Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία: Δημιουργία 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας για την πράσινη μετάβαση

Στη δημιουργία 2,5 εκατομμυρίων πρόσθετων θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να οδηγήσει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι της και θα εξασφαλιστούν επαρκείς δεξιότητες για τις θέσεις αυτές.

Τα παραπάνω αποτέλεσαν το κύριο μήνυμα που μετέφερε η αναπληρώτρια διευθύντρια του Cedefop, Mara Brugia, στους συμμετέχοντες στο συνέδριο με τίτλο «Η Πράσινη Συμφωνία ως στρατηγική ανάπτυξης της ΕΕ», που διοργανώθηκε από τη SGI Europe (σ.σ. Ευρωπαϊκή Ένωση που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις) και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, στις Βρυξέλλες, στις 20 Νοεμβρίου.

Καθώς το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η κα Brugia μίλησε για την ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πράσινη μετάβαση και σημείωσε, επίσης, ότι για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας να κατανοηθούν οι βασικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την επίτευξη μιας κυκλικής οικονομίας.

«Τα ευρήματα του Cedefop», πρόσθεσε, «υποδηλώνουν ότι οι δεξιότητες για την πράσινη μετάβαση είναι, στην πραγματικότητα, ένας συνδυασμός τεχνικών και μαλακών δεξιοτήτων και υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης». Αυτό, δεδομένου ότι, στα περισσότερα βασικά επαγγέλματα για την πράσινη μετάβαση, ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η χρήση της τεχνολογίας, καθώς και οι ψηφιακές δεξιότητες, είναι «ζωτικής σημασίας».

Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

Σύμφωνα με την αν. διευθύντρια, η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας μπορεί βραχυπρόθεσμα να συνοδεύσει τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα, αντιμετωπίζοντας γρήγορα τις αναδυόμενες απαιτήσεις δεξιοτήτων, για παράδειγμα, μέσω σύντομων μαθημάτων. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να ενσωματώσει την έννοια της κυκλικότητας στα υπάρχοντα προγράμματα σπουδών και να σχεδιάσει νέα, ανάλογα με τις απαιτούμενες ανάγκες.

Ωστόσο, η ίδια τονίζει ότι η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση «δεν είναι πανάκεια» και οι ελλείψεις «δεν είναι μόνο ένα ζήτημα προσφοράς δεξιοτήτων».

Όπως εξηγεί, «πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας, να τις κάνουμε πιο ελκυστικές, όχι μόνο όσον αφορά τις αμοιβές και τις εργασιακές συνθήκες, αλλά και επιτρέποντας στους ανθρώπους να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους».