Τα ακτινίδια του… Δία που ταξιδεύουν μέχρι την Κίνα

Το επιχειρηματικό εγχείρημα παραγωγών κόντρα στο ρεύμα μιας άλλης εποχής

Τα ακτινίδια του… Δία που ταξιδεύουν μέχρι την Κίνα

Με έναυσμα την πίεση που υπήρχε να διατεθεί όλος ο όγκος της παραγωγής του ακτινιδίου, οι παραγωγοί της Πιερίας ξεκίνησαν, το 1990 την δημιουργία της «Ζευς», η οποία το 2007 βραβεύτηκε ως η πιο αποδοτική εταιρεία – ομάδα παραγωγών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη από το 1980 αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των παραγωγών της περιοχής, ενώ η καλλιέργεια του ακτινιδίου με την ποικιλία Hayward ξεκίνησε το 1974.

Από την έναρξη της καλλιέργειας στην περιοχή, αν και οι ποσότητες ήταν μικρές, υπήρξε άμεσα εμπορικό ενδιαφέρον από χώρες όπως η Γερμανία αλλά και η Νέα Ζηλανδία. Μετά το 1980, η καλλιέργεια άρχισε να παίρνει μεγάλη έκταση στην Πιερία. Τότε, με πρωτοβουλία της Αγροτικής Ένωσης Πιερίας και με κεφάλαια από τους ίδιους τους παραγωγούς, καλύφθηκε το κόστος για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων.

Τα ακτινίδια του… Δία που ταξιδεύουν μέχρι την Κίνα
Αλέξανδρος Παπακώστας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και Χριστίνα Μανώση, διευθύντρια της Ζευς

«Δυστυχώς άρχισαν να υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα εντός της Ένωσης, που επεκτάθηκαν και στη διάθεση των ακτινιδίων. Η κατάσταση αυτή παρακίνησε 4-5 από εμάς τους παραγωγούς να πάμε κόντρα στο ρεύμα των συνεταιρισμών και να προχωρήσουμε στη μορφή της ΑΕ. Όλοι βάλαμε βαθιά το χέρι στην τσέπη και αυτό μας έκανε να είμαστε πιο αυστηροί στην όλη διαχείριση της εταιρείας και συγχρόνως προσεκτικοί σε όλα μας τα βήματα», μας λέει ο Αλέξανδρος Παπακώστας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η μορφή της εταιρείας Ζευς είναι πολυμετοχική, με 200 συνεργαζόμενους μετόχους (ξεκίνησαν 80). «Ήμασταν η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε ως ομάδα παραγωγών από την ΕΕ το 1997, καθώς και η πρώτη ομάδα που πιστοποιήθηκε για το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης και συμβολαιακής γεωργίας. Η ομάδα παραγωγών της Ζευς συνεργάζεται με άλλους 350 παραγωγούς. Αυτή τη στιγμή, καλλιεργούν 2.500 στρέμματα ακτινίδιων με συνολική παραγωγή 6.000 τόνων.

Η καλλιέργεια του ακτινίδιου κράτησε τον κόσμο στα χωριά, ειδικότερα της νότιας Πιερίας, που βοηθούν και οι εδαφολογικές συνθήκες και οι υδάτινοι πόροι, ενώ συνέχεια εισχωρούν τόσο στην καλλιέργεια όσο και στη συνεργασία με την Ζευς, νέοι καλλιεργητές. Η συνεργασία των καλλιεργητών με την Ζευς, τους διασφαλίζει την απορρόφηση της παραγωγής τους αλλά και ένα στάνταρ εισόδημα. «Έχουμε και εμείς όμως απαιτήσεις, όσον αφορά την ποιότητα της παραγωγής τους, ώστε να υπάρχει και ομοιομορφία στο εξαγόμενο προϊόν. Οι τιμές που δώσαμε στους παραγωγούς μας το 2015 κυμάνθηκαν από 43 έως 54 λεπτά το κιλό», τονίζει.

Η Ζευς είναι μία βιώσιμη εταιρεία, τα κέρδη επενδύονται ξανά σε αυτήν και στις ανάγκες της, με συνεχή εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού. Δίνεται σημασία στην ιχνηλασιμότητα, καθώς σε κάθε κιβώτιο και συσκευασία αναγράφεται η περιοχή και το όνομα του παραγωγού, ενώ γίνονται δειγματοληψίες και αναλύσεις σε Γερμανία και Αγγλία ώστε να διασφαλίσουν την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων.

Παράλληλα, το 2000, υπήρξε ενδιαφέρον από την εταιρεία και για το σταφύλι της απύρηνης ποικιλίας κρίμσον, αγοράζοντας τα δικαιώματα ως πρωτοεμφανιζόμενη ποικιλία. Στο σύνολο καλλιεργούνται για την εταιρεία 2.000 στρέμματα σταφύλι, που πέρσι απέδωσαν 1.500 τόνους, ενώ φέτος η εκτίμηση είναι ότι θα φτάσουν τους 2.000 τόνους. Τα σταφύλια εξάγονται στο 99% της συνολικής παραγωγής.

Των Ανθής Γεωργίου και Κυριάκου Λάμπρου

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορταζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί