Προωθούνται ρυθμίσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ

exetaseis-aei-tei

Ανοίγει ο δρόμος για την αλλαγή μιας από τις μόνιμες πληγές της ελληνικής εκπαίδευσης, η οποία επηρεάζει άμεσα μεταξύ άλλων και τους γεωπόνους αποφοίτους ΑΕΙ και κτηνιατρικών σχολών αλλά και αποφοίτους και ΤΕΙ γεωπονίας και ζωικής παραγωγής και αναβαθμίζει τα πτυχία όλων, με ρύθμιση, που προωθεί η κυβέρνηση.

Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου από το βήμα της Βουλής κατά τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο για την επιλογή διευθυντών στα σχολεία, η ρύθμιση, που προωθείται έγινε χαιρετίστηκε εμπράκτως από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και για πρώτη φορά γράφτηκαν στους καταλόγους του και απόφοιτοι των ΤΕΙ.

Ο κ. Γαβρόγλου ευχαρίστησε όλους όσους έδωσαν την ευκαιρία σε αποφοίτους των ΤΕΙ, να γραφτούν στο ΤΕΕ και πήραν ομόφωνη απόφαση, για ένα πρόβλημα, που εκκρεμεί εδώ και 60 χρόνια (πριν τα ΤΕΙ υπήρχαν τα ΚΑΤΕΕ κ.ά.). Η ρύθμιση, αυτή, όπως μας έλεγαν κοινοβουλευτικές πηγές, επηρεάζει σαφέστατα και το ΓΕΩΤΕΕ, το οποίο καλείται να εναρμονιστεί και να συνομολογήσει την κατάσταση.

Η ρύθμιση που είναι στα σκαριά εξομοιώνει το πτυχίο πολυτεχνικών ή γενικότερα ΤΕΙ, με τα πανεπιστημιακά πτυχία, όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό, όπου η προπτυχιακή φοίτηση είναι τριετής. Την ίδια στιγμή απόφοιτοι σχολών πενταετούς φοίτησης, με τη ρύθμιση, που προωθείται, θεωρείται πως επιχαίρουν στο εξής μεταπτυχιακού τίτλου και ήδη φαίνεται να έχει θετική αντιμετώπιση από τους απόφοιτους και του Πολυτεχνείου και των πολυτεχνικών σχολών κι αναμένεται να επεκταθεί και προς άλλες κατευθύνσεις. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας από το βήμα της Βουλής, κυοφορείται ρύθμιση ώστε πέρα από την καλύτερη λειτουργία των ΕΠΑΛ στις νησιωτικές περιοχές, που εντάσσεται στο τωρινό νομοσχέδιο, να υπάρχει διετής κύκλος σπουδών μέσα στα Πανεπιστήμια. Αδιευκρίνιστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τα ΑΕΙ που είναι τετραετούς φοίτησης και τα αντίστοιχα ΤΕΙ.

Πηγές από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πως θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις αυτή η ρύθμιση να προχωρήσει, όμως, ο τελικός κριτής μάλλον θα είναι τα δικαστήρια:

  • Τι μοριοδότηση θα έχει κάποιος, ο οποίος ολοκληρώνοντας τις σπουδές του ως πολιτικός μηχανικός έκανε και στη συνέχεια μεταπτυχιακό, για να βελτιώσει το βιογραφικό του, σε κάποιο πανεπιστήμιο της αλλοδαπής και θέλει να διοριστεί (περίπτωση μάλιστα στην οποία ανήκει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που έχει κάνει μεταπτυχιακό στην Πολεοδομία, καθώς δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή επιπλέον μοριοδότηση για δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο στο Δημόσιο).
  • Πως μπορεί να θεωρηθεί 1ο πτυχίο του Πολυτεχνείου ή αντίστοιχα της Γεωπονικής Σχολής νομικά, όταν κάποιος δεν μπορεί να αποχωρήσει, εάν και εφόσον το επιθυμεί στα 4 χρόνια, με τον κίνδυνο η ρύθμιση, που φέρνει όντως, μια πρακτική λύση, σ΄ ένα πραγματικό πρόβλημα, ενδέχεται να εγείρει εν τη γενέσει της, ζητήματα συνταγματικότητας.