Κρήτη: «Ουρές» για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών

Ευκαιρία τα 20.000 ευρώ

Κρήτη: «Ουρές» για το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών
-Διαφήμιση-
Delegate

Κατά δεκάδες καθημερινά επισκέπτονται τα μελετητικά γραφεία στην Κρήτη οι νέοι ηλικίας έως 41 ετών, που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών.

Οι ενδιαφερόμενοι σχηματίζουν «ουρές» στα γραφεία, καθώς η ενίσχυση με 20.000 ευρώ φαντάζει ευκαιρία. Ωστόσο, όπως εξηγούν οι αγροτοσυνδικαλιστές, και αυτήν τη φορά το πρόγραμμα δεν έχει σχεδιασμό, ούτε και ουσιαστική στήριξη από το κράτος μετά την ένταξη. «Ένας νέος αγρότης που θα λάβει 20.000 ευρώ, αν δεν μπορέσει να πάρει ένα δάνειο, ενώ ταυτόχρονα φορολογηθεί από το πρώτο ευρώ, ποιος πιστεύει ότι θα μπορέσει να τα καταφέρει;» αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, Μύρος Χιλετζάκης.

«Πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα χαρτζιλίκι που θα ξοδευτεί μέσα στον επόμενο χρόνο και μετά ο νέος αγρότης θα γυρίσει και πάλι στην ανεργία», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που κάλεσε την πολιτεία να μη «χαρίζει» σε περίοδο κρίσης χρήμα, αλλά να σχεδιάζει πώς πραγματικά θα μπορούσαν να ενταχθούν οι νέοι στην παραγωγική διαδικασία.

«Μπήκα το 2014 στο πρόγραμμα νέων αγροτών και νιώθω ότι έχω συνεχώς ένα ξένο χέρι μέσα στην τσέπη. Έτοιμη να τρυπήσει είναι», τόνισε ο Στάθης Καφετζογιαννάκης από τις Αρχάνες που, εκτός των άλλων, εξήγησε ότι τα κριτήρια πρέπει να είναι πιο αυστηρά, αφού πολλοί αγρότες που παλιότερα είχαν μπει σε προγράμματα τώρα επιχειρούν να βάζουν μέλη της οικογένειάς τους, κλείνοντας τον δρόμο σε νέους που έχουν ανάγκη το πρόγραμμα.