Προσφυγή κατά της Τσεχίας για το γιαούρτι μελετά η Ελλάδα

δυσαρέσκεια για τα

Τη βούληση να προσφύγει δικαστικώς η Ελλάδα στα δικαστήρια, αν η Τσεχία επιμείνει στην χρήση του εμπορικού σήματος ελληνικό γιαούρτι, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, μετά τη σύσκεψη, που είχε με εκπροσώπους του γαλακτοκομικού κλάδου, στα γραφεία στην Αχαρνών.

Η σύσκεψη με εκπροσώπους του γαλακτοκομικού κλάδου, παραγωγούς, βιομηχανία, υπηρεσιακούς παράγοντες ξεκίνησε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε περίπου 2 ώρες αργότερα, με στόχο να υπάρξει βελτίωση στο κομμάτι της οργάνωσης του κλάδου.  

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκος Βάγιας, ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος, ο  πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Αποστολόπουλος από το ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, ο επιστημονικός σύμβουλος της Διεπαγγελματικής Κρέατος και καθηγητής ΑΠΘ, Ανδρέας-Ιωσήφ Γεωργούδης ο νομικός σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκου Μπόλαρη,  Φραγκίσκος  Κοτσώνης κ.ά.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι εξετάζεται αν θα υπάρξει διεπαγγελματική οργάνωση ανά τομέα ή ανά προϊόν δηλαδή διεπαγγελματική γάλακτος ή διεπαγγελματική φέτας ή γιαουρτιού.

Καταφέρθηκε εναντίον της Τσεχίας κάνοντας λόγο για απαράδεκτη χειρονομία σε ό, τι αφορά τη χρήση ελληνικό στο γιαούρτι και μίλησε  για «παραπλάνηση των καταναλωτών», επισημαίνοντας πως η Ελλάδα ενημέρωσε τους αρμόδιους επιτρόπους, Γεωργίας και Υγείας , Φιλ Χόγκαν και Βιτένις Ανδριουκαΐτις, αντίστοιχα. «Αυτήν την ώρα δυστυχώς η Τσεχία εξακολουθεί να επιμένει στο εσωτερικό της», υποστήριξε ο κ.Αποστόλου και σημείωσε πως αν συνεχίσει «εμείς θα διαμαρτυρηθούμε και θα αντιδράσουμε προσφεύγοντας στα αρμόδια δικαστήρια».

Ο ίδιος σημείωσε ότι γίνεται προσπάθειες ώστε μετά το πέρας της πενταετίας να μην υπάρχει πουθενά η χρήση του όρου «ελληνικός» στη φέτα και στη διευρωπαϊκή συμφωνία με χώρες της Αφρικής και σημείωσε πως στην ΤΤΙΡ δημιουργείται ένα κλίμα και από άλλες χώρες που αντιδρούν και φαίνεται να μετατίθεται η συζήτηση για τη συμφωνία διατλαντικού εμπορίου τα  επόμενα χρόνια.  

Ο  πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας μας ανέφερε τα εξής: «Φαίνεται πια ότι μετά από τέσσερα χρόνια που προσπαθεί ο ΣΕΚ, παίρνοντας την πρωτοβουλία, που αφορά στη διεπαγγελματική οργάνωση είτε για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είτε φέτας είτε αιγοπρόβειου γάλακτος, ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στόχος είναι να προστατευθούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα η φέτα. Σε συνδυασμό με την επαναφορά αναγραφής προέλευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων προσδοκούμε ότι αυτό θα είναι και προς όφελος των παραγωγών γάλακτος και του προϊόντος και θα αυξηθεί η κατανάλωση καθώς ο καταναλωτής θα γνωρίζει από πού προέρχεται αυτό που αγοράζει».