Λαϊκές για… λαό και Κολωνάκι: Οι διαφορές στις τιμές και οι αιτίες

Λαϊκές για... «λαό» και «Κολωνάκι»

Υπάρχουν διαφορές τιμών ανάμεσα σε λαϊκές αγορές; Κι αν ναι, γιατί συμβαίνει αυτό; Τα ερωτήματα αυτά επιχειρεί σήμερα να προσεγγίσει η «ΥΧ», κάνοντας μια καταγραφή των τιμών ανάμεσα σε δύο διαμετρικά αντίθετες -γεωγραφικά- λαϊκές αγορές. Επισκεφθήκαμε την πρώτη μέρα, μεταξύ 11.30 και 12.00 το μεσημέρι, την αγορά του Κοντόπευκου, και την επόμενη, την ίδια ώρα, την αγορά μιας πιο «λαϊκής» γειτονιάς, όπως είναι εκείνη του Κολωνού, στο κέντρο της Αθήνας.

Κάνοντας μια πρώτη επεξεργασία των τιμών σε 21 προϊόντα, διαπιστώνει κανείς ότι στην καθεμιά υπήρχε ένα αξιοσημείωτο εύρος τιμών και ποικιλιών για τα περισσότερα από τα προϊόντα. Από την άλλη μεριά, παρατηρείται απόκλιση ως επί το πλείστον στις υψηλότερες τιμές, ανάμεσα στις δύο λαϊκές, ενώ στον Κολωνό ήταν επικρατέστερες οι χαμηλότερες και μεσαίες τιμές στα περισσότερα από τα προϊόντα.

Ενώ σε αρκετά ομοειδή προϊόντα η χαμηλή τιμή ήταν ίδια ή με πολύ μικρή απόκλιση (π.χ. η ντομάτα, η πατάτα, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα τσαουλιά είχαν ίδια τιμή εκκίνησης, το 1 ευρώ, και οι πιπεριές οι χονδρές και το κέρατο, οι Φλωρίνης, το πεπόνι είχαν μικρή διαφορά ως προς τις χαμηλές τιμές), διαπιστώσαμε ότι στις υψηλές τιμές οι αποκλίσεις ανάμεσα στις δύο αγορές στο ίδιο προϊόν σκαρφάλωναν ακόμα και στο ποσοστό του 50%.

Για παράδειγμα, οι πατάτες που στον Κολωνό πωλούνταν μέχρι 1,2 ευρώ το κιλό, στο Κοντόπευκο έφταναν, μια μέρα πριν, την ίδια ώρα στο 1,5 ευρώ (διαφορά 25%), τα αγγουράκια τύπου Κνωσσού στον Κολωνό πωλούνταν προς 0,59 – 1 ευρώ, ενώ στο Κοντόπευκο στα 0,75 – 1,5 ευρώ (μέχρι και 50% υψηλότερα), ενώ οι φλάσκες μελιτζάνες στην πρώτη είχαν εύρος τιμής 0,75 – 1,5 και στη δεύτερη 0,5 – 1 ευρώ το κιλό.

Απαντήσεις

Οι ερμηνείες που μας έδωσαν για τις διαφορές που διαπιστώσαμε ορισμένοι από τους ίδιους τους πωλητές, είναι αρκούντως διαφωτιστικές και ενδιαφέρουσες και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΑΠΠΛΑ) και πρόεδρος της Δ’ λαϊκής Αθήνας, Π. Μόσχος, είπε: «Οι τιμές των προϊόντων είναι ανάλογες και με την ποιότητα. Πολλές φορές, βέβαια, μπορεί η διαφορά στην ποιότητα να είναι πολύ μικρή. Δεν είναι πάντα μεγάλη. Η τιμή θα είναι διαφορετική. Το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε κι άλλα ζητήματα, που σχετίζονται με τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και με την κίνηση από λαϊκή σε λαϊκή. Επίσης, έχει να κάνει και με το αν μια λαϊκή είναι μεγάλη και “πέφτουν” μέσα μεγάλες ποσότητες, η κίνηση μικρή και αυτό να “ρίχνει” τις τιμές. Άρα, είναι συνάρτηση και της ποιότητας, και της ζήτησης, και της ποσότητας από τα προϊόντα που “μπαίνουν” στην κάθε λαϊκή. Όλα αυτά παίζουν ρόλο. Τον χειμώνα είναι πιο σταθερές οι τιμές. Ανάλογα με την ημέρα, με τη ζήτηση, με τον κόσμο, η λαϊκή λειτουργεί διαφορετικά».

Ο Ευ. Μπεσίρης, παραγωγός από τον Αγ. Κωνσταντίνο, που τον βρήκαμε την Τετάρτη στη λαϊκή του Κολωνού είπε γλαφυρά: «Εδώ ένα σπίτι έχει 15.000 ευρώ και στον Χολαργό (σ.σ. αναφερόμενος «σχηματικά» σε αγορές των πιο βόρειων συνοικιών) έχει 150.000 ευρώ… Επίσης, εκεί πουλάω 200 κιλά πατάτες κι εδώ πουλάω έναν τόνο. Εκεί που δουλεύουμε πιο πολύ, μπορούμε να ρίξουμε περισσότερο τις τιμές».

Ενδιαφέρουσα ήταν η άποψη του Δημ. Πατσιά, παραγωγού από τη Νάουσα και εκπροσώπου της ΠΕΝΑ από την Ημαθία, σύμφωνα με τον οποίο «εδώ (σ.σ. στον Κολωνό) για να πουλήσουμε πρέπει να βάλουμε πιο φθηνά τα προϊόντα, γιατί παίρνουμε υπ’ όψιν τα εισοδήματα στα οποία απευθυνόμαστε». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «δεν είναι πραγματικές οι τιμές. Όταν πουλάμε ως επί το πλείστον το ροδάκινο στο 1 ευρώ, κανονικά θα έπρεπε να το πουλάω 1,5 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματική τιμή του προϊόντος μου». Αυτό που εξήγησε ήταν ότι «είναι περιοχές που μπορούν να πληρώσουν την πραγματική αξία των προϊόντων, βάζουμε και πράγματα που “αντέχει η τσέπη τους”».

Προϊόν

Αγ. Παρασκευή

Κολωνός

Ντομάτες

0,5 – 1,5

0,5 – 1,2

Πατάτες

0,5 – 0,75

0,5 – 0,67

Αγγουράκια κιλό (μικρά)

0,75 – 1,5

0,59 – 1

Πιπεριές μακριές

0,7 – 1,5

0,75 – 1,2

Πιπεριές χονδρές

0,8 – 1,5

0,75 – 1,2

Πιπεριές Φλωρίνης

1 – 2

1

Κρεμμύδια ξερά

0,7 – 0,8

0,49 – 0,59

Μαρούλι

0,5

0,5

Πεπόνι

0,8 – 1,5

0,75 – 1

Καρπούζι

0,49 – 0,59

0,4 – 0,49

Κολοκυθάκια

0,8 – 1

0,5 – 1

Σπανάκι

2

1 – 1,5

Πορτοκάλια Βαλέντσια

0,39 – 0,49

0,49 -0 0,5

Ροδάκινα

1 – 1,69

1 – 1,59

Βλήτα

1 – 1,5

1 – 1,5

Μπάμιες

1,5 – 4,8

3 – 3,99

Φασολάκια Μπαρμπούνια

1,5 – 2,5

2 – 2,5

Νεκταρίνια

1 – 1,69

1 – 1,59

Μελιτζάνες Τσακώνικες

0,75 – 1

0,8 – 1

Μελιτζάνες Φλάσκες

0,75 – 1,5

0,5 – 1

Φασολάκια Τσαουλιά

2 – 3

2 – 2,5

  • Μελίνα Ζιάγκου