Το σαγκουίνι Γουρίτσας παλεύει να γίνει ΠΟΠ

Ανήκει στην κατηγορία των σπάνιων προϊόντων του πλανήτη, όπως η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης και το ντοματάκι Σαντορίνης

Ο Δήμος Θέρμου προσπαθεί να διασώσει την καλλιέργεια του «σαγκουινιού Γουρίτσας», καθώς είναι το μοναδικό στον κόσμο και ευδοκιμεί αποκλειστικά στην Γουρίτσα, ένα μικρό χωριό 300 κατοίκων.
Ο Δήμος Θέρμου προσπαθεί να διασώσει την καλλιέργεια του «σαγκουινιού Γουρίτσας», καθώς είναι το μοναδικό στον κόσμο και ευδοκιμεί αποκλειστικά στην Γουρίτσα, ένα μικρό χωριό 300 κατοίκων.

Με τον χαρακτηρισμό ως ΠΟΠ, θα αποκτήσει τη θέση που του αξίζει, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες συγχέεται με τη νεότερη ποικιλία του σαγκουίνι «Μόρο». Την ίδια ώρα, θα μπει ένα τέλος στην εκρίζωση των πορτοκαλεώνων, ενώ θα δοθούν κίνητρα για την τόνωση της καλλιέργεια σαγκουινιού, που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Την ανάδειξη του μοναδικού σε ολόκληρο τον κόσμο «σαγκουινιού Γουρίτσας», το οποίο έχει οδηγηθεί στην απαξίωση και κινδυνεύει με ολοκληρωτικό αφανισμό, επιχειρεί ο Δήμος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, μέσω της κατοχύρωσής του ως ΠΟΠ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης).

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη καλλιέργεια, η οποία ευδοκιμεί αποκλειστικά και μόνο στην κάτω Μυρτιά (Γουρίτσα), ένα μικρό χωριό 300 κατοίκων.

Ανήκει, δε, στην κατηγορία των σπάνιων προϊόντων του πλανήτη, όπως η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης και το ντοματάκι Σαντορίνης.

Ενδεικτικό της ιδιαιτερότητάς του είναι ότι διδάσκεται σε όλα τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια του κόσμου, ως η μοναδική και αυθεντική ποικιλία σαγκουινιού, ενώ οι ανάλογες πορτοκαλιές που καλλιεργούνται στην Ισπανία και την Ιταλία αναγνωρίζονται επιστημονικά ως «τύπου Γουρίτσης».

Έπειτα από εισήγηση του εντεταλμένου συμβούλου γεωπόνου στο Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της ΔΑΟΚ Δυτικής Ελλάδας και δημοτικού συμβούλου, Γιώργου Κοντογιάννη, καθώς και από την επίμονη προσπάθεια ιδιωτών, όπως του δημοσιογράφου της τοπικής εφημερίδας «Αναγγελία» κ. Φλωρόπουλου, ξεκίνησε η διαδικασία κατοχύρωσης.

Ολοταχώς για τη δημιουργία φακέλου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου έχει ήδη εγκρίνει και διαθέσει το ποσό των 20.000 ευρώ, προκειμένου να σχηματιστεί ο ειδικός φάκελος που απαιτείται και να ξεκινήσει η μακρά ερευνητική διαδικασία προς την αναγνώριση ως ΠΟΠ.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Κοντογιάννης, το αμέσως προσεχές διάστημα θα κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο ολοκληρωμένος φάκελος, με το ιστορικό και τις απαιτούμενες αναλύσεις. Στη συνέχεια, αφού εγκριθεί από το υπουργείο, τότε θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και αυτή με τη σειρά της θα τον εξετάσει.

«Πρόκειται για μία ιδιαίτερα κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία», υπογράμμισε, μιλώντας στην «ΥΧ». Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση για την κατοχύρωση της ΠΟΠ ονομασίας είναι η δημιουργία Ομάδας Παραγωγών για τη διαχείριση του «σαγκουινιού Γουρίτσας».

Στόχος η εκ νέου αναγνώριση

Με τον χαρακτηρισμό ως ΠΟΠ θα ξαναζωντανέψει το σαγκουίνι Γουρίτσας, το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες συγχέεται με την νεώτερη ποικιλία του σαγκουίνι «Μόρο» (Moro), με αποτέλεσμα η τιμή του να πέφτει συνεχώς.

Παράλληλα, θα σταματήσει η εκρίζωση των πορτοκαλεώνων, αλλά και ο συνεχόμενος εμβολιασμός των δέντρων με άλλες ποικιλίες. Στα μακροπρόθεσμα σχέδια, αν όλα πάνε καλά, περιλαμβάνεται ακόμα και η δημιουργία εργοστασίου, που θα ανοίξει θέσεις εργασίας και θα τονώσει την οικονομία της περιοχής. 

Δύσκολο εγχείρημα

Η αναγέννηση της ποικιλίας, ωστόσο, είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, που προϋποθέτει σημαντικές προσπάθειες αντιστροφής του υπάρχοντος αρνητικού σκηνικού, που έχει δημιουργηθεί από την απαξίωση του προϊόντος και την κοινωνική αποσύνθεση που ακολούθησε.

Εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει ΠΟΠ το σαγκουίνι, χωρίς να υπάρχει η καλλιέργεια.
Τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε πλήρης απαξίωση για το σαγκουίνι Γουρίτσας, που σάπιζε στα χωράφια. Οι παραγωγοί ξερίζωναν ο ένας μετά τον άλλον τα δέντρα και θα χρειαστεί ειδικός σχεδιασμός για την επάνοδό τους στην παραγωγή.