Επικεφαλής οικονομολόγος FAO: “Τα μέτρα προστατευτισμού είναι πιθανό να οδηγήσουν σε παγκόσμια έλλειψη τροφίμων”

Η λήψη μέτρων προστατευτισμού από τις εθνικές κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού μπορεί να επιφέρει ελλείψεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο, προειδοποιεί ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, διά στόματος του επικεφαλής οικονομολόγου του, Μάξιμο Τορέρο.

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι οι κυβερνήσεις να περιορίζουν τη ροή των τροφίμων», προειδοποίησε ο ανώτατος αξιωματούχος του Οργανισμού, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου «θα είναι αντιπαραγωγικά».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του FAO στην Guardian, οι σοδειές φέτος ήταν καλές και οι προοπτικές για τις βασικές καλλιέργειες είναι πολλά υποσχόμενες, ωστόσο η έλλειψη αγρεργατών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και η ροπή αρκετών χωρών προς τον προστατευτισμό, υπό τη μορφή δασμών, αλλά και απαγορεύσεων εξαγωγών προϊόντων, επιδεινώνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων τις επόμενες εβδομάδες.

«Τώρα δεν είναι η ώρα για τέτοιου είδους περιορισμούς και φραγμούς στο εμπόριο», τόνισε ο κ. Τορέρο, εξηγώντας ότι αυτήν τη στιγμή το ζητούμενο είναι να διαφυλαχθεί «η ροή των τροφίμων σε όλο τον κόσμο».

Παρότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων έχουν λειτουργήσει καλά στις περισσότερες χώρες μέχρι στιγμής, το προσεχές διάστημα αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμη δοκιμασία, καθώς θα πλησιάζει η εποχή συγκομιδής σημαντικών ειδών φρούτων και λαχανικών.

Αυτά τα προϊόντα συχνά έχουν μικρούς χρόνους ωρίμανσης και είναι εξαιρετικά φθαρτά, συνεπώς χρειάζονται εξειδικευμένοι συλλέκτες για την ταχεία διενέργεια της συγκομιδής εντός του κατάλληλου χρονικού πλαισίου.