Νέος φορέας: Ενισχύεται η δυναμική του με τη συμμετοχή κι άλλων οργανώσεων

Γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών καταθέτοντας τις βασικές αρχές του

Νέος φορέας: Ενισχύεται η δυναμική του με τη συμμετοχή κι άλλων οργανώσεων

Έναν μήνα μετά την πρώτη τους συνάντηση, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Συνεταιρισμών (η οποία φέτος εορτάστηκε στις 2 Ιουλίου), εκπρόσωποι δεκάδων συνεταιριστικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, απευθύνοντας κάλεσμα ενότητας σε όλο τον αγροτικό κόσμο. «Προχωράμε ενωμένοι, πλάι-πλάι και όχι κάποιοι μπροστά και κάποιοι πίσω» επαναλάμβαναν, δίνοντας το στίγμα της νέας ενωτικής προσπάθειας που ημέρα με την ημέρα μεγαλώνει, ενσωματώνοντας στους κόλπους της νέα μέλη. Πρόκειται για οργανώσεις από όλη τη χώρα, που μέλημά τους είναι η δημιουργία ενός νέου σχήματος μακριά από καθετί παλιό και φθαρμένο.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην «ΥΧ» οι συνεταιριστές που συμμετείχαν στον φετινό εορτασμό, με πίστη στη βασική αρχή «η ισχύς εν τη ενώσει», το νέο συλλογικό εγχείρημα των Αγροτικών Συνεταιρισμών έχει στόχο την επιχειρηματική τους ανάπτυξη, η οποία όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παροχή υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων συνεταιριστικών διατροφικών προϊόντων στον Έλληνα καταναλωτή.

Μέσα από την εκδήλωση, οι συνεταιριστικές οργανώσεις ξανασυστήθηκαν στην ελληνική κοινωνία με δύο τρόπους:

  • Υπενθυμίζοντας τις βασικές αρχές του συνεταιριστικού θεσμού, την επικαιρότητά του στη σημερινή συγκυρία και τη συμβολή του στη συλλογική εθνική προσπάθεια.
  • Ενημερώνοντας σχετικά με τις σημαντικές παραγωγικές και εξαγωγικές τους δραστηριότητες, αλλά και τους στόχους και τις πρωτοβουλίες για το μέλλον.

Βασικές αρχές

Επιπλέον, τονίστηκε πως οι πέντε βασικές αρχές του νέου φορέα συνοψίζονται στα εξής:

Α. Το νέο σχήμα εκπροσώπησης αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων οφείλει να είναι ανοιχτό σε ισότιμη συμμετοχή μελών που το καθιστούν ισχυρό και του προσδίδουν δυνατότητα παρέμβασης στα αγροτικά δρώμενα ισάξια του ισχυρότερου κλαδικού επιμελητηρίου της χώρας.

Β. Η ηγετική ομάδα του νέου σχήματος, σε πλήρη συμφωνία με τις επικρατούσες χρηστές διοικητικές πρακτικές σε όλο τον κόσμο σε όλους τους τομείς, οφείλει να ανανεώνεται, προκειμένου να αποφεύγονται φαραωνικές θητείες που καταλήγουν να υπηρετούν πρόσωπα και όχι θεσμούς.

Γ. Το νέο σχήμα οφείλει να επιτυγχάνει οικονομική αυτοτέλεια με βασικό έσοδο τις συνδρομές των μελών του και δίχως καμία κρατική ενίσχυση. Η στελέχωση του νέου σχήματος θα υπηρετεί αυτή την αρχή, προκειμένου να μην επαναληφθούν ελλειμματικές καταστάσεις του παρελθόντος.

Δ. Η κομματική ανεξαρτησία του νέου σχήματος δεν σημαίνει αποπολιτικοποίηση. Το αντίθετο, μάλιστα, θα αναζητούνται σε όλους τους χώρους, εντός και εκτός Βουλής, εκείνοι που θα αντιλαμβάνονται και θα υπηρετούν καλύτερα τα οράματα του νέου σχήματος.

Ε. Καθώς το νέο σχήμα εκκινεί από τον αγρότη και ενεργεί αποκλειστικά για την προάσπιση των συμφερόντων του, βασική του επιδίωξη θα είναι η διά βίου εκπαίδευση των αγροτών. Θα αναζητούνται συνεχώς όλα τα μέσα, προκειμένου οι αγρότες να μην αποτελούν τα παθητικά υποκείμενα των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων.

Η ισχύς εν τη ενώσει για το μέλλον των αγροτών

Στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας (πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο AMALIA), τον λόγο έλαβε πρώτος ο Θανάσης Τσιοτίνας, πρόεδρος του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση», ο οποίος ανέλυσε τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί από την ημέρα που ξεκίνησε ο Ενωτικός Φορέας Αγροτών και Συνεταιρισμών. «Η μεγάλη πλειονότητα των συνεταιριστών και των αγροτών αναγνωρίζει ότι απαιτείται μια νέα αρχή έκφρασης του συνεργατισμού στη χώρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, δείχνουν να συντάσσονται η πολιτεία και τα πολιτικά κόμματα, οι διάφορες σχετικές οργανώσεις και εν γένει το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων στην αγροτική οικονομία. Ανούσιοι τακτικισμοί, υπερφίαλες αρχηγικές επιδιώξεις, ανόητα παιχνίδια εξουσίας και επιβολής και γενικά δεσπόζουσες λογικές της τελευταίας εικοσαετίας, εκπεφρασμένες στον συνεταιριστικό χώρο με ονοματεπώνυμο, ξεπερνιούνται οριστικά και αφήνονται να κριθούν στον μέλλοντα χρόνο. Τερατουργήματα κάθαρσης, που σκόπευαν να αναπαλαιώσουν πρόσωπα και καταστάσεις, τελείωσαν ευτυχώς πολύ γρήγορα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιοτίνας.

Νέος φορέας: Ενισχύεται η δυναμική του με τη συμμετοχή κι άλλων οργανώσεων

Όπως ο ίδιος πρόσθεσε: «Μια εννεαμελής ομάδα συνεταιριστών δημιουργικής σύνθεσης θέσεων και όχι συμβιβασμού ανέλαβε να εκφράσει την ενότητα και την κοινή βούληση σύστασης ενός νέου σχήματος εκπροσώπησης των αγροτών και των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων. Διάχυτη είναι η επιθυμία όλων των συμμετεχόντων να αναδειχθούν στην ηγεσία του υπό ίδρυση σχήματος νέα άφθαρτα πρόσωπα με την τεχνοκρατική γνώση που επιβάλλουν οι καιροί και το συνεταιριστικό όραμα που απαιτεί η νέα αρχή. Προς αξιοποίηση βρίσκεται στο τραπέζι η διακήρυξη του Ενωτικού Φορέα Αγροτών και Συνεταιρισμών, μια διακήρυξη που είναι κοινά αποδεκτό ότι επιτάχυνε τις εξελίξεις σύστασης του νέου σχήματος. Αυτήν τη διακήρυξη έχουν υπογράψει περισσότεροι από 60 συνεταιρισμοί και οργανώσεις παραγωγών από όλη τη χώρα».

Ισότιμη βάση

Την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου φορέα μακριά από καθετί παλιό τόνισε και ο Νίκος Δασκαλάκης, πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας, ο οποίος ανέφερε: «Το συνεταιριστικό κίνημα δεν έχει ανάγκη από προσωπικές στρατηγικές. Έχει ανάγκη από ενότητα, ισοτιμία, στοχεύσεις, δυνατότητα εκπροσώπησης σε κάθε επίπεδο και ενίσχυση της παραγωγικής βάσης». Σημείωσε ακόμα ότι «θέλουμε ένα συνεταιριστικό κίνημα που θα δημιουργεί υπεραξία σε όλη την κλίμακα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το σχήμα αυτό αγκαλιάστηκε από τους αγρότες τόσο στην περιοχή μου όσο και πανελλαδικά. Πρέπει να διαμορφώσουμε το νέο καταστατικό, τις νέες αρχές, με βάση την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία, προσαρμοσμένα στις δικές μας ανάγκες. Σε αυτή την κατεύθυνση, η συμβολή όλων είναι χρήσιμη. Δεν περισσεύει κανένας. Πρέπει όλοι να πορευτούμε πλάι-πλάι. Η ενότητα σε ισότιμη βάση είναι αυτή που θα δώσει την πραγματική δυναμική στο νέο που έχει γεννηθεί».

Ενωτικό σχήμα

Για ισοτιμία των συνεταιριστών – αγροτών που συμμετέχουν σε αυτό το νέο πολλά υποσχόμενο εγχείρημα μίλησε ο Χρήστος Μπαρλιάς, πρόεδρος της ΑΕΣ Κορινθίας, τονίζοντας: «Αφού ξεκινήσαμε, άνοιξε η… όρεξη και στους υπόλοιπους και καλώς έγινε. Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου λήφθηκε μια πρωτοβουλία να συγκεντρωθούμε στα γραφεία της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής στην Αθήνα. Και εκεί όλοι συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να φτιαχτεί κάτι νέο, που θα έχει τα χαρακτηριστικά που προανέφερε ο κ. Δασκαλάκης. Αυτό το καταστατικό που έχουμε θα σταλεί σε όλους τους συνεταιρισμούς και πάνω σε αυτό θα χτίσουμε αυτό που έχουμε οραματιστεί. Η συγκέντρωση σήμερα (σ.σ. 1η Ιουλίου) γίνεται διότι στις 2 Ιουλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών». Και συμπλήρωσε: «Να ξεκαθαρίσω και από την πλευρά μου ότι είμαστε όλοι ίσοι και θα πορευόμαστε δίπλα-δίπλα. Μιλάμε για ένα ενωτικό σχήμα που χωράει στο υγιές που υπάρχει. Πάμε μπροστά. Ο χώρος έχει ανάγκη από το σχήμα αυτό».

Να διεκδικήσουμε

Εκτός των βασικών ομιλητών, τον λόγο έλαβαν και οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση της 1ης Ιουλίου. Μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Παρόλας, γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας και αντιπρόεδρος της Cogeca, σημείωσε: «Αυτές τις ημέρες, παρακολουθούμε ένα μεγάλο πρόβλημα, που ονομάζεται Μαρινόπουλος. Φαίνεται, λοιπόν, η μεγάλη σημασία που έχει η κίνηση που κάνουμε για τη δημιουργία του νέου αυτού συνεταιριστικού φορέα. Ο Μαρινόπουλος και οι αλυσίδες λιανικού εμπορίου έχουν το πάνω χέρι στην αγορά των αγροδιατροφικών προϊόντων.

Αποτέλεσμα είναι να πληρώνουν τους παραγωγούς με μεγάλη καθυστέρηση. Σε κάθε τέτοια περίπτωση αυτοί που βγαίνουν πάντα ζημιωμένοι είναι οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί. Η σημασία του εγχειρήματός μας είναι να δυναμώσουμε τη θέση μας στην αγροδιατροφική αλυσίδα». Στη συνέχεια, τόνισε ότι «το brexit θα επηρεάσει την ΚΑΠ. Εμείς, από πλευράς συνεταιρισμών, δεν είχαμε πουθενά τη δύναμη να πούμε τι αλλαγές θέλαμε στην ΚΑΠ. Πρέπει να έχουμε έναν φορέα που να μπορούμε να εκφράσουμε αυτό που θέλουμε. Οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται. Μέσω του φορέα αυτού θα μπορούμε πλέον να διεκδικήσουμε».

Νέος φορέας: Ενισχύεται η δυναμική του με τη συμμετοχή κι άλλων οργανώσεων

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Συνεταιρισμών

Με τίτλο «Συνεταιριστικές επιχειρήσεις: η δύναμη να δράσουμε για ένα βιώσιμο μέλλον» εορτάστηκε το Σάββατο 2 Ιουλίου η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών. Η ημέρα αυτή εορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου από το 1923 και το 1995 αναγνωρίστηκε με ψήφισμα από τον ΟΗΕ. Η απόφαση αυτή του ΟΗΕ να θεσπίσει τη συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα δείχνει τη συμβατότητα των στόχων του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη με τους στόχους του παγκόσμιου συνεταιριστικού κινήματος, όπως υποστηρίζει η Διεθνής Συνεταιριστική Συμμαχία (ICA). Το θέμα της παγκόσμιας ημέρας αλλάζει κάθε χρόνο και φέτος προτεραιότητα έχουν οι στόχοι του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που αφορούν την εξάλειψη της φτώχειας, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της κλιματικής αλλαγής μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Σύμφωνα με την ICA, οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα στην επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ, καθώς:

α) προωθούν τη δημοκρατία, την κοινωνική ενσωμάτωση και λειτουργούν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος,

β) λόγω των συνεταιριστικών αρχών, έχουν βασικό στόχο τη βιωσιμότητα και την ενσωμάτωση και

γ) ενισχύουν την εργασιακή ασφάλεια, τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και τις επενδύσεις στις τοπικές κοινωνίες.

  • Χρήστος Διαμαντόπουλος