3.000 αγελαδοτρόφοι παράτησαν το µαντρί

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι αγελαδοτρόφοι της χώρας, καθώς τα συσσωρευµένα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν (κόστος παραγωγής, χαµηλές τιµές πώλησης του γάλακτος, ζωονόσοι κ.ά.) κλυδωνίζουν τη βιωσιµότητα του κλάδου τους.

Συμβουλές από τη ΔAOΚ της ΠΑΜ-Θ μετά τo κρούσμα Οζώδους στην Τουρκία

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι αγελαδοτρόφοι της χώρας, καθώς τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν (κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές πώλησης του γάλακτος, ζωονόσοι κ.ά.) κλυδωνίζουν τη βιωσιμότητα του κλάδου τους.

Η δραματική εικόνα στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική αγελαδοτροφία αποτυπώνεται σε στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛΟΓΑΚ), σύμφωνα με τα οποία τα τελευταία χρόνια περίπου 3.000 κτηνοτρόφοι έχουν αποχωρήσει από τον κλάδο, ενώ από τις περίπου 120.000 γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες που διέθετε η χώρα μας ο αριθμός τους σήμερα φτάνει τις 80.000 με 85.000 αγελάδες.
 
Το τελευταίο «χτύπημα» που δέχτηκε ο κλάδος είναι η οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών, που «ξεκλήρισε» δεκάδες κοπάδια στη Θράκη και τη Χαλκιδική. Εκτός από τον αριθμό των ζώων στην αγελαδοτροφία, μειωμένες είναι και οι τιμές παραγωγού. Ενδεικτικά, το καλοκαίρι η μέση τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα ήταν 40 λεπτά το κιλό και το τελευταίο διάστημα έπεσε στα 38 λεπτά το κιλό.
 
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί