«Κρητικό Ίαμα»: Από το χωράφι, στο φαρμακείο

Δίκταμο, θυμάρι και φασκόμηλο κατά της γρίπης και των λοιμώξεων

Κρητικό Ίαμα - Από το χωράφι, στο φαρμακείο

Ενεργό ρόλο στην παρασκευή του σκευάσματος «Κρητικό Ίαμα» έχουν οι παραγωγοί της Κρήτης, για τους οποίους ήδη έχει ανοίξει ένας νέος δρόμος για οργανωμένη καλλιέργεια αρωματικών φυτών, και με οικονομικά οφέλη.

Το νέο πεδίο δράσης των παραγωγών του νησιού, και ειδικά του Ρεθύμνου, επικεντρώνεται στα τρία βασικά βότανα της Κρήτης (το δίκταμο, το θυμάρι και το φασκόμηλο), που αποτελούν και τον βασικό κορμό των συστατικών από τα οποία παρασκευάζεται το «Κρητικό Ίαμα», το οποίο είναι έτοιμο να πάρει τη θέση του στα ράφια των φαρμακείων όλης της χώρας. Η αποτελεσματικότητά του θεωρείται πως είναι τέτοια, που καθ’ υπερβολή έφτασε να περιγράφεται και ως η «ασπιρίνη της Κρήτης». Σύμφωνα και με την έως τώρα εργαστηριακή έρευνα, έχει τεκμηριωθεί η ευεργετική του δράση, ιδιαίτερα για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, την ανακούφιση από το κρυολόγημα αλλά και την καταπολέμηση της κοινής γρίπης.

Ευκαιρία για τους παραγωγούς

«Είναι μια νέα ευκαιρία που δίνεται στα μέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου» διευκρίνισε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ρεθύμνου, Νικήστρατος Χαροκόπος, που υπέγραψε, πριν δύο χρόνια, συμβόλαιο συνεργασίας με την εταιρεία Galenica, υπεύθυνη για την εμπορική εκμετάλλευση και τη διανομή του «Κρητικού Ιάματος».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης, η στήριξη στην προσπάθεια των επιστημόνων ξεκίνησε πριν από 6-7 χρόνια, όταν ξεκίνησε η χρηματοδότηση της έρευνας, ενώ στο πλαίσιο του συμβολαίου που υπέγραψαν, έχουν ήδη στείλει 3-4 τόνους αρωματικών φυτών και ελαιόλαδο υψηλής ανάλυσης. «Η συνεργασία ευελπιστούμε ότι με την κυκλοφορία του σκευάσματος θα αυξήσει το ενδιαφέρον για οργανωμένη καλλιέργεια των τριών βοτάνων, ενισχύοντας παράλληλα με ένα επιπλέον εισόδημα και τα μέλη-παραγωγούς που θα τα καλλιεργούν. Μέχρι αυτή την ώρα, η παραγωγή δεν ξεπερνά τα 10 στρέμματα, όμως εκτιμώ ότι ανάλογα με την κυκλοφορία και τη ζήτηση του σκευάσματος θα αυξηθεί και η ανάγκη επιπλέον παραγωγής. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για την πορεία του “Κρητικού Ιάματος” είναι αισιόδοξες. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι ποσότητες αρωματικών φυτών θα χρειαστούν εάν αυτές επαληθευτούν, αν το σκεύασμα πάει καλά, το σίγουρο είναι ότι σε δύσκολες εποχές δημιουργείται ένα καινούργιο πεδίο για τα μέλη μας, που σίγουρα θα μπορεί να τους αποφέρει ένα καλό επιπλέον εισόδημα» πρόσθεσε ο κ. Χαροκόπος.

Δεκαπέντε χρόνια έρευνας

Το σκεύασμα με κρητική υπογραφή προέκυψε από την έρευνα των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλία Καστανά, Χρήστου Λιονή και Στέργιου Πυρίντσου, ενώ θα κυκλοφορήσει στα φαρμακεία της Κρήτης τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, που θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση του στο Ρέθυμνο, ενώ στα υπόλοιπα φαρμακεία της χώρας θα φτάσει πιθανότατα στις 11 Νοεμβρίου, που θα γίνει η παρουσίασή του στην Αθήνα.

Το «Κρητικό Ίαμα» είναι μη συνταγογραφούμενο σκεύασμα. Η επιστημονική έρευνα ξεκίνησε πριν από 15 περίπου χρόνια. Οι πρώτες μελέτες δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet το 1999, ενώ η πιο πρόσφατη δημοσίευση ήταν τον Ιανουάριο του 2015 στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Ethnopharmacology.

Σε συνέδριο για το ελαιόλαδο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κριτσά Λασιθίου, οι επιστήμονες αναφέρθηκαν σε μία έρευνα που κάνουν για ένα ακόμη φάρμακο από ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά, κατά της χοληστερίνης.