Παράταση εξόφλησης ΦΠΑ εξετάζει η κυβέρνηση για νησιά με προσφυγικές ροές

Παράταση εξόφλησης ΦΠΑ εξετάζει η κυβέρνηση για νησιά με προσφυγικές ροές
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Μέτρα για την παράταση εξόφλησης ΦΠΑ για ένα εξάμηνο θα εξετάσει η κυβέρνηση, για τα νησιά του Αιγαίου, που έχουν δεχτεί έντονες προσφυγικές ροές, κατά το πρότυπο των περιοχών που επλήγησαν από θεομηνίες (πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις κ.ά.).

Αυτό άφησε να εννοηθεί ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλία Καματερού.

Ο κ. Καματερός εξήγησε στην πρωτολογία του ότι παρά το γεγονός ότι εστάλη έγγραφο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Νίκου Ματζάκου στις 23/5 για να υπάρξει μείωση των χρεώσεων στην ενοικίαση των παραλιών (χρήση τραπεζοκαθισμάτων κ.ά.), έως και 20% δεν ακολουθήθηκε.
 
Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι πολλές φορές άλλα αποφασίζονται στο υπουργείο και άλλα φτάνουν ως τον τελικό αποδέκτη , που είναι ο πολίτης. Ωστόσο, το συγκεκριμένο θέμα έφτασε στις περιφερειακές διευθύνσεις κι ήταν πλέον θέμα των δήμων να τον υλοποιήσουν κι υποσχέθηκε πως θα εξετάσει το θέμα.
 
Ο κ. Καματερός πρότεινε να υπάρξει ρύθμιση διότι η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σε αυτά τα νησιά λόγω του τουρισμού έχει φτάσει και το 50%, γεγονός που δέχτηκε να εξετάσει ο Τρύφωνας Αλεξιάδης.
 
Πάντως, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, από το βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Συρμαλένιο τα νησιά μας έχουν δεχθεί το 1/3 των προσφυγικών ροών, που έχει δεχτεί όλη η Ευρώπη.

Πάντως, υπάρχουν νησιά, όπως π.χ. η Χίος και η Ρόδος, που έχουν πληγεί και από τις προσφυγικές ροές και από ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο. 

Άννα Στεργίου

-Διαφήμιση-
Delegate