Κοινό μέτωπο Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης για τις ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ

Αντιπρόσωποι του αγροτικού κλάδου των ανωτέρω κρατών, συναντήθηκαν πριν από λίγες μέρες στο Μπρνο, καταρτίζοντας ένα σύνολο κοινών προτεραιοτήτων προς ένταξη στην επερχόμενη συζήτηση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Κοινό μέτωπο Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης για τις ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ

Μία ενιαία διεκδικητική στάση αναφορικά με το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες τους υιοθετούν οι χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), από κοινού με τη Σλοβενία και την Κροατία.

Αντιπρόσωποι του αγροτικού κλάδου των ανωτέρω κρατών, συναντήθηκαν πριν από λίγες μέρες στο Μπρνο, καταρτίζοντας ένα σύνολο κοινών προτεραιοτήτων προς ένταξη στην επερχόμενη συζήτηση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ. Ανάμεσα σε αυτές, ξεχωρίζει το αίτημα εξίσωσης των άμεσων αγροτικών ενισχύσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ενώ περιλαμβάνεται και αυτό της λήψης μέτρων σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

Στην κοινή τους διακήρυξη, οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ουσιαστικά δίνουν ακόμα μεγαλύτερη υπόσταση στα όσα είχαν συμφωνήσει κατά την προηγούμενη συνάντησή τους (Διακήρυξη της Μπρατισλάβας, Μάρτιος 2017) για τις αλλαγές που θα πρέπει να εφαρμοστούν στην ΚΑΠ μετά το 2020. Πιο συγκεκριμένα, ζητούν ισοκατανομή των άμεσων ενισχύσεων στους ενεργούς αγρότες σε ολόκληρη την ΕΕ και επανεξέταση και αντικατάσταση των σημερινών μέτρων του «πρασινίσματος», για το οποίο τονίζουν ότι μειώνει την ανταγωνιστικότητά τους έναντι τρίτων χωρών. Επίσης, αντιτίθενται στη σταδιακή μείωση των άμεσων ενισχύσεων ανάλογα με το μέγεθος της γεωργικής εκμετάλλευσης, θέλοντας να ισχυροποιήσουν τις πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις που λειτουργούν στις χώρες τους.

Νωρίτερα μέσα στον Μάιο, o αξιωµατούχος του υπουργείου Γεωργίας της Πολωνίας, Ryszard Zarudzki, είχε δώσει μια πρόγευση του τι θα επακολουθούσε, αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα πίεζε, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση στις άμεσες ενισχύσεις ανά την ΕΕ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, «τα παλαιότερα κράτη-μέλη συνεχίζουν να τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης από την τωρινή ΚΑΠ, αν και η πολιτική για την περίοδο 2014-2020 είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να αποκατασταθούν οι ισορροπίες».

Η νέα ατζέντα της Ομάδας Βίσεγκραντ είναι σαφής και τα μέλη της παρουσιάζονται αποφασισμένα να διεκδικήσουν όσα περισσότερα μπορούν από τη διαδικασία αναθεώρησης της ΚΑΠ. Βέβαια, το κλίμα που προσπαθούν να δημιουργήσουν προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις. Έγκυροι σχολιαστές επισημαίνουν ότι οι ανωτέρω χώρες έχουν να κερδίσουν πολλά από την αναθεώρηση της ΚΑΠ μετά το 2020, όμως οι άμεσες ενισχύσεις του αγροτικού δυναμικού τους δεν πρόκειται να αυξηθούν τόσο ώστε να εξισώνονται με τα καθεστώτα χωρών όπως η Ελλάδα.