Στον Βούτση ομάδα τυφλών πολιτών που χρησιμοποιούν σκύλους οδηγούς για τις μετακινήσεις τους

Στον Βούτση ομάδα τυφλών πολιτών που χρησιμοποιούν σκύλους οδηγούς για τις μετακινήσεις τους
-Διαφήμιση-
Delegate

Μια ομάδα τυφλών πολιτών,  που χρησιμοποιούν σκύλους οδηγούς για τις μετακινήσεις τους θα επισκεφτούν αύριο το πρωί τη Βουλή των Ελλήνων για να ξεναγηθούν στους χώρους του Κοινοβουλίου και να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση κατόπιν πρόσκλησης που ο ίδιος τους απηύθυνε.

Το άρθρο 16 παρ.7 του Ν. 3868/2010 του ΥΠΑΑΤ δίνει το δικαίωμα σε κάθε τυφλό ή άτομο με αναπηρία να επισκέπτεται δημόσιες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, να έχει πρόσβαση σε όλους τους δημόσιους χώρους ή χώρους συνάθροισης κοινού αλλά και σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες όπως καφέ, εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, σουπερμάρκετ κ.α. και να χρησιμοποιεί ταξί, μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, ΚΤΕΛ και γενικότερα όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς μαζί με το σκύλο βοηθείας του. Ειδικότερα, η νομοθεσία προβλέπει ότι τα ζώα συντροφιάς μεταφέρονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς μέσα σε μικρούς κλωβούς, πλην τον σκύλων-οδηγών τυφλών, που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για να βοηθούν συμπολίτες μας με αναπηρίες.

Τον τελευταίο καιρό αρκετοί επαγγελματίες κυρίως οδηγοί ταξί και  λεωφορείων αλλά και ιδιοκτήτες εστιατορίων, προφανώς από άγνοια του νόμου του ΥΠΑΑΤ, για τη μεταφορά κατοικίδιων, αρνήθηκαν την είσοδο σε τυφλούς πολίτες, που συνοδεύονταν από σκύλο οδηγό.

-Διαφήμιση-

Κατόπιν αυτών των περιστατικών ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς πρότεινε με σχετική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής να προσκληθούν στο Κοινοβούλιο ορισμένοι τυφλοί συμπολίτες μας , που κινούνται με σκύλους οδηγούς ώστε να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί και να απαγορεύεται η πρόσβαση τους σε οποιονδήποτε χώρο.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανταποκρίθηκε αμέσως στην πρόταση του βουλευτή και έτσι  στις 2/6 στις 11:00 π.μ. θα υποδεχθεί πολίτες που κινούνται με τη βοήθεια σκύλου οδηγού, εκπαιδευτές σκύλων οδηγών, εκπαιδευτές κινητικότητας, συνοδούς και εκπροσώπους από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και το Φάρο Τυφλών της Ελλάδας.

Άννα Στεργίου