Κόκκινο κρασί με χυμό από αρώνια έβγαλαν σε παραγωγή δύο αδέλφια από την Πιερία

Τα superfoods στην υπηρεσία του οίνου

Κόκκινο κρασί με χυμό από αρώνια έβγαλαν σε παραγωγή δύο αδέλφια από την Πιερία
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Τη δική τους εκδοχή απέναντι στο νέκταρ και στην αμβροσία των θεών του Ολύμπου κατάφεραν να δημιουργήσουν δύο νεαρά αδέλφια από την Πιερία που έδεσαν αρμονικά την υπερτροφή της αρώνιας με τα κόκκινα σταφύλια από τις εύφορες πλαγιές της περιοχής. Η Χριστίνα και ο Παναγιώτης Ξηρομερίτης, σπουδαστές στον δικό τους τομέα ο καθένας, μπόρεσαν να δημιουργήσουν έναν καινοτόμο ερυθρό ξηρό οίνο, με καρπούς από αρώνια και σταφύλια, που δεν ευφραίνει μόνο την καρδιά αλλά προλαμβάνει από πολλές ασθένειες τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα δύο αδέλφια, ο Αλέξανδρος 22 ετών σπουδαστής στο τελευταίο έτος στο τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών στο ΤΕΙ Δράμας και η Χριστίνα 23 ετών τεχνικός Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής, ένωσαν τις γνώσεις και τις δυνάμεις τους, πειραματίστηκαν για δύο χρόνια και με μια μυστική αναλογία μπόρεσαν να παράγουν το συγκεκριμένο οίνο από φυσικό χυμό αρώνιας και σταφύλι. Το κίνητρο για την υλοποίηση ενός τέτοιου προϊόντος ήταν οι φαρμακευτικές ιδιότητες που έχει ο καρπός της αρώνιας, που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στον σακχαρώδη διαβήτη, σε γαστρεντερικά προβλήματα και γενικότερα στη βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού.

-Διαφήμιση-

«Το συγκεκριμένο φρούτο μπήκε στη ζωή μας όταν μας τη γνώρισε ο θείος μας, που καλλιεργεί ο ίδιος και είναι μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Αρώνιας στην Κατερίνη», τονίζει η Χριστίνα. «Έτσι, είπαμε να δοκιμάσουμε και να πειραματιστούμε να φτιάξουμε κρασί με χυμό από αυτούς τους καρπούς. Χρειάστηκαν δύο χρόνια προσπαθειών, με διάφορες αναλογίες και συνδυασμούς και το τελικό αποτέλεσμα μας επιβράβευσε όχι μόνο στη γεύση αλλά και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, που προσφέρουν επιπλέον ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό από ό,τι ένα κανονικό κρασί».

Η Αρώνια, όπως ονομάζεται το κρασί, είναι ένας κόκκινος ερυθρός οίνος που αφήνει μια φρουτώδη γεύση, στυφή στην αρχή λόγω του καρπού, στους 11,5 αλκοολικούς βαθμούς, ενώ στο τέλος βγάζει όλα τα αρώματα του σταφυλιού. Για την παραγωγή του καινοτόμου αυτού οίνου, τα σταφύλια τα πήραν από τον αμπελώνα τους, έκτασης 25 στρεμμάτων, με οινοποιήσιμες ποικιλίες, που καλλιεργούν στη θέση «Μελισσομάντρι», ενώ τους ευεργετικούς καρπούς της αρώνιας, βιολογικής καλλιέργειας, τους προμηθεύτηκαν από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Αρώνιας. «Η φετινή παραγωγή μας είναι αρκετή σε ποσότητα», σημειώνει η Χριστίνα Ξηρομερίτη, «ώστε να μπορέσει να βγει σύντομα στην κατανάλωση».

Στα επόμενα σχέδια των δύο αδελφών είναι η πιστοποίηση του προϊόντος αλλά και αίτηση για ευρεσιτεχνία ως μοναδικού και καινοτομικού προϊόντος. Όσο για εξαγωγές του κρασιού, η Χριστίνα απαντά αφοπλιστικά πως είναι ένας στόχος, αλλά ως νέοι ηλικιακά, πρέπει να κάνουν ένα βήμα τη φορά… 

-Διαφήμιση-
Delegate