EIP – AGRI: Μεγάλες προοπτικές για τις ΑΠΕ στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Τα αποτελέσματα των συναντήσεων της επιχειρησιακής ομάδας ειδικών (αγροτών, συμβούλων, ερευνητών) από 15 χώρες της ΕΕ σχετικά με την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον αγροτικό τομέα δημοσιεύθηκαν από την EIP – AGRI (Οκτώβριος 2019).

«Οι ομάδες συζητήσεων με τη συμμετοχή 20 ειδικών της ΕΕ επιχείρησαν να απαντήσουν σε θέματα διάδοσης της παραγωγής και χρήσης των ΑΠΕ στις εκμεταλλεύσεις, αναζητώντας τις βέλτιστες λύσεις και τις πλέον καινοτόμες προσεγγίσεις», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση. Στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν και δύο ειδικοί από την Ελλάδα.

«Υπάρχουν πολλές μορφές ΑΠΕ που παράγονται σε περιοχές της υπαίθρου: αιολική, ηλιακή και γεωθερμική, καθώς και ενέργεια από βιοαέριο»

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, «υπάρχουν πολλές μορφές ΑΠΕ που παράγονται σε περιοχές της υπαίθρου: αιολική, ηλιακή και γεωθερμική, καθώς και ενέργεια από βιοαέριο. Προσφέρουν ευκαιρίες για απασχόληση και οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα και διασφαλίζοντας ενεργειακή ασφάλεια».

Ξεχωριστά χαρακτηριστικά και εμπόδια, ανάλογα με τη μορφή ενέργειας

Στη συνέχεια, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι παραγωγοί μπορούν να αξιοποιούν ταυτόχρονα διαφορετικές τεχνολογίες και μορφές ενέργειας. «Τόσο σε επίπεδο μεμονωμένης εκμετάλλευσης όσο και καθολικά στον αγροτικό τομέα υπάρχει πλειάδα επιλογών και δυνατοτήτων για δυνητικά μεγάλη συνεισφορά στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, ενώ στη συνέχεια γίνεται λόγος για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες για την αξιοποίηση των ΑΠΕ: «Ωστόσο, αυτή η μεγάλη γκάμα επιλογών δημιουργεί και πολύπλοκα ερωτήματα, καθώς η δυναμική, η απόδοση και ο αντίκτυπος των ΑΠΕ εξαρτώνται από φυσικά χαρακτηριστικά και συνθήκες (κλίμα, έδαφος κ.λπ.), το μέγεθος και τον τύπο μιας εκμετάλλευσης, την πολιτική διαχείρισής της, το επίπεδο εκμηχάνισης, την τοποθεσία και τις οικονομικοκοινωνικές συνθήκες, όπως η δυνατότητα πρόσβασης σε επενδύσεις και η στήριξη μέσω συμβουλευτικής στους παραγωγούς και, φυσικά, οι ενεργειακές υποδομές».

Στη συνέχεια, στην έκθεση κατηγοριοποιούνται τα εμπόδια για την υιοθέτηση των ΑΕΠ ανάλογα με το είδος της (ηλιακή – φωτοβολταϊκά, αιολική, βιομάζα, γεωθερμία). Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση, τα εμπόδια χωρίζονται σε πέντε ομάδες (οικονομικά, τεχνικά, κοινωνικά, νομοθετικά, ανταγωνισμού για φυσικούς πόρους).

Οι ειδικοί, στα συμπεράσματα της έκθεσης, αναφέρουν ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες είναι αναγκαίες για την περαιτέρω ενδυνάμωση των τεχνολογιών ΑΠΕ, ενώ απαιτούνται περισσότερες συνέργειες του κλάδου της γεωργίας με αυτόν της ενέργειας. «Πολιτικές και πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για την επιτάχυνση της χρήσης των ΑΠΕ στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σε συνδυασμό με καλές συνεργασίες μεταξύ όλων των συντελεστών, ώστε να αναγνωστούν και να ξεπεραστούν τα οικονομικά τεχνικά και κοινωνικά εμπόδια», αναφέρουν συμπερασματικά οι ειδικοί της EIP – AGRI.