Ετοιμάζεται η φόρμουλα για την κατανομή 300 εκατομμυρίων ευρώ του προϋπολογισμού των σχεδίων βελτίωσης στις περιφέρειες

Δίκαιη και αποτελεσματική φόρμουλα για την πλήρη απορρόφηση της υπερδέσμευσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης αναζητά το ΥΠΑΑΤ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ» φαίνεται να έχει ήδη λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Η φόρμουλα θα βασίζεται σε δύο άξονες: αφενός να αξιοποιηθεί πλήρως το επιπλέον ποσό από τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, αφετέρου η κατανομή των κονδυλίων να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να αποφευχθούν αδικίες εις βάρος των δικαιούχων και των 13 περιφερειών.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σύντομα, με δεδομένο ότι ήδη αναρτήθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα διοικητικού ελέγχου από την Περιφέρεια Αττικής, ενώ η πορεία των αξιολογήσεων δείχνει πως δεύτερη ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς.

Διπλασιασμός

Αυτήν τη στιγμή το ΥΠΑΑΤ καλείται να διαχειριστεί επιπλέον 300 εκατ. ευρώ περίπου (ποσό υπερδέσμευσης) για τα Σχέδια Βελτίωσης, που αντιστοιχεί στο 94,94% του αρχικού προϋπολογισμού της πρόσκλησης. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν στα 316 εκατ. ευρώ. Όταν ολοκληρώθηκε η περίοδος υποβολής των αιτήσεων στήριξης, είχαν υποβληθεί συνολικά 15.364 αιτήσεις ενίσχυσης, με συνολικό προϋπολογισμό προτεινόμενων επενδύσεων 1,6 δισ. ευρώ και αιτούμενη δημόσια δαπάνη 935 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τη διαθέσιμη δημόσια δαπάνη.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, στην προγραμματική υπερδέσμευση να συμπεριληφθούν τα Σχέδια Βελτίωσης αξιοποιώντας ποσό ύψους 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διπλασιαστεί η δημόσια δαπάνη και να εγκριθούν περισσότεροι δικαιούχοι (λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου ενδιαφέροντος).

Δίκαιη κατανομή

Το ερώτημα είναι πώς θα κατανεμηθεί το επιπλέον ποσό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αναμένεται να προσαρμόσει τα κονδύλια με βάση την ενδοπεριφερειακή κατανομή της πρόσκλησης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο των δράσεων 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» του Υπομέτρου 4.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις», όπως δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2017, η δημόσια δαπάνη ανερχόταν σε 316 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό κατανεμήθηκε στις περιφέρειες της χώρας, ανά δράση και κατηγορία δικαιούχου.

Για παράδειγμα, για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε αποφασιστεί να κατευθυνθεί το 18,8% περίπου του συνολικού προϋπολογισμού (59.529.745 ευρώ) και για την περιφέρεια Πελοποννήσου το 9% (31.331.445 ευρώ). Κατά τον ίδιο τρόπο, αναμένεται να κατανεμηθεί ανά περιφέρεια και το ποσό της υπερδέσμευσης. Δηλαδή, το 18,8% στην Κεντρική Μακεδονία κ.ο.κ. Όμως, θα ληφθεί υπόψη και ένας άλλος βασικός παράγοντας, οι τελικές εγκρίσεις (οριστικός πίνακας με δικαιούχους).

Μάλιστα, το ΥΠΑΑΤ προσανατολίζεται σε μία fast track διαδικασία εξέτασης των ενδικοφανών προσφυγών των υποψηφίων και των 13 περιφερειών, που θα λάβει χώρα κεντρικά. Στόχος είναι το υπουργείο να έχει άμεση εικόνα της εξέτασης των ενστάσεων, και με βάση την ολοκλήρωση ελέγχου, να ανακοινωθούν και οι τελικοί δικαιούχοι.

Από τα τελικά αποτελέσματα ανά περιφέρεια θα εξαρτηθεί και η τελική ενδοπεριφερειακή κατανομή του ποσού υπερδέσμευσης, (θα συνυπολογιστούν και οι δύο συντελεστές) ώστε να αξιοποιηθούν στο 100% τα 616 εκατ. ευρώ που προβλέπονται αυτήν τη στιγμή ως δημόσια δαπάνη για το Υπομέτρο 4.1.