Η σφήκα απειλεί τα καστανοχώραφα της Δυτικής Φθιώτιδας

Τη βιολογική καταπολέμηση προτείνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Η σφήκα απειλεί τα καστανοχώραφα της Δυτικής Φθιώτιδας

Το έντομο dryocosmus kuriphilus yasumatsu, ή αλλιώς σφήκα της καστανιάς, έχει προσβάλει έναν μεγάλο αριθμό παραγωγικών δέντρων καστανιάς στο χωριό Αργύρια του Δήμου Μακρακώμης. Το έντομο είναι ιθαγενές της Κίνας και στην Ευρώπη εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2002 στην Ιταλία. Στη χώρα μας πρωτοεμφανίστηκε το 2014, στην Πιερία.

Σύμφωνα με τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της ΠΕ Φθιώτιδας, η προσβολή των φυτών είναι σοβαρή. Για να διαπιστωθεί το μέγεθός της, ξεκίνησε ήδη η διαδικασία συλλογής δειγμάτων. Οι παραγωγοί των γειτονικών περιοχών και της Ευρυτανίας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την παρουσία του καταστρεπτικού εντόμου. Η «ΥΧ» επικοινώνησε με τη γεωπόνο Γεωργία Τζήκα, προϊσταμένη της Διεύθυνσης, η οποία συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα για την καταγραφή των προσβολών στην περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας. Η κ. Τζήκα δήλωσε ότι «σε επιτόπιο έλεγχο και σε υψόμετρο 750μ., στο χωριό Αργύρια η προσβολή έφτανε στο 100%. Σε χαμηλότερα υψόμετρα έχουμε μικρότερα ποσοστά που φτάνουν στο 30% περίπου, στα 530 μέτρα.

Εστίες έχουν παρουσιαστεί και στο Κρίκελο Ευρυτανίας. Από το 2014, το έντομο είχε ενταχθεί ως επιβλαβής οργανισμός σε καραντίνα. Τα δείγματα που έχουμε πάρει έχουν σταλεί στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και περιμένουμε απάντηση. Η διαδικασία καταστολής είναι δύσκολη, διότι δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα φυτοπροστατευτικά μέσα και η περιοχή είναι δύσβατη. Το υπουργείο προτείνει να γίνει η καταπολέμηση του εντόμου με βιολογικές μεθόδους (χρήση του παρασιτοειδούς εντόμου Τorimus sinensis), ωστόσο οι προετοιμασίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Ζητήσαμε από τους κατοίκους της περιοχής να μας ενημερώνουν για τυχόν προσβολές που πέφτουν στην αντίληψή τους. Για μας, αποτελεί σημαντικό εργαλείο η εικόνα και η συμπεριφορά του εντόμου, ώστε να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα σε κάθε περίπτωση.

Βασικό στοιχείο για την πρόληψη της εξάπλωσής του σε νέες περιοχές είναι η αποφυγή της μεταφοράς του εντόμου με τις διάφορες ανθρωπογενείς δραστηριότητες όπως π.χ. τα μολυσμένα δενδρύλλια και τα εμβόλια». Ο πρόεδρος του χωριού Αργύρια, Ηλίας Σταυρόπουλος, με τον οποίο συνομίλησε επίσης η «ΥΧ», μας ενημέρωσε ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα δείχνουν ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. «Το έντομο έχει εντοπιστεί σε μια ακτίνα 2,5 χιλιομέτρων από το χωριό και έχει προσβάλει το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων, δηλαδή έναν αριθμό 500 – 600 δέντρων. Το έντομο έχει εμφανιστεί και σε άγριες καστανιές, κάτι το οποίο μας ανησυχεί ακόμη περισσότερο. Η καστανιά για μας αποτελεί κύρια αλλά και δευτερεύουσα οικονομική δραστηριότητα και μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικά αποτελέσματα».

  • Γιάννης Σάρρος