Προοπτικές για την Ελλάδα στην αγορά της Τσεχίας

Προοπτικές για την Ελλάδα στην αγορά της Τσεχίας
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ο όγκος διµερών συναλλαγών µεταξύ Ελλάδος και Τσεχίας, αν και έχει αυξηθεί περίπου κατά 40% την τελευταία δεκαετία, εντούτοις παραµένει μέχρι και σήμερα χαµηλός.

Ως προς τις προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών στην εν λόγω αγορά, το γραφείο ΟΕΥ στην Πράγα επισημαίνει ότι τα ελληνικά προϊόντα μπορούν να βελτιωθούν.

-Διαφήμιση-

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις από τον κλάδο των τροφίμων θα μπορούσαν να αποκτήσουν σημαντικότερο μερίδιο στην τσέχικη αγορά, διότι τα ελληνικά τρόφιµα, ως µέρος της υγιεινής μεσογειακής διατροφής, και δη τα βιολογικά προϊόντα, δύνανται να κερδίσουν τις προτιμήσεις των Τσέχων, που στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και συνθήκες.

Στο ίδιο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής, οι Τσέχοι καταναλωτές αρχίζουν και γνωρίζουν σταδιακά και τα ελληνικά γαλακτοκοµικά προϊόντα. Βέβαια, στα παραδοσιακά μεσογειακά προϊόντα υπάρχει υψηλός ανταγωνισµός ιταλικών, ισπανικών, γαλλικών και άλλης προέλευσης οµοειδών προϊόντων. Αυτό απαιτεί τα ελληνικά τρόφιμα να προσεγγίσουν την εν λόγω αγορά στοχευμένα και μέσα από εκδηλώσεις προβολής τους.

Τα ελληνικά φρούτα, αν και βρίσκονται σε σχετικά καλή θέση, εκτιμά το γραφείο ΟΕΥ, θα μπορούσαν να επιτύχουν καλύτερες πωλήσεις στην Τσεχία µε μεγαλύτερη επικέντρωση στην αγορά από τους Έλληνες παραγωγούς, ενώ ενδιαφέρον επίσης προβλέπεται να παρουσιάσουν μεσοπρόθεσμα και οι πωλήσεις ιχθυηρών, καθώς αποκτούν ολοένα και καλύτερη θέση στο μενού των Τσέχων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν και το ενδιαφέρον των καταναλωτών για την ποιότητα των προϊόντων συνεχώς αυξάνεται, η τιμή πώλησής τους συνεχίζει να αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για την επιλογή τους.

Επίσης, καλές προοπτικές στην τσεχική αγορά έχουν και τα καλλυντικά, τα οποία όµως αν δεν είναι εδραιωμένα brands, θα πρέπει να συνδυάζουν ποιότητα και ανταγωνιστική τιμή.

Στον κατασκευαστικό τομέα, σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου ΟΕΥ, ανοίγονται ευκαιρίες για προώθηση δοµικών υλικών και σχετικών ελληνικών προϊόντων και κυρίως ηλεκτρολογικού εξοπλισµού, τεχνουργημάτων αλουμινίου κ.ά.

-Διαφήμιση-
Delegate