Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για τους συνεταιρισμούς – 21/4 η ψήφιση στην ολομέλεια (upd)

Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Με πυρά εναντίον της ΠΑΣΕΓΕΣ, από πλευράς του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου ψηφίστηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς  στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypaithros.gr το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής στις 20/4 ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί και στις 21/4, ημέρα που θα πραγματοποιηθεί και η ψήφισή του (διαδικασία που μπορεί να κρατήσει έως τις 12 τα μεσάνυχτα).

Σε μια μαραθώνια σύσκεψη που κράτησε περίπου 4,5 ώρες , το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα της Γερουσίας, με πρόεδρο τη Χαρά Καφαντάρη κι ενδιάμεσα την Εύη Καρακώστα, ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου περί συνεταιρισμών η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, καταψήφισαν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΟΤΑΜΙ ενώ είχε πει εξαρχής πως δεν θα την ψηφίσει και το ΚΚΕ ενώ επιφυλάχθηκαν η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου κι αναφέρθηκε σε μια σειρά άρθρων, στα οποία διαφοροποιήθηκαν και βουλευτές της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι φορέων , που μίλησαν στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου, μια ημέρα νωρίτερα.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε πως αφού είναι αντισυνταγματικό τότε γιατί δεν εντόπισε αυτά τα σημεία η ΚΕΝΕ κι αναφέρθηκε γενικότερα στα θέματα που έθεσαν όσοι έφεραν αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο: αριθμό μελών για την ίδρυση συνεταιρισμού, αριθμό επενδυτών, θητείες, επιχειρησιακό πλάνο. Υποστήριξε πως από τους χιλιάδες συνεταιρισμούς ελάχιστοι είναι βιώσιμοι και εγκάλεσε τους παρευρισκόμενους γιατί φώναξαν εκπρόσωπο της ΠΑΣΕΓΕΣ να μιλήσει τονίζοντας: «Εσείς δεν την κατηγορούσατε για κακοδιαχείριση κι εκτροπή;».

Σημείωσε ότι μερίμνησε για να επιστρέψει η ΠΑΣΕΓΕΣ το ακίνητο της Θέρμης που το επινοικίαζε 50.000 ευρώ παραβιάζοντας το βασικό όρο του παραχωρητηρίου. Και σημείωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια είχε 40 εκατομμύρια ευρώ πάρει χρηματοδότηση. «Επιμένετε να στηρίζετε λίγο πριν την εκκαθάριση;» υποστηρίζοντας ότι την εγκαταλείπουν κι οι ίδιοι. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του μάλιστα έκανε λόγο για το θέμα της εκπροσώπησης της ΠΑΣΕΓΕΣ στα διεθνή φόρα: «Δεν θέλουμε απλά ταξιδάκια ή εκπροσώπηση».  Γιατί σας ενοχλούν οι δυο θητείες; Δεν είναι αρκετές;» τόνισε. Έκανε λόγο για «αγροτοπατερισμό» αναφερόμενος στο θέμα των δυο θητειών, με το οποίο με το νέο συνεταιριστικό νομοσχέδιο κινδυνεύουν να μείνουν ακέφαλοι οι συνεταιρισμοί σημειώνοντας «δεν είναι αρκετά 8 ή 10 χρόνια για να συμμετέχουν;» Υποστήριξε πως ο ΟΔΙΑΓΕ δεν είναι αγροτικό ΤΑΙΠΕΔ αλλά έχει στόχο και τα καταπατημένα προκειμένου να δοθούν κυρίως στους νέους αγρότες και να μη μείνει η γη ανεκμετάλλευτη.

Από την πλευρά των άλλων κομμάτων διατυπώθηκαν αντιρρήσεις σε μια σειρά από ζητήματα αλλά ορισμένες αντιρρήσεις εκφράστηκαν ακόμη κι από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , όπως η Παναγιώτα Βράντζα αλλά κι από την εισηγητή των ΑΝΕΛΛ, Γιώργο Λαζαρίδη, που ζήτησαν να τροποποιηθούν άρθρα, που αφορούσαν τον αριθμό μελών για ίδρυση  συνεταιρισμών, την εποπτεία , το επιχειρησιακό πλάνο κι αντίστοιχα τους αλιευτικούς κι αναγκαστικούς συνεταιρισμούς κ.ά.

Ιδιαίτερα επικριτικοί στο νομοσχέδιο ήταν και ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος και ο τομεάρχης Αγροτικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης ενώ αντιρρήσεις εξέφρασαν σε μια σειρά από ζητήματα και η Κατερίνα Μάρκου αλλά κι οι υπόλοιποι εισηγητές της αντιπολίτευσης.

Πρώτη μίλησε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Μαγνησίας Κατερίνα Παπανάτσιου , η οποία επανέλαβε πως πάμε σε απλοποίηση των διαδικασιών και σημείωσε πως το νομοσχέδιο επιχειρεί ν΄ αλλάξει τα πράγματα υπέρ του συνεταιριστικού χώρου και της αγροτικής παραγωγής, ενώ τόνισε πως δεν πρέπει να ταυτίζεται με την ΑΓΡΟΓΗ.

Κατά του νομοσχεδίου στο σύνολο του τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος σημειώνοντας πως ο υπουργός δεν έλαβε υπόψη ούτε μια παρατήρηση των εκπροσώπων φορέων, που διαφώνησαν: «Δεν περιμένουμε να ακούσετε εμάς αλλά ούτε τους εκπροσώπους των φορέων;», είπε. Η Νέα Δημοκρατία δια των βουλευτών της , που μετέχουν στην Παραγωγή Επιτροπής κι Εμπορίου έθεσε γενικότερα θέματα και για τον αριθμό μελών ίδρυσης, τάχθηκε κατά της κατάργησης της αναγκαστικότητας, καταφέρθηκε εναντίον της κατάργησης της «καταραμένης» ΠΑΣΕΓΕΣ: «Μη μπερδεύετε τα πρόσωπα και της διοικήσεις με τους θεσμούς. Δεν μπορούμε να καταργήσουμε τη Βουλή επειδή κάποιοι βουλευτές κάνουν ό, τι κάνουν», τόνισε. Αναφέρθηκε ,δε στην άποψη ότι ο συνεταιρισμός θα γίνει σούπερ μάρκετ, με το θέμα των αγροτικών εφοδίων κι έκανε λόγο για κρατικό παρεμβατισμό, ακόμη και στο θέμα της εκλογικής διαδικασίας.

Μέριμνα στο θέμα της αναγκαστικότητας των συνεταιρισμών, αφού οι ίδιοι τη θέλουν  ζήτησε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, βουλευτής Πέλλας Γιάννης  Σαχινίδης ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι καταλύεται η αρχή της Ισότητας με το άρθρο περί ίδρυσης γυναικείων συνεταιρισμών με τρία μέλη.

Λάβρος κατά του νομοσχεδίου ήταν ο Μιχάλης Τζελέπης, ο οποίος καταδίκασε τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις με το παρόν, στο συνεταιριστικό κίνημα. Σημείωσε ότι καμία από τις παθογένειες του συνεταιριστικού κινήματος δεν εξαλείφεται με το παρόν νομοσχέδιο: κρατισμός, κομματικοποίηση, μη έλεγχος. Ζήτησε μέριμνα για τους συνεταιριστικούς υπαλλήλους στους υπό εκκαθάριση συνεταιρισμούς , μέριμνα για ένταξη σε προγράμματα του ΟΑΕΔ και να μην καταργηθεί ο θεσμός της ΠΑΣΕΓΕΣ , ανεξάρτητα από τη διαφωνία με συγκεκριμένα πρόσωπα. Ο κ.Τζελέπης επιτέθηκε για άλλη μια φορά στην κυβέρνηση εξηγώντας ότι το παρόν ννομοσχέδιο δεν επιλύει προβλήματα φέρνει πίσω αναχρονιστικές διατάξεις είναι σε αναντιστοιχία η έκθεση με τις διατάξεις, υπάρχει θέμα διότι δεν πέρασε από την ΟΚΕ κι αποδόμησε πολλά από τα άρθρα του παρόντος νομοσχεδίου (αριθμός μελών, γυναικείοι συνεταιρισμοί, θεσμός γενικού διευθυντή, παράδοση παραγωγής, εκλογιμότητα, αντιπροσωπευτικότητα, δεύτερη θητεία κ.ά).

Η Κατερίνα Μάρκου από το ΠΟΤΑΜΙ τόνισε ότι ούτε ένας εκπρόσωπος φορέα δε βρέθηκε να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο, σημείωσε πως η κυβέρνηση επιμένει στον παρεμβατισμό αντί να κυνηγά συγκεκριμένα πρόσωπα, διαφώνησε με τις δυο θητείες, με τον οργανισμό ΟΔΙΑΓΕ, μίλησε για καπέλωμα των συνεταιρισμών και ζήτησε ιχνηλασιμότητα σε όλα τα αγροτικά προϊόντα κι όχι μόνο στα συνεταιριστικά καθώς και για κατάργηση εν κρυπτώ της ΠΑΣΕΓΕΣ. «Αναρωτιέται κανείς αν έγινε τελικά διαβούλευση;» διερωτήθηκε και σημείωσε πως σε καμία χώρα του κόσμου, δεν υπάρχουν 30 μέλη ενώ μίλησε και για αντικίνητρα.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης τομεάρχης Αγροτικού από τους ΑΝΕΛΛ ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς αφού κι οι ίδιοι το θέλουν, επικαλούμενος τους Οινοποιητικούς Συνεταιρισμούς Σάμου, εξήγησε πως πρέπει να προστατεύσουμε τέτοιου είδους προϊόντα για λόγους ποιότητας και το ίδιο συμβαίνει και με τη μαστίχα της Χίου. Ζήτησε αλλαγές και σε ό, τι αφορά στις ερασιτεχνικές άδειες αλιείας  και μέριμνα και για τον κλάδο των κατασκευαστών αλιευτικών σκαφών αλλά και για τις εταιρίες που ενοικιάζουν σκάφη και πλήττονται από βαριά πρόστιμα, όταν βρεθεί έστω κι ένα καλάμι.

Από πλευράς της Ένωσης Κεντρώων, ο Τάσος Μεγαλομύστακας, εισηγητής του νομοσχεδίου ζήτησε αλλαγές σε μια σειρά από άρθρα που αφορούν γυναικείους συνεταιρισμούς, ιδρυτικά μέλη ανάλογα με πληθυσμιακά κριτήρια  και διευκρινήσεις ειδικά για τον ΟΔΙΑΓΕ. Ειδικότερα ανέφερε πως η κυβέρνηση πρέπει να ξαναδεί άρθραπου αναφέρονται σε μέλη επενδυτές, στα μέλη ίδρυσης συνεταιρισμού ανάλογα με πληθυσμιακά κριτήρια ενώ τόνισε πως ένα συνεταιριστικό σχήμα δεν αλλάζει αν είναι επιτυχημένο.

Στη δευτερολογία του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου  κατακεραύνωσε τη ΝΔ με το θέμα της ΑΓΡΟΓΗ, για προσλήψεις 250 ατόμων μέσα σε μια νύχτα, υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει να πληρώσει το «πακέτο Κοντού» για τους συνεταιρισμούς κι ανακτήσεις 102 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά  42 συνεταιρισμούς αλλά και το πακέτο Μωραΐτη 454 εκατομμυρίων ευρώ  , που αφορά 83 συνεταιρισμούς και επανέλαβε ότι ο ίδιος είπε στον επίτροπο Χόγκαν «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου περί συνεταιρισμών συνεχίζεται τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα 223 με τη Β΄ ανάγνωση.