Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αυξήσεις στις εισφορές υγείας των αγροτών (upd)

Nομοσχέδιο για την απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Κατάργηση της μεταβατικής περιόδου που προέβλεπε μειωμένες εισφορές υγείας για τους αγρότες μέχρι το 2019 προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στη Βουλή.

Πλέον οι εισφορές υγείας των αγροτών θα υπολογίζονται με συντελεστή 6,95% από 1ης Ιανουαρίου 2017 ο οποίος θα εφαρμόζεται στο φορολογητέο εισόδημα.

Όπως είχε γράψει το ypaithros.gr, με τον ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, οι εισφορές υγείας των αγροτών θα αυξάνονταν σταδιακά ως εξής:

– 3,61% επί των υφιστάμενων ασφαλιστικών κατηγοριών για το 2016

– 4,73% του φορολογητέου εισοδήματος για το 2017

– 5,84% του εισοδήματος για το 2018

–  6,95% του εισοδήματος για το 2019.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, καταργείται η διάταξη που προέβλεπε ότι οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως δέκα δωματίων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων κατέβαλλαν για κύρια ασφάλιση τις μειωμένες έως το 2021 εισφορές των ασφαλισμένων του Ο.Γ.Α. Πλέον οι ιδιοκτήτες αυτοί θα καταβάλλουν από 1.1.2017 εισφορές κύριας σύνταξης που αντιστοιχούν στο 20% του φορολογητέου εισοδήματος τους (αντί 14% το 2017, 16% το 2018, 18% το 2019, 19% το 2020 και 19,5% το 2021).

Επιπλέον, μειώνεται στο 2% (από 15% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου) η έκπτωση 15% για όσους εξαγοράζουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης.

Για τους νέους επαγγελματίες καταργείται επίσης η διάταξη που προβλέπει την καταβολή μειωμένων εισφορών για υγειονομική περίθαλψη για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισης των υπαγομένων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.) κ.λπ. και την καταβολή της διαφοράς (σε σχέση με τις κανονικές εισφορές) σε μεταγενέστερο χρόνο (βλ. άρθρο 39 παρ. 2 ν. 4387/2016).

Πέραν των παραπάνω, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη μεταφορά έξι ΔΕΚΟ στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ). Πρόκειται για τις ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ. Ειδικά για την ΕΛΒΟ, ορίζεται ότι η εν λόγω μεταβίβαση των μετοχών της δεν επηρεάζει την ειδική εκκαθάριση υπό την οποία έχει τεθεί, και που συνεχίζεται, με τους ίδιους όρους και συμφωνίες, έως την περάτωσή της.

Το νομοσχέδιο, με τις επείγουσες ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, εισάγεται προς επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη από την Ολομέλεια.

Διαβάστε ολόκληρο το Πολυνομοσχέδιο
καθώς επίσης και την 
Αιτιολογική Έκθεση του Πολυνομοσχεδίου

-Διαφήμιση-
Delegate