Απόφαση άρσης λειτουργίας μονάδων που μολύνουν τον Ασωπό

Δεκτή έκανε το ΣτΕ την προσφυγή των κατοίκων της περιοχής

Σχέδιο για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής του Ασωπού ανακοίνωσε ο Φάμελλος

Τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας και αποκατάστασης για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μόλυνσης του ποταμού Ασωπού και την άρση των βαρύτατων επιπτώσεων που έχει αυτή στην ανθρώπινη υγεία απαιτεί από την Πολιτεία το Συμβούλιο της Επικρατείας, μέσω απόφασης που εξέδωσε. Το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης που έκαναν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι είναι και οι άμεσα εκτιθέμενοι.

Η απόφαση του ΣτΕ

Τα αρμόδια υπουργεία καλούνται, χωρίς καμία χρονοτριβή:

  • να διακόψουν τη λειτουργία όσων μονάδων δεν διαθέτουν σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων ή λειτουργούν κατά παράβαση των σχετικών με την επεξεργασία αποβλήτων περιβαλλοντικών όρων, με στόχο την αποφυγή περαιτέρω ρύπανση του οικοσυστήματος,
  • να επιλύσουν γενικότερα το πρόβλημα επεξεργασίας αποβλήτων, είτε κατασκευάζοντας σχετική κεντρική μονάδα είτε με άλλο αντίστοιχο έργο.
  • να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης του διαταραχθέντος οικοσυστήματος.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ωρωπού έχει γνωστοποιήσει στο ΣτΕ πως σε ακτίνα 7 χλμ. λειτουργούν πάνω από 1.000 μεσαίες και μεγάλες μεταποιητικές επιχειρήσεις και ότι ημερησίως καταλήγουν στον Ασωπό 13.000 m3 υγρών αποβλήτων, που είναι ανεπεξέργαστα ή ελλιπώς επεξεργασμένα, προκαλώντας ρύπανση των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι των περιοχών Χαλκουτσίου, Ωροπού, Σκάλας, Νέων Παλατιών και Δηλεσίου, οι οποίοι επηρεάζονται σημαντικά από την κατάσταση αυτή.

Επιμέλεια: Νίκος Γαργαλάκος