Στο 1,6% η αύξηση της παγκόσμιας γαλακτοπαραγωγής

Χαιρετίζει την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης σε γάλα και γαλακτοκομικά η Ένωσης Φυλής Χολστάιν

Αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής γάλακτος κατά 1,6% προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για το 2016. Το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου του 2016, η παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου κατά 3%. Στις ΗΠΑ, τον Απρίλιο η γαλακτοπαραγωγή αυξήθηκε 1,2%, ενώ η εκτίμηση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) είναι ότι η χρονιά θα κλείσει με άνοδο 1,9%. Αντίθετα, στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, η παραγωγή γάλακτος σημειώνει πτώση της τάξης του 2% έως 5%, ενώ στην EE οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για συνολική αύξηση στη φετινή γαλακτοπαραγωγή περίπου κατά 1,4%. Στο μεταξύ, σημαντική άνοδο τόσο σε όγκο όσο και σε αξία παρουσίασαν οι εξαγωγές γάλακτος της EE προς τρίτες χώρες τον Απρίλιο, με κύρια αγορά την Κίνα, μια ζήτηση που αναμένεται να συνεχιστεί -σύμφωνα με τους ιθύνοντες- και τους επόμενους μήνες.

Ελένη Σταύρου