Βαρύ το πλήγμα της κρίσης για την ανθοκομία στην Κρήτη

Από τους μπαξέδες το έριξαν στα... αγγούρια

Αποδεκατίστηκαν μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι εκτάσεις που καλλιεργούνταν με λουλούδια στην Κρήτη, και ειδικά στην περιοχή της Ιεράπετρας. Μέσα στην τελευταία πενταετία, από τα περίπου 200 στρέμματα, πλέον δεν έχουν μείνει περισσότερα από 100, με τους καλλιεργητές να εξηγούν πως, σε ένα μεγάλο τους μέρος, οι ανθοπαραγωγοί εγκατέλειψαν τα λουλούδια και φύτεψαν στις εγκαταστάσεις τους κηπευτικά.

«Το λουλούδι πλέον θεωρείται είδος πολυτελείας. Η αλήθεια είναι ότι έχει απομακρυνθεί ο κόσμος από τη λογική του λουλουδιού και αυτό έχει περιορίσει σε μεγάλο ποσοστό τις αγορές. Το ένα ακολουθεί το άλλο. Αν δεν υπάρχει ζήτηση, τότε και η προσφορά περιορίζεται», εξήγησε ο Κώστας Ζυγάκης, ανθοπώλης και χονδρέμπορος από την περιοχή της Ιεράπετρας.

Όπως διευκρίνισε ο ανθοπαραγωγός Νίκος Σηφάκης, μετά τους επαγγελματίες στον χώρο των κατασκευών, εκείνοι που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης είναι οι ανθοπαραγωγοί, οι ανθοπώλες και οι ζαχαροπλάστες. «Οι απώλειες στην Ιεράπετρα ξεπερνούν το 40%. Αν και είχαν αναπτυχθεί υπερσύγχρονες θερμοκηπιακές μονάδες, αυτές εγκαταλείφθηκαν υπό το βάρος της κρίσης. Το ποσοστό των ανθοπαραγωγών που έχει απομείνει στην καλλιέργεια είναι περιορισμένο.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι όσοι δεν έχουν εγκαταλείψει το λουλούδι ως παραγωγή, αγωνίζονται σε καθημερινή βάση για να κάνουν πιο ποιοτική την παραγωγή τους, ενώ προσπαθούν να ανοίξουν τα πανιά τους για ξένες αγορές, όπως της Κύπρου, αλλά και των Βαλκανίων. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα, αν και είναι μονόδρομος, εφόσον υπολογίσει κανείς την έλλειψη ρευστότητας που εμφανίζουν οι Έλληνες καταναλωτές». 

Εισαγωγές

«Το λουλούδι πλέον θεωρείται είδος πολυτελείας και αυτό δύσκολα αλλάζει. Με τον τρόπο αυτόν είναι σαφές ότι η στροφή προς τα κηπευτικά ήταν μάλλον αναγκαία για κάποιους παραγωγούς. Τα λουλούδια που καλλιεργούνται στην περιοχή, όπως τα χρυσάνθεμα, τα τριαντάφυλλα, τα λίλιουμ, τα οριεντάλ και οι ζέρμπερες, είναι σε ποιότητα σχεδόν ασυναγώνιστα, ωστόσο έχουν σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί με αυτή την κρίση. Το μεγαλύτερο πια μέρος το προμηθευόμαστε από το εξωτερικό», εξήγησε ο κ. Ζυγάκης, που παρατηρεί αυτήν τη μείωση ακόμη και σε μέρες που άλλοτε το λουλούδι ήταν πρωταγωνιστής. Παράδειγμα  αποτελεί η 14η Φεβρουαρίου (η γιορτή των ερωτευμένων), που έκλεισε και φέτος με αρνητικό πρόσημο!

«Η μείωση έφτασε το 50% σε σχέση με το 2013. Όλο αυτό έχει καλλιεργήσει αγωνία στους παραγωγούς, ενώ έχει σε έναν μεγάλο βαθμό δικαιώσει, οικονομικά τουλάχιστον, όσους άφησαν το λουλούδι και κατέφυγαν στα κηπευτικά». Κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Σηφάκης, ο οποίος προέβλεψε ότι η επάνοδος στην ανθοκομία, αν αυτή προκύψει, σίγουρα δεν θα είναι μέσα στα επόμενα χρόνια.

«Είναι και το κόστος παραγωγής τέτοιο, όπως και η φορολογία, που δεν αφήνουν περιθώρια. Ο κόσμος που έφυγε σίγουρα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να πάρει την απόφαση να επιστρέψει στην ανθοπαραγωγή. Άλλωστε, τα κηπευτικά είναι πιο προσοδοφόρα επιλογή, αν υπολογίσει κανείς ότι είναι τρόφιμα, οπότε υπάρχει δυναμική στην κατανάλωση και κυρίως την εξαγωγή». Επιπλέον, στα χρόνια της κρίσης, το μεγαλύτερο μέρος των ανθοπαραγωγών στράφηκε στην καλλιέργεια λουλουδιών που έχουν ζήτηση όλον τον χρόνο, ως αποτέλεσμα της ανάγκης για μια πιο ασφαλή επιλογή.

 «Είναι ρίσκο να παράγεις λουλούδια που δεν έχουν σταθερή ζήτηση, αν και το κλίμα της περιοχής βοηθάει πολλές καλλιέργειες. Υπό αυτές τις συνθήκες, μια… συντηρητική επένδυση είναι αυτή που έχει το μικρότερο ρίσκο. Επομένως, τα λουλούδια που παράγονται σε μεγαλύτερο βαθμό είναι αυτά που γνωρίζουμε καλά να τα καλλιεργούμε και να διατηρούμε την άψογη ποιότητα και, ταυτόχρονα, έχουν ανταπόκριση στην αγορά. Όχι μόνο την ελληνική, αλλά και στο εξωτερικό, τουλάχιστον εκεί που δίνουμε λουλούδια», είπε ο κ. Σηφάκης.

Ο «ανταγωνισμός» με την Ολλανδία

Η Ολλανδία, ως γνωστόν, είναι η μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την παραγωγή λουλουδιών. Και h Ιεράπετρα, όμως, που τόσο το κλίμα όσο και η τεχνογνωσία των παραγωγών βοηθάει, εξακολουθεί να στέκεται με αξιοπρέπεια απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό. «Γνωρίζουμε, και μάλιστα καλά, ότι η Ολλανδία κυριαρχεί ως χώρα στις ανθαγορές. Όμως, εμείς καταφέρνουμε, με το υποτροπικό κλίμα και την τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει, να παράγουμε ποιοτικότερα λουλούδια από τους Ολλανδούς ανθοπαραγωγούς. Ναι μεν στην ολλανδική αγορά ο ανθοπώλης μπορεί να βρει όποιο λουλούδι θελήσει, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι εδώ, στην Ιεράπετρα, τα είδη που καλλιεργούμε έχουν ποιότητα κατά πολύ ανώτερη. Αν υπήρχε και η στήριξη του προϊόντος, η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε θαύματα», κατέληξε ο κ. Σηφάκης.