Υπάρχει σχέδιο στήριξης των συνεταιριστικών οργανώσεων;

Υπάρχει σχέδιο στήριξης των συνεταιριστικών οργανώσεων;
-Διαφήμιση-
Delegate

Το ζήτημα της χρηματοδότησης των συνεταιριστικών οργανώσεων θέτει με επίκαιρη ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ευάγγελο Αποστόλου, ο βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης  Κεγκέρογλου.

Η ιστορία της Ένωσης Μεσσαράς Ηρακλείου Κρήτης αρχίζει από το 1938, όταν κάποιοι αγρότες/παραγωγοί αγροτικών προϊόντων από τη συγκεκριμένη περιοχή του Ηρακλείου Κρήτης αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την συγκέντρωση την παραγωγή και το εμπόριο των προϊόντων τους.

Η Μεσσαρά θεωρείται και είναι από τις πιο εύφορες περιοχές της Ελλάδας και ο πολυπληθής αγροτικός συνεταιρισμός με περίπου 500 μέλη , όπως μετατράπηκε, μετά το νόμο Σκανδαλίδη,  διαχειρίζεται ελαιόλαδο, επιτραπέζια σταφύλια και νωπά κηπευτικά των παραγωγών της Κρήτης, και τα στελέχη του διαθέτουν πείρα και τεχνογνωσία.

-Διαφήμιση-

Σύμφωνα με το Βασίλη Κεγκέρογλου, ενώ η Ένωση Μεσσαράς όλα τα χρόνια είχε κορυφαία θέση στο επίπεδο της παραγωγής της μεταποίησης και εμπορίας η οικονομική κρίση έπληξε τη σημαντική παρουσία της, όπως συνέβη και με αρκετές άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις με αποτέλεσμα τον περιορισμό της δυναμικής της. Προσαρμόστηκε στο θεσμικό πλαίσιο, υπήρξε σχέδιο εξυγίανσης , όμως το σχέδιο αυτό δεν βρήκε ανταπόκριση χρηματοδότησης. 

Ο κ. Κεγκέρογλου στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ρωτά τους δυο υπουργούς, αν και κατά πόσο υπάρχει σχέδιο στήριξης των συνεταιριστικών οργανώσεων σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ποιες είναι οι ελάχιστες εγγυήσεις που δίνει το κράτος και αν θα στηριχθεί τελικά η Ένωση Μεσσαράς.

Άννα Στεργίου