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» τη συμμετοχή του δασικού τομέα στην αξιοποίηση του ινστιτούτου. Στην επιστολή του, αφού επισημαίνει ότι η έκταση που υπάρχει είναι αρκετά μεγάλη, προτείνει να διατεθούν 20-30 στρέμματα για τον παραγωγικό δασικό τομέα και συγκεκριμένα για εγκατάσταση ταχυαυξών δασοπονικών ειδών, όπως παυλώνια και φράξος, παραγωγή δασικής βιομάζας, εγκατάσταση δασικών διακοσμητικών φυτών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις εξαγωγές, αλλά και αυτοφυών αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών που υπάρχουν στη χλωρίδα της περιοχής, με σκοπό την ορθολογική διαχείρισή τους και τις πειραματικές δοκιμές με τις φαρμακευτικές σχολές.

Κέντρο ενημέρωσης

Να σημειωθεί ότι ενδεικτικό παράδειγμα αξιοποίησης στο παρελθόν του πολλαπλασιαστικού υλικού, που είχε δημιουργηθεί στο ινστιτούτο, ήταν η ποικιλία πιπεριάς «Σταυρός», που αποτέλεσε βασική καλλιέργεια για εκατοντάδες οικογένειες αγροτών, που καλλιεργούν και διαθέτουν την πρώτη ύλη για την παραγωγή τουρσιού, ενός προϊόντος άκρως ανταγωνιστικού στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Παράλληλα, το ινστιτούτο δύναται να αποτελέσει κέντρο διάδοσης και διάχυσης της ενημέρωσης στους αγρότες και, κυρίως, τους νέους για ορθή γεωργική πρακτική μέσα από συντονισμένες δράσεις προώθησης και προβολής, για τις υφιστάμενες ή νέες καλλιέργειες και αξιοποίησης καινοτομιών και τεχνολογικών εξελίξεων στον αγροτικό τομέα.