Παράθυρο μέσω ΠΑΑ στη μεταποίηση καπνού για παραγωγή πούρων

Η πρώτη ελληνική οικοτεχνία πούρων αδειοδοτήθηκε το 2012 μετά από αρκετά χρόνια προσπάθειας, που προϋπέθετε την κατάκτηση της τεχνογνωσίας μεταποίησης του προϊόντος με ταξίδια στην Κούβα και στις ΗΠΑ.

Παράθυρο μέσω ΠΑΑ στη μεταποίηση καπνού για παραγωγή πούρων

Η παραγωγή ελληνικών πούρων μπορεί να αποτελεί μέχρι σήμερα κάτι ξένο για την ελληνική πραγματικότητα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη δραστηριότητα εντάχθηκε στο νέο ΠΑΑ (2014 – 2020) και χρηματοδοτείται από τη Δράση «4.2.2 Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη με τελικό προϊόν εκτός του Παραρτήματος Ι (μη γεωργικό προϊόν)». Σύμφωνα με το μέτρο που αναμένεται να προκηρυχθεί το 2017, η χρηματοδότηση κυμαίνεται από 100.000 έως 5.000.000 ευρώ.

Πληροφορίες για τις προοπτικές επένδυσης σε αυτόν τον τομέα της μεταποίησης ζητήσαμε από τον ιδιοκτήτη της μοναδικής ελληνικής οικοτεχνίας πούρων Vamma Del Sol στην Κρύα Βρύση Πέλλας, Αριστείδη Κωνσταντινίδη. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε, για μία μονάδα μεταποίησης πούρων (οικοτεχνία) απαιτείται ένας χώρος τουλάχιστον 200 τ.μ. και τα κατάλληλα εργαλεία (καλούπια, κόφτες, κόλες). «Επειδή, όμως, η μεταποίηση πούρου είναι μία διαδικασία που γίνεται με τα χέρια, απαιτούνται εργαλεία που εισάγουμε αναγκαστικά από την πατρίδα του πούρου, τη Λατινική Αμερική. Αυτό είναι μια αρκετά δαπανηρή διαδικασία», σημειώνει στην «ΥΧ» ο κ. Κωνσταντινίδης και προσθέτει πως «αν μπορούσα να δώσω, πάντως, μία τάξη μεγέθους κόστους, θα έλεγα ότι απαιτούνται πάνω από 100.000 ευρώ. Για παράδειγμα, για έναν καλό υγραντήρα θα χρειαστούν τουλάχιστον 30.000 ευρώ. Μόνο για το μηχάνημα 12.000 ευρώ κ.ά.».

Παράθυρο μέσω ΠΑΑ στη μεταποίηση καπνού για παραγωγή πούρων

Μεταποίηση

Σύμφωνα με όσους γνωρίζουν τον κλάδο, η παραγωγή πούρων υψηλής ποιότητας μοιάζει πολύ με την παραγωγή καλών κρασιών. Το άρωμα και η ποιότητα ενός πούρου εξαρτώνται από το είδος των φύλλων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, για πόσο καιρό και πόσο καλά ωρίμασαν, τον τρόπο ζύμωσής τους και, τέλος, τις ικανότητες του κατασκευαστή. Τα καλύτερης ποιότητας φύλλα βρίσκονται στο κέντρο του φυτού (Centro) και χρησιμοποιούνται για το εξωτερικό φύλλο των πούρων. Τα φύλλα που βρίσκονται στην κορυφή του φυτού (Corona) χρησιμοποιούνται για τη γέμιση του πούρου, ενώ αυτά που βρίσκονται χαμηλότερα χρησιμοποιούνται στο δέσιμο του πούρου, καπότο όπως λέγεται, δηλαδή τοποθετούνται ανάμεσα στη γέμιση και το εξωτερικό φύλλο.

Κατασκευή

Η γέμιση του πούρου αποτελείται από δύο έως τέσσερα φύλλα. Ο αριθμός εξαρτάται από το μέγεθος και το χαρμάνι και τυλίγεται μέσα σε δύο μισά φύλλα καπότο. Τα φύλλα της γέμισης πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα, διαφορετικά το πούρο δεν θα έχει καλό «τράβηγμα» και θα καίγεται πολύ γρήγορα. Κατόπιν, αυτό το μπουκέτο τοποθετείται σε ξύλινο καλούπι, ανάλογα με το μέγεθος του πούρου που κατασκευάζεται, και το καλούπι αυτό μπαίνει σε πρέσα. Ένα άλλο στάδιο είναι να κοπεί το εξωτερικό φύλλο, το οποίο θα τυλίξει το πούρο. Σε αυτό το στάδιο, χρησιμοποιείται ένας ειδικός οβάλ κόφτης από ατσάλι.

Συντήρηση

Τα πούρα απορροφούν αρώματα από το περιβάλλον τους. Δεν απορροφούν μόνο το άρωμα της ξύλινης εσωτερικής επένδυσης του υγραντήρα, αλλά και τα αρώματα άλλων πούρων που φυλάσσονται στον ίδιο υγραντήρα. Στους υγραντήρες χρησιμοποιούνται διαχωριστικά, ώστε να ελαχιστοποιηθεί αυτή η αρωματική αλληλεπίδραση. Ωστόσο, για να αποτραπεί οποιαδήποτε μεταφορά αρωμάτων, τα πούρα θα πρέπει να φυλάσσονται σε διαφορετικούς υγραντήρες ή σε συρταρωτούς υγραντήρες, όπου μπορούν να αποθηκεύονται μέσα στα αρχικά τους κουτιά. Κάποιοι λάτρεις των πούρων, πάντως, εκτιμούν την ανάμειξη των αρωμάτων των αγαπημένων τους πούρων και, συνεπώς, αποθηκεύουν επίτηδες πούρα διαφορετικής μάρκας στον ίδιο υγραντήρα για αρκετούς μήνες.

Το μονοπώλιο δεν είναι απαραίτητα καλό

«Το σημαντικό που θα πρέπει να κάνει πρώτα κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με τη μεταποίηση πούρου είναι να παράγει μία καλή πρώτη ύλη. Η Κρύα Βρύση Πέλλας, όπου βρισκόμαστε, έχει ιδανικές συνθήκες», επεσήμανε στην «ΥΧ» ο Αριστείδης Κωνσταντινίδης.

Δεδομένων των όσων γνωρίζουμε για τους κανόνες της αγοράς σε τομείς που κάποιος κατέχει το μονοπώλιο, τότε η δραστηριότητά του χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικερδής. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο στην περίπτωση του πούρου. Όπως μας εξηγεί ο ιδιοκτήτης της μοναδικής ελληνικής οικοτεχνίας πούρων, Α. Κωνσταντινίδης, στον συγκεκριμένο κλάδο «δυστυχώς, αν είσαι μόνος, είσαι καταδικασμένος σε θάνατο. Εγώ θα ήθελα να είμαστε πολλοί, γιατί υπάρχει αγορά για το ελληνικό πούρο».

Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, προκειμένου να επιβιώσει μια επιχείρηση τέτοιου είδους, θα πρέπει να στραφεί στις εξαγωγές. Έτσι και η Vamma Del Sol –σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της– έχει ήδη ξεκινήσει τις εξαγωγές προς την Κίνα, ενώ «από τα Χριστούγεννα θα βρισκόμαστε και στη Γερμανία και από εκεί θα ανοιχτούμε και σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα, πουλάμε μέσω χονδρικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε όλα τα σύγχρονα καπνοπωλεία και σε τουριστικές περιοχές».

Παράθυρο μέσω ΠΑΑ στη μεταποίηση καπνού για παραγωγή πούρων

Μπορεί, όμως, το ελληνικό πούρο που παράγεται από ελληνικό χαρμάνι να ανταγωνιστεί τα ξένα, που χρόνια τώρα έχουν κερδίσει το μερίδιό τους στις διεθνείς αγορές; Σύμφωνα με τον Έλληνα καπνοπαραγωγό και μεταποιητή, «το ελληνικό πούρο βγάζει κάποια πολύ ειδικά και λεπτά χαρακτηριστικά λόγω του μεσογειακού κλίματος, που μεταφέρεται στον καπνό». Ο ίδιος συμπληρώνει, επίσης, ότι «κοντά σε εμάς υπάρχει χώρος και για άλλους, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να… χτυπήσουμε τη διεθνή αγορά με πούρα ελαφριά χωρίς έξτρα δύναμη, που είναι και η νέα τάση στη διεθνή αγορά».

Σε ερώτησή μας αν οι μικροί μεταποιητές καπνού μπορούν να σταθούν χωρίς να διαθέτουν τη δική τους παραγωγή, ο κ. Κωνσταντινίδης μας απάντησε αρνητικά, κάνοντάς μας γνωστό ότι ο ίδιος διαθέτει «μια καθετοποιημένη μονάδα και την πρώτη ύλη την παράγουμε εμείς, ξεκινώντας από σπόρο και φτάνοντας στο τελικό προϊόν. Η παραγωγή μας κυμαίνεται στα 20.000 με 25.000 κομμάτια με δυνατότητα να διπλασιάσουμε την παραγωγή μας. Είμαστε μία μικρή οικοτεχνική μονάδα, η οποία βασίζεται στα 10 στρέμματα χωραφιών που έχουμε, η οποία είναι υπεραρκετή για τη μεταποίηση αυτών των κομματιών». Όσον αφορά τη διαδικασία, ο επιχειρηματίας μας ενημερώνει πως «μετά τη συγκομιδή από το χωράφι περνάμε στη διαδικασία παλαίωσης, που κρατάει δύο με τρία χρόνια ανάλογα με το τι θες να βγάλεις και ύστερα ξεκινά η μεταποίηση. Η ποικιλία που χρησιμοποιούμε για τα πούρα είναι η μεγαλόφυλλη ανατολικού τύπου (Μπασμάς, Κατερίνης, Σαμψών). Δεν αγοράζουμε και δεν εισάγουμε τίποτα».

✓ Κύρια χαρακτηριστικά της οικοτεχνίας αποτελούν η κάθετη οργάνωση και η παραγωγή από την πρώτη ύλη μέχρι και το τελικό προϊόν.

✓  Η διαδικασία δημιουργίας ενός πούρου, όπως αυτό των Vamma Del Sol στην Κρύα Βρύση, ξεκινάει ουσιαστικά από την παραγωγή και την αποξήρανση των φύλλων καπνού στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της επιχείρησης.