Αμυγδαλιά: Τι πρέπει να κάνει ο παραγωγός μετά τον παγετό

του Χαράλαμπου Τσεσμελή, γεωπόνου

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, έτσι όπως διαμορφώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στα καρποφόρα δέντρα και ειδικότερα σε αυτά που ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας, όπως η αμυγδαλιά. Όπως δείχνουν οι μέχρι τώρα εικόνες από τις καλλιέργειες, οι απώλειες θα είναι μεγάλες στις περισσότερες περιοχές που επλήγησαν από τον παγετό.

Οι θερμοκρασίες που επικράτησαν έφταναν ακόμη και τους -12 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή είχαν και μεγάλη διάρκεια, οι ζημιές ήταν ολοκληρωτικές. Ακόμη και σε περιοχές που ξεπερνούσε τους – 7 βαθμούς είχαμε ζημιές και στα δέντρα που ήταν σε πλήρη ανθοφορία, αλλά και αυτά που πλησίαζαν. Μπορεί όλα να δείχνουν ότι η φετινή χρονιά είναι χαμένη, αυτό όμως που προέχει είναι να προστατευτούν τα φυτά, ώστε τα επόμενα χρόνια να ξανακαρποφορήσουν.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση (σωστό κλάδεμα) με ορθή θρέψη και φυτοπροστασία, ώστε να προλάβουμε τυχόν ασθένειες, οι οποίες θα μπορούν να προσβάλουν βασικά όργανα του φυτού και να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στο μέλλον.

Κλαδέματα ανανέωσης του φυτού

Με τη βελτίωση του καιρού, θα πρέπει να ξεκινήσει το κλάδεμα ανανέωσης καρποφορίας, δηλαδή να δημιουργηθούν καρποφόροι βλαστοί, αφαιρώντας τους γηραιότερους και κουρασμένους καρποφόρους βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς. Σε περιπτώσεις που έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και έχουν δημιουργηθεί προβλήματα σε λεπτούς καρποφόρους βλαστούς, οι παραγωγοί θα πρέπει να το προσέξουν και να τους αφαιρέσουν.

Σε ό,τι αφορά τα νέα φυτά, ειδικά αυτά που φυτεύτηκαν πριν από ένα έως τρία χρόνια, θα πρέπει να γίνει διαμόρφωση των δέντρων σε τρεις έως πέντε κεντρικούς βραχίονες, με κλίση 45 μοιρών.

Με τον τρόπο αυτόν, επιτυγχάνεται καλός αερισμός, όπως επίσης και φωτισμό, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην ανάπτυξη του φυτού και στην καρποφορία. Αυτό το μοντέλο βοηθάει σημαντικά και στην προστασία των φυτών από διάφορες μολύνσεις λόγω του σωστού αερισμού, καθώς και του φωτισμού των βλαστοφόρων και καρποφόρων οργάνων του.

Προληπτική φυτοπροστασία

Σε ό,τι αφορά το θέμα της φυτοπροστασίας των φυτών μετά τον παγετό, θα πρέπει άμεσα ο παραγωγός να ξεκινήσει τους ψεκασμούς, με τα κατάλληλα μυκητοκτόνα που εφαρμόζονται στην αμυγδαλιά. Ο ψεκασμός αυτός θα πρέπει να επαναληφθεί και μετά από 15 μέρες, με διαφορετικά όμως σκευάσματα, ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά από 15 μέρες, με σύνθεση μυκητοκτόνων εναντίον των ασθενειών κορύνεο, μονίλια, έλκος κλαδίσκων (φουζίκοκο) κ.ά. Ιδιαίτερα στην ποικιλία φεραγνιά, επειδή είναι ευαίσθητη, θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα για να προστατευτεί από αυτές τις ασθένειες.

Τέλος, οι παραγωγοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και τις προσβολές από τον τετράνυχο. Για να τον προλάβουν, θα πρέπει να λάβουν προληπτικά μέτρα ακόμα από αυτή την περίοδο. Με την εμφάνιση των πρώτων ακάρεων, θα πρέπει να γίνουν άμεσα οι ψεκασμοί με τα αντίστοιχα ακαρεοκτόνα, ώστε να προλάβουμε στο αρχικό στάδιο το έντομο χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα φυλλόπτωσης, όπως γίνεται συνήθως σε σοβαρές προσβολές.