Παράταση έως 18/7 για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων, έως 25/7 για τα νομικά

Εκπνέει η προθεσμία για τις δηλώσεις, ανοιχτό έως τη Δευτέρα το Taxis
-Διαφήμιση-
Delegate

Παράταση μέχρι την επόμενη Δευτέρα 18 Ιουλίου για την υποβολή των δηλώσεων φυσικών προσώπων και μέχρι την μεθεπόμενη Δευτέρα 25 Ιουλίου για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των Λογιστών της χώρας, αποφάσισε να προχωρήσει σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί συνολικά 5.865.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, από το σύνολο των 6.000.000 που αναμένεται να υποβληθούν. Η διαδικασία υποβολής, από την αρχή της μέχρι και σήμερα, κύλησε ομαλά, χωρίς να παρουσιαστεί σχεδόν κανένα τεχνικό πρόβλημα στο Taxis, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό για τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως είχε δηλώσει από την αρχή το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, την Πέμπτη 14.7.2016 υποβλήθηκαν 164.000 φορολογικές δηλώσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.

-Διαφήμιση-

Για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων, υπάρχει ακόμα σημαντικός αριθμός δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί».

Οι νέες και οριστικά καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής δηλώσεων είναι:

1) Για τις φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, η Δευτέρα 18.7.2016 ώστε να έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν και οι φορολογικές δηλώσεις που απομένουν.

2) Για τις φορολογικές δηλώσεις νομικών προσώπων, η Δευτέρα 25.7.2016.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Εκπνέει σήμερα, Παρασκευή 15 Ιουλίου η προθεσμία για την εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Ωστόσο, αν και από το υπουργείο απορρίπτουν-τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή- το ενδεχόμενο νέας παράτασης, το Taxisnet, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να μείνει ανοικτό μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας 18 Ιουλίου και να δέχεται δηλώσεις χωρίς την επιβολή προστίμων.

Το υπουργείο τις προηγούμενες μέρες με ανακοινώσεις του έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να παραταθεί η προθεσμία ώστε να ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι η διαδικασία θα κυλήσει ομαλά καθώς, σε περίπτωση υπερφόρτωσης του συστήματος- όπως έχει συμβεί στο παρελθόν- το πιθανότερο είναι να δοθεί μια ολιγοήμερη παράταση. 

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

-Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.

-Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.

-Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.

-Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 14 Ιουλίου είχαν εκκαθαριστεί 5.646.721 δηλώσεις εκ των οποίων: τα 2.093.618 είναι χρεωστικές με τον επιπλέον φόρο να ανέρχεται συνολικά στα 3,054 δισ. ευρώ (1.458 ευρώ ο μέσος φόρος).

Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά φθάνουν τα 957.146 με τον προς επιστροφή φόρο να υπολογίζεται στα 279,7 εκατ. ευρώ ενώ ο μεγάλος όγκος των εκκαθαριστικών (2.595.957) είναι μηδενικά.

Σε ποσοστά, το 37,08% αφορά σε χρεωστικά εκκαθαριστικά, το 16,95% σε πιστωτικά και το 45,97% σε μηδενικά.

Η καθαρή θέση του Δημοσίου από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τώρα, ανέρχεται σε 2,774 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση του φόρου πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου. Ακολουθούν άλλες 2 διμηνιαίες δόσεις. Η μία στο τέλος Σεπτεμβρίου και η άλλη στο τέλος Νοεμβρίου.