Εξηγήσεις Αποστόλου στη Βουλή για τη φέτα

Για «επί θύραις  συνεννοήσεις που γίνονται εν κρυπτώ και παραβύστω» για την ΤΤΙΡ και CETA έκανε λόγο ο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης συζητώντας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος του παρέδωσε την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2015-2016. Μάλιστα είναι προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη 16/6 μετά την τελική συζήτηση για τον επενδυτικό νόμο, συνεδρίαση στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου, ενημερωτική από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου.

Σε συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Βουλής κι ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Βούτσης τόνισε πως καθώς ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση δημιουργείται ένα «πλαίσιο διακινδύνευσης και επικινδυνότητας για τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, όχι μόνο στο επίπεδο της οικονομίας.  Και η συμπεριφορά προς τη χώρα μας, ως προς τις συνταγές οι οποίες ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και από το ΔΝΤ και από τους θεσμούς, έχει επιφέρει δυστυχώς ένα κοινωνικό ζήτημα πάνω στο οποίο επικάθονται τα όποια νέα επιβαρυντικά μέτρα λαμβάνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας. Απ’ αυτόν τον κλοιό θα πρέπει πάρα πολύ γρήγορα η χώρα μας, με τη βοήθεια όλων, να εξέλθει». Μάλιστα σε ό, τι αφορά στο ζήτημα του χρέους ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως έστω σε δυο χρόνια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως «η Τράπεζα της Ελλάδας είναι αρωγός» κι υποστήριξε πως έχουν «μεγάλη σημασία έχουν τα επιχειρήματα. Δηλαδή, όταν μιλάμε με τους εταίρους μας και δεν μας αρέσει κάτι το οποίο μας προτείνουν, εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιπροτείνουμε λύσεις. Αυτό κάνει η ΤτΕ εδώ και αρκετό καιρό, γι’ αυτό και καταθέτουμε τώρα αυτή την πρόταση για τη μείωση των πλεονασμάτων και για μια ήπια αναδιάρθρωση χρέους η οποία θα είναι εις όφελος όλων. Και στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης σε τελευταία ανάλυση, όχι μόνο της Ελλάδας».

Ανταπαντώντας ο κ.Βούτσης τόνισε πως «σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, από τώρα λαμβάνονται κάποια μέτρα αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά και σε επίπεδο ευρωζώνης, διότι αφορά και θα πρέπει να αφορά σε μια ουσιαστική απομείωση συνολικά του χρέους και όχι μόνο των χωρών του Νότου, έτσι ώστε να υπάρχει ένα εφαλτήριο, μια νέα εκκίνηση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Είναι, επαναλαμβάνω, πράγματα τα οποία πέρσι ή πρόπερσι δεν γίνονταν δεκτά από τους συνομιλητές, ενώ τώρα όχι απλώς γίνονται δεκτά αλλά αντιλαμβάνονται ότι είναι θέματα πρώτης προτεραιότητας».

 Άννα Στεργίου