Ανακούφιση για την αποφυγή «µπλακ-άουτ» στο αγροτικό ρεύµα

Εκατοντάδες ευρώ κοστίζει στους αγρότες η κατάθεση δικαιολογητικών

Ανακούφιση σκόρπισε στους 230.000 δικαιούχους αγροτικού τιµολογίου η από 26/9 ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, που παρέτεινε την προθεσµία υποβολής των απαιτούµενων δικαιολογητικών για τη διατήρηση του µειωµένου αγροτικού τιµολογίου. Είχαν προηγηθεί οι τελευταίες… µαρτυρικές εβδοµάδες για αγρότες και υπαλλήλους σε αποκεντρωµένη διοίκηση και ΔΑΟΚ, που έβλεπαν, λίγες µέρες πριν εκπνεύσει η µέχρι πρότινος καταληκτική ηµεροµηνία, να κατακλύζονται από κόσµο που πάσχιζε να εξυπηρετηθεί.

Τη µεγαλύτερη ταλαιπωρία όµως πέρασαν χιλιάδες αγρότες που συνωστίζονταν κατά δεκάδες ή εκατοντάδες στα υποκαταστήµατα της ΔΕΗ, προσπαθώντας να διατηρήσουν τη σηµαντική έκπτωση στο τιµολόγιό τους, που ούτως η άλλως έχει επιβαρυνθεί µε ουκ ολίγες αυξήσεις τα τελευταία χρόνια.

Ελάχιστοι οι κάτοχοι αδειών χρήσης ύδατος µέχρι σήµερα

Όλα ξεκίνησαν όταν η ΔΕΗ αποφάσισε µε ανακοίνωσή της, στις αρχές καλοκαιριού, να εφαρµόσει τις διατάξεις τής από 6/3/2017 σχετικής υπουργικής απόφασης και να υποχρεωθούν αγρότες και υπηρεσίες να «τρέξουν µέσα σε λίγους µήνες διαδικασίες που ήταν ανενεργές για ολόκληρα χρόνια. Στο επίκεντρο βρέθηκε η άδεια χρήσης ύδατος, έγγραφο που ζητήθηκε από τους δικαιούχους του αγροτικού τιµολογίου.

Ως γνωστόν, επί σειρά ετών δίνονταν παρατάσεις για τη νοµιµοποίηση των υδροδοτήσεων, ενώ ουδείς έδειχνε ιδιαίτερη σπουδή για να λυθεί ορθολογικά και διά παντός το ζήτηµα. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο υπάλληλος του τµήµατος Εγγείων Βελτιώσεων της ΔΑΟΚ Βοιωτίας, Θανάσης Τσάλεζας, «παλιά, ο εκάστοτε δικαιούχος, χωρίς άδεια χρήσης ύδατος και µόνο µε κάποια δικαιολογητικά, έπαιρνε το δελτίο από τη ΔΑΟΚ, µετά πήγαινε στη ΔΕΗ και µε µια απλή διαδικασία έµπαινε στο αγροτικό τιµολόγιο». Όπως εκτίµησε ο ίδιος, ο κόσµος που είχε εξυπηρετηθεί λίγες µέρες πριν εκπνεύσει η προθεσµία ήταν 500 άτοµα, τη στιγµή που 4.000 ηλεκτροδοτήσεις βρίσκονται σε αναµονή, καθιστώντας απολύτως αναγκαία τη χορήγηση παράτασης.

Από την πλευρά του, ο παραγωγός από την Εύβοια, Πέτρος Κυριαζής, σηµείωσε: «Εκτιµώ ότι µόνο το 5% των παραγωγών στην Εύβοια διαθέτει άδεια χρήσης νερού. Ευτυχώς που δόθηκε παράταση, γιατί αυτές τις µέρες στη ΔΕΗ ζήσαµε κωµικοτραγικά σκηνικά. Κόσµος συνωστιζόταν στα υποκαταστήµατα από τις 3 και 4 τα ξηµερώµατα και η ταλαιπωρία ήταν απερίγραπτη».

Λάρισα: 4.000 βεβαιώσεις σε εκκρεµότητα

Σύµφωνα µε τον κ. Κυριαζή, αλλά και τον κ. Τσάλεζα, η προσωρινή λύση της αποδοχής, από πλευράς ΔΕΗ, της βεβαίωσης έκδοσης άδειας χρήσης ύδατος, ελάχιστα βελτίωσε την κατάσταση. «Επειδή οι πιο πολλοί δεν διαθέτουν άδεια χρήσης, η ΔΕΗ δέχεται τη βεβαίωση, όµως και πάλι είναι πάρα πολύς ο κόσµος για να εξυπηρετηθεί», σηµείωσε το στέλεχος της ΔΑΟΚ Βοιωτίας.

Στο µεταξύ, πολλές ακόµα βεβαιώσεις βρίσκονται σε εκκρεµότητα, όπως ανέφερε στην «ΥΧ» στέλεχος του τµήµατος Υδροοικονοµίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. «Εµείς δίνουµε και τις βεβαιώσεις, όπως κάνουν σε άλλες περιοχές οι δήµοι, καθώς η υπηρεσία µας διαθέτει εξειδικευµένο προσωπικό. Από εµάς εκτιµώ ότι έχει περάσει το 50% από τους περίπου 8.000 παραγωγούς µε αγροτικό τιµολόγιο. Δεν προλαβαίνουµε ούτε µέχρι τα Χριστούγεννα για να τους εξυπηρετήσουµε όλους».

Φαρµάκι οι µεταβιβάσεις, βροχή τα έξοδα

Και αν το πρόβληµα του επαρκούς χρόνου φαίνεται ότι λύθηκε, κανείς δεν µπορεί να πει το ίδιο µε τις διαδικασίες δήλωσης των υδροδοτήσεων και κατάθεσης φακέλου µε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να διατηρήσουν οι δικαιούχοι το αγροτικό τιµολόγιο: Ενδεικτικά, 130 ευρώ απαιτούνται ως εγγύηση για κάθε σηµείο υδροληψίας, σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιθυµεί να πραγµατοποιήσει µεταβίβαση, αλλαγή δηλαδή επωνυµίας, από όνοµα θανόντος (συνήθως συγγενή), στο όνοµα του χρήστη της υδροδότησης που δηλώνεται στον υποβαλλόµενο φάκελο. Πρόκειται για απαραίτητη προϋπόθεση και µία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ταλαιπωρούν τους αγρότες αυτές τις ηµέρες, για να µη χάσουν το αγροτικό τιµολόγιο. Τα έξοδα, όµως, δεν τελειώνουν εδώ. Όπως αναφέρει ο κ. Κυριαζής, «µεταξύ των δικαιολογητικών που πρέπει να υποβληθούν στη ΔΕΗ περιλαµβάνεται και πρόσφατο σχέδιο ηλεκτρολόγου. Σε πολλούς παραγωγούς το σχέδιο είναι παλιό, οπότε πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 100 ευρώ για καινούργιο». Όπως µας είπε ιδιοκτήτης µελετητικού γραφείου στον Βόλο, «οι περισσότεροι παραγωγοί δεν είναι σε θέση να φτιάξουν τον φάκελο µόνοι τους, οπότε καταφεύγουν στα γραφεία, µε κόστος το λιγότερο 100 ευρώ». Σηµαντικό είναι και το πρόστιµο που καλείται να πληρώσει στη ΔΕΗ όποιος δεν είχε φτιάξει φάκελο εµπρόθεσµα και δεν είχε εγγραφεί στο ΕΜΣΥ (Εθνικό Σύστηµα Σηµείων Υδροληψίας) µέχρι σήµερα. Αυτό ανέρχεται στα 250 ευρώ, γεγονός που καθιστά πανάκριβη τη διαδικασία για µεγάλο αριθµό αγροτών.

Κατόπιν εορτής η ηλεκτρονική υποβολή

Το πρόβληµα του διοικητικού φόρτου και της ταλαιπωρίας φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να λύσει το ΥΠΕΝ σε συνεργασία µε το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως περιγράφει η πρόσφατη ανακοίνωση. Στο µέλλον, και αφού λήξει η νέα προθεσµία, που είναι το τέλος Μαΐου 2019, θα είναι έτοιµη η εφαρµογή ώστε η διαδικασία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών να γίνεται ηλεκτρονικά. Την ίδια στιγµή, το υπουργείο καλεί τους αγρότες να συνεχίσουν να επισκέπτονται τη ΔΕΗ. Εύλογα δηµιουργείται, λοιπόν, η απορία γιατί η συγκεκριµένη δυνατότητα δεν προβλέφθηκε και δεν ανακοινώθηκε εξαρχής, ώστε να αποφευχθεί όλη αυτή η ταλαιπωρία των τελευταίων ηµερών.