ΣΙΤΑΡΙ: Κέρδισε στρέμματα, περιμένει και τιμή

Ποια θα είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση στο σκληρό σιτάρι

Με παρακαταθήκη τις καλές τιμές της τελευταίας διετίας, κι έχοντας αξιοποιήσει τα σημαντικά συγκριτικά του πλεονεκτήματα –ιδίως εκείνο του κόστους- απέναντι σε άλλες εκτατικές καλλιέργειες (όπως το βαμβάκι) προκειμένου να «κερδίσει» εκτάσεις, μπαίνει στο 2016 το σκληρό σιτάρι.

Η περσινή σεζόν άρχισε με το… αριστερό, καθώς, εκτός από τις βροχοπτώσεις, η συγκομιδή συνέπεσε και με τα capital controls, τα οποία κράτησαν για αρκετό διάστημα εκτός χωραφιών τις αλωνιστικές μηχανές.

Η διαδικασία εν τέλει ολοκληρώθηκε ομαλά, ενώ, με τη στήριξη των συνεταιρισμών, οι τιμές μετά τα αρχικά 23 λεπτά κινήθηκαν ανοδικά, φτάνοντας εντός του Αυγούστου ακόμα και στα 30 λεπτά το κιλό. Σημειωτέον ότι ακόμα και το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου μεγάλοι μύλοι εξακολουθούσαν να αγοράζουν ποιοτικό σιτάρι με 26-27 λεπτά το κιλό.

Η μέση τιμή της σεζόν ήταν στα 25 λεπτά, νούμερο που έχει τη σημασία του, ιδίως αν αναλογισθεί κανείς το δυσμενές χρηματοοικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου επιτεύχθηκε.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος παραγωγής και τις περιορισμένες απαιτήσεις σε εισροές, οδήγησαν σε αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά τις φθινοπωρινές σπορές με τα συνολικά στρέμματα να εκτιμώνται πάνω από 2,5 εκατ. στα οποία θα μοιρασθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση των 11 εκατ. ευρώ.

Επεκτείνεται η συμβολαιακή

Στα συν της καλλιέργειας λογίζονται οι ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, όπως και η σοβαρή δουλειά σε επίπεδο αποδόσεων που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με τη συνδρομή τόσο των επιχειρήσεων σπόρων όσο και των μεγάλων βιομηχανιών ζυμαρικών.

Μια τάση που δείχνει ιδιαίτερα ισχυρή και αναμένεται να ενταθεί το 2016 είναι η καλλιέργεια σκληρού σιταριού με όρους συμβολαιακής γεωργίας. Ενδεικτικά, το σχετικό πρόγραμμα που «τρέχει» η Barilla Ελλάς αναμένεται να καλύψει φέτος περί τα 60.000 στρέμματα, ενώ πάνω από τα 16.500 στρέμματα του 2014 εκτιμάται ότι θα κινηθεί και η Μέλισσα Κίκκιζας.

Όσον αφορά τις τιμές, οι όποιες προβλέψεις για την επόμενη σεζόν προϋποθέτουν υψηλό βαθμό ρίσκου. Οι περισσότεροι οίκοι και αναλυτές εφιστούν την προσοχή τους στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων παγκοσμίως (σ.σ. χαρακτηριστικά στη Γαλλία οι φυτεύσεις βρίσκονται σε υψηλά 80 ετών), άρα και στην ενίσχυση αποθεμάτων.

Ωστόσο, σε πρόσφατο report της η Goldman Sachs προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στα σιτάρια ο παγετός που αναμένεται από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά. Δεν αποκλείεται, επομένως, να έχουμε «εκπλήξεις» στο μέτωπο της προσφοράς που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τις τιμές παραγωγού.

Γιάννης Τσατσάκης