Πυξίδα ποιοτικού βαμβακιού η παραγωγή του ΣυνΑγρός

Μετά από δυο χρόνια προσπάθειας για τη δημιουργία της ομάδας παραγωγών του Συνεταιρισμού ΣυνΑγρός, τα μέλη δρέπουν τους καρπούς τους.
Μετά από δυο χρόνια προσπάθειας για τη δημιουργία της ομάδας παραγωγών του Συνεταιρισμού ΣυνΑγρός, τα μέλη δρέπουν τους καρπούς τους.

Ο Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλιώτιδας «ΣυνΑγρός» έβαλε τα θεμέλια στην περιοχή του Δομοκού για την αλλαγή του τρόπου παραγωγής και διαχείρισης του βαμβακιού, με μία διαδικασία πιστοποίησης που ξεκινά από τη σπορά, εφαρμόζοντας ολοκληρωμένη διαχείριση σε όλα τα στάδια παραγωγής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταγραφή και του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Στη συνέχεια, η πιστοποίηση περνά στο στάδιο της μεταποίησης ανοίγοντας ένα νέο κύκλο στην ποιοτική κατάταξη και τον διαχωρισμό του βαμβακιού.

Τα πρώτα θετικά ποιοτικά αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν, καθώς τα στελέχη του συνεταιρισμού εργάζονται με μεθοδικό και επιστημονικό τρόπο. Με απόφαση του συνεταιρισμού ξεκίνησε και η συνεργασία με την ΕΑΣ Τρικάλων, για την εκκόκκιση του προϊόντος στο εκκοκκιστήριο του Νέου Μοναστηριού. Ακολουθήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Χρήστος Πετρόπουλος, εξηγεί στην «ΥΧ» τη μεθοδολογία που ακολουθεί ο συνεταιρισμός για την παραγωγή ποιοτικού βαμβακιού:

«Δουλεύουμε συλλογικά και πιστεύουμε στις συνεργασίες. Η ομάδα μας ανέλαβε να πάρει αντιπροσωπευτικά δείγματα σύσπορου βαμβακιού κατά την είσοδο του παραγωγού στο εκκοκκιστήριο της ΕΑΣ Τρικάλων, για δικό μας λογαριασμό. Τα δείγματα προέρχονται από τα βαμβακοχωράφα του συνεταιρισμού, όπου εφαρμόζουμε την ολοκληρωμένη διαχείριση σε όλα τα στάδια παραγωγής. Στη συνέχεια, κρατήθηκαν δείγματα βαμβακιού από κάθε αγροτεμάχιο, απαραίτητα για τη διαδικασία πιστοποίησης και, τέλος, λήφθηκαν δείγματα εκκοκκισμένου βαμβακιού. Όλα αυτά, φυσικά, έλαβαν χώρα για κάθε ποικιλία ξεχωριστά. Το σύνολο των δειγμάτων στάλθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Βάμβακος για να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις και σήμερα έχουμε τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία αξιολογούνται θετικά. Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα θα έχει ένα σοβαρό αρχείο, όπως και ένα στοιχείο για το προϊόν που μπορεί να παραχθεί στην περιοχή μας. Όλη αυτή η διαδικασία έγινε προβροχικά, θα συνεχιστεί και μεταβροχικά, έως το τέλος της συγκομιδής. Βέβαια, είναι γνωστό ότι θα πρέπει και τις επόμενες χρονιές, στις ίδιες ποικιλίες, από τα ίδια κτήματα και κάτω περίπου από τις ίδιες συνθήκες, να συνεχίσουμε τη διαδικασία για να έχουμε έναν μπούσουλα για την ποιότητα του βαμβακιού που παράγουμε».

Αναφερόμενος στη συνεργασία με την ΕΑΣ Τρικάλων, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε: «Σύμφωνα και με τα λεγόμενα του κ. Λιούτα, προέδρου της ΕΑΣ Τρικάλων, οι μετρήσεις μέχρι στιγμής δείχνουν ότι έχει εκκοκκιστεί ένα εξαιρετικό προϊόν, με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η παραγωγή επίσης δείχνει να είναι ικανοποιητική. Βέβαια, είναι πολύ νωρίς ακόμη να βγουν τα τελικά αποτελέσματα. Επίσης, έχει οριστικοποιηθεί από την ΕΑΣ Τρικάλων η τιμή σύσπορου βαμβακιού στα 53 λεπτά και άμεσα δίδεται προκαταβολή 40 λεπτά/κιλό ».

vamvaki-petropoulos-synagrosΚλείνοντας, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε:

«Εμείς, σαν ομάδα, θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο να συγκομίζουμε βαμβάκι, διασφαλίζοντας τουλάχιστον αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το προϊόν κατά την πώλησή του, όπως υγρασία και ξένες ύλες. Είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε και κάνουμε. Θα συνεχίσουμε και θα αποδείξουμε ότι στηρίζουμε έμπρακτα την υπόθεση “ποιοτικό βαμβάκι” και δεν γράφουμε μόνο ωραία άρθρα στον τύπο».

Τη δική του άποψη για το σημαντικό αυτό εγχείρημα κατέθεσε και ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος, Δρ. Μοχάμεντ Νταράουσε:

«Έχει γίνει ένα καλό ξεκίνημα σε σχέση με το βαμβάκι από τον συνεταιρισμό ΣυνΑγρός. Η όλη προσπάθεια ξεφεύγει από την επιδοματική λογική και εστιάζει στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, ώστε να δοθεί προστιθέμενη αξία σε αυτό. Μέσα από όλη αυτήν τη διαδικασία, ο παραγωγός πιάνει τον παλμό τις αγοράς και στοχεύει στον τελικό χρήστη, ώστε να καλυτερεύσει την παραγωγή του. Εμείς, από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα αυτήν τη συνεργασία, ώστε να καταλήξουμε σε έναν “οδικό χάρτη”, ο οποίος θα αποτελέσει πυξίδα για τους παραγωγούς αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».