Τζιμ Ρότζερς: Ο γκουρού των επενδύσεων ποντάρει στην ρωσική γεωργία

Υψηλές αποδόσεις και χαμηλό ρίσκο βλέπει στις αγροτικές μετοχές ο Ρότζερς

Τζιμ Ρότζερς: Ο γκουρού των επενδύσεων ποντάρει στην ρωσική γεωργία

Έχει συχνά χαρακτηριστεί ως ο απαισιόδοξος προφήτης των αγορών («ετοιμαστείτε για τα χειρότερα οικονομικά προβλήματα της ζωής μας, πολλοί άνθρωποι θα εξαφανιστούν, αν οι κυβερνήσεις μας δεν βάλουν μυαλό»), οι δηλητηριώδεις ατάκες του για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και, δη, τον πρώην διοικητή της, Μπεν Μπερνάνκι, έχουν… γράψει ιστορία («είναι άσχετος με τα οικονομικά»), ενώ οι προβλέψεις του για το ευρώ κάθε άλλο παρά ευοίωνες μπορούν να χαρακτηριστούν («το κοινό νόμισμα, όπως το ξέρουμε σήμερα, δεν θα επιζήσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια»).

Όμως, ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής και επονομαζόμενος «γκουρού των εμπορευμάτων», Τζιμ Ρότζερς, δεν τα βλέπει όλα μαύρα. Ο άνθρωπος, που προέτρεπε την Ελλάδα «να χρεοκοπήσει εντός της ευρωζώνης και να κάνει restart», θεωρεί ότι αν μέσα στο τρέχον οικονομικό χάος μπορεί να διακρίνει κανείς ένα ασφαλές, αλλά και προσοδοφόρο επενδυτικό καταφύγιο, αυτό δεν είναι άλλο από τη γεωργία. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τοποθετηθεί κανείς. Μπορείς να αγοράσεις αγροτική γη, γεωργικά προϊόντα, βιομηχανίες σπόρων και λιπασμάτων, εταιρείες που παράγουν αγροτικό εξοπλισμό. Ο αγροτικός πληθυσμός γερνάει, ενώ στις ΗΠΑ όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να σπουδάσουν δημόσιες σχέσεις παρά γεωργία. Εδώ ακριβώς βρίσκεται η ευκαιρία. Είτε τα πράγματα στη γεωργία θα πάνε καλύτερα, είτε στο προσεχές μέλλον δεν θα έχουμε αρκετή τροφή σε λογικές τιμές», δήλωνε σε συνέντευξή του στις αρχές του χρόνου.

Το εμπάργκο

Εφαρμόζοντας στην πράξη τα λεγόμενά του, ο ίδιος έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια σε πληθώρα φιλόδοξων αγροτικών πρότζεκτ, με πιο πρόσφατο σταθμό τη Ρωσία, μια χώρα που θεωρεί ότι βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη «αγροτική επανάσταση». Διόλου τυχαία, η απόκτηση σημαντικού ποσοστού και, παράλληλα, θέσης στο διοικητικό συμβούλιο της βιομηχανίας λιπασμάτων Phosagro, το 2014, συνέπεσε με το εμπάργκο της Μόσχας στα προϊόντα της ΕΕ. Η «παλιά καραβάνα» των αγορών είχε διαβλέψει από τότε τις προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας παραγωγής, που εκ των πραγμάτων θα δημιουργούσε ο περιορισμός των εισαγωγών.

Τα γεγονότα φαίνεται ότι τον επιβεβαιώνουν: To 2016 η αγροτική παραγωγή της Ρωσίας σημείωσε αύξηση 5%, ενώ, σύμφωνα με το USDA, η χώρα αναμένεται φέτος να πουλήσει πάνω από 30 εκατ. τόνους μαλακό σιτάρι σε ξένους αγοραστές, αριθμός που θα την καταστήσει τον μεγαλύτερο εξαγωγέα παγκοσμίως στο εν λόγω προϊόν, ξεπερνώντας την ΕΕ.

Πίσω από τους αριθμούς αυτούς κρύβονται, βεβαίως, και κρατικές επενδύσεις, ύψους 3,3 δισ. δολαρίων τα τελευταία χρόνια, καθώς και μια νέα πολιτική αξιοποίησης της αγροτικής γης. Το 2016, πάνω από 340.000 στρέμματα αφαιρέθηκαν από «ανήθικους ιδιοκτήτες» και αποδόθηκαν σε παραγωγούς για αγροτική χρήση.

Με αρωγό το φθηνό ρούβλι

οι εξαγωγές τροφίμων προσπέρασαν εκείνες των όπλων

Ο πρώην συνεταίρος του Τζορτζ Σόρος στο θρυλικό Quantum Fund πιστεύει ότι η ρωσική αγροτική μηχανή μόλις τώρα αρχίζει να «ζεσταίνεται» και οι επιδόσεις της θα βελτιωθούν κατακόρυφα τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Το 2016, η παραγωγή δημητριακών έπιασε το ιστορικό –για τη χώρα– ρεκόρ των 119 εκατ. τόνων, αριθμός που, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών, είναι εντυπωσιακός, αν σκεφτεί κανείς ότι πριν από 15 χρόνια η χώρα εισήγαγε μεγάλες ποσότητες για να καλύψει τις ανάγκες της.

Επιπλέον, το 2016, η παραγωγή θερμοκηπιακών κηπευτικών κατέγραψε το 2016 αύξηση 30% σε σχέση με το 2015, με το Κρεμλίνο να έχει θέσει ως στόχο η χώρα να καταστεί αυτάρκης σε ό,τι αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά μέχρι το 2020.

Στο μεταξύ, οι εξαγωγικές επιδόσεις του αγροτικού κλάδου στο σύνολό του έχουν πλέον ξεπεράσει εκείνες της βιομηχανίας όπλων. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν σίγουρα τόσο η αύξηση των κρατικών επιδοτήσεων στους παραγωγούς, όσο και η αποδυνάμωση του ρωσικού νομίσματος, απότοκη, κατά κύριο λόγο, της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Τρέχει με 16% η αγορά εφοδίων

Εξίσου αποκαλυπτικοί είναι και οι ρυθμοί ανάπτυξης της ρωσικής αγοράς αγροχημικών. Οι πωλήσεις το 2016 σημείωσαν, σύμφωνα με τον IFA, αύξηση 16%, όταν ο αντίστοιχος αριθμός για την παγκόσμια αγορά ήταν μόλις 2,2%. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μετοχές της PhosAgro, της εταιρείας δηλαδή που έχει επενδύσει ο Τζιμ Ρότζερς, έχουν παρουσιάσει κέρδη 85% από το 2014 έως σήμερα.