Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί τη συνέχιση της καλλιέργειας για το σπαράγγι

Με το σήκωμα των σαμαριών για την προετοιμασία της βλάστησης των σπαραγγιών ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος. Οι πρώιμες περιοχές αναμένουν τις αρχές Μαρτίου και, αναλόγως των καιρικών συνθηκών, για την έναρξη της συλλογής.

Η προηγούμενη χρονιά για τους παραγωγούς σπαραγγιού σε πολλές περιοχές ήταν δύσκολη, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, αλλά και των μειωμένων αποδόσεων. Μείζον ζήτημα παραμένει αυτό των τιμών, έτσι όπως αυτό καταγράφεται από τις αγορές του εξωτερικού και κυρίως της Γερμανίας, σηματοδοτώντας παράλληλα τον προγραμματισμό των παραγωγών για την επόμενη περίοδο.

Σύμφωνα με τον Ζαφίρη Καζαντζή, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κηπευτικών Νέας Βύσσας Έβρου (ΑΣΚΓΕ), αυτό το δεκαπενθήμερο θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προετοιμασίας των χωραφιών για το σήκωμα των σαμαριών και, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η συλλογή, όπου σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις θα γίνει προς τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Για τον ίδιο, το ενδιαφέρον περισσότερο εστιάζεται στην πώληση του προϊόντος. Παρακολουθώντας εμπορικά τις χώρες της Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας, όπου εκεί στρέφεται και ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής, εκτιμά ότι «η εικόνα που έχουμε από την περσινή περίοδο για την αγορά της Γερμανίας δεν είναι και η καλύτερη. Αν αυτό συνεχιστεί και για την τρέχουσα, θα αντιμετωπίσουμε σημαντικά προβλήματα», υποστηρίζει ο ίδιος.

Σημαντικά μειωμένη η παραγωγή

Παράλληλα, ο κ. Καζαντζής παρουσιάζει και τα προβλήματα που προέκυψαν από την προηγούμενη χρονιά και είχαν να κάνουν με τις αποδόσεις των χωραφιών. «Με 800 τόνους που είχαμε δυνατότητα συλλογής, καταφέραμε να συγκομίσουμε μόνο 200 τόνους. Στον σχεδιασμό μας έχουμε περίπου 600 στρέμματα και καλύπτουμε τις ανάγκες των 38 συνεταιρισμένων μελών μας. Η κατάσταση αυτή στρέφει το ενδιαφέρον των παραγωγών της περιοχής σε άλλες καλλιέργειες, όπως τα σιτηρά, το καλαμπόκι και το βαμβάκι, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι καλλιεργούμενες εκτάσεις».

Κλείνοντας, ο κ. Καζαντζής έκανε λόγο για μια δυναμική εξωστρέφειας για τη νέα συλλεκτική περίοδο, έτσι ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των παραγωγών, «γιατί το σπαράγγι για την περιοχή μας αποτελεί ένα υπολογίσιμο προϊόν, λόγω του γεγονότος ότι υπάρχει τεχνογνωσία, αλλά και υποδομή, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των αγορών».

Σχεδιασμός χωρίς πλάνο

Για τον Γιάννη Μαργαρίτη, παραγωγό από την περιοχή της Ορεστιάδας, ήταν λάθος ο σχεδιασμός των υποδομών στον Έβρο, με τη δημιουργία συσκευαστηρίων μέσα από διάφορα συλλογικά σχήματα, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί και η παρουσία τους στις αγορές του εξωτερικού. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα από τους τέσσερις συνεταιρισμούς στην περιοχή να μείνει μόνο ένας και οι άλλοι τρεις να έχουν κλείσει ή να υπολειτουργούν», υποστηρίζει ο ίδιος. Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις για την καλλιέργεια και τη συλλογή του σπαραγγιού, ο κ. Μαργαρίτης δείχνει ιδιαίτερα προβληματισμένος.

«Τη χρονιά που μας πέρασε, οι παραγωγές ήταν σημαντικά μειωμένες, όπως επίσης και η τιμή του προϊόντος, καθώς κυμάνθηκε στο 1,12 ευρώ το κιλό μεσοσταθμικά. Αν σε αυτό υπολογίσουμε ότι το κόστος προσέγγισε αυτή την τιμή, το αποτέλεσμά μας ήταν πρακτικά αρνητικό». Στο ερώτημά μας γιατί συνεχίζει την καλλιέργεια του σπαραγγιού, τη στιγμή που σε άλλες περιοχές της χώρας πιο πρώιμες έχουν σταματήσει, ο κ. Μαργαρίτης ήταν αποκαλυπτικός. «Το εργατικό δυναμικό που χρησιμοποιούμε για τη συλλογή του σπαραγγιού παράλληλα είναι προγραμματισμένο και για την καλλιέργεια του σκόρδου. Σε αυτή την περίπτωση, αν τους βγάλουμε έξω από την παραγωγική διαδικασία του σπαραγγιού, θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα και με το σκόρδο», δήλωσε.

Επιπλέον, τόνισε ότι λόγω του επιχειρησιακού προγράμματος του συνεταιρισμού που συνεργάζεται, θα πρέπει να καλύψουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις με τις αντίστοιχες καλλιεργούμενες εκτάσεις, όπως επίσης και τις στρεμματικές αποδόσεις τους. «Το ζητούμενο για εμάς είναι να μην πέσουν οι στρεμματικές αποδόσεις, γιατί χάνουμε και το πλαφόν από τη Συνδεδεμένη», υποστήριξε. Κλείνοντας, ο κ. Μαργαρίτης περιέγραψε την πορεία της καλλιέργειας στην περιοχή του, με τη δυναμική των 3.000 στρεμμάτων πριν από περίπου πέντε χρόνια, τα οποία σήμερα έχουν φτάσει στα 1.300 με 1.500. «Για να κρατήσουμε αυτόν τον αριθμό των στρεμμάτων, θα πρέπει να δούμε νέες πρακτικές εξωστρέφειας και να οργανώσουμε καλύτερα την παραγωγή μας».

Η Γερμανία θα κρίνει το αποτέλεσμα

Ο Κώστας Ζαχαρίου, εξαγωγέας από την Καβάλα, κάνει λόγο για μια δύσκολη χρονιά, με χαμηλή ζήτηση του προϊόντος από τις αγορές του εξωτερικού. Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για τη χρονιά που πέρασε, μίλησε για χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά τους παραγωγούς «λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου».

Επίσης, εκτίμησε ότι η συλλογή στην περιοχή της Καβάλας «θα ξεκινήσει αρχές Μαρτίου και όλα θα εξαρτηθούν από τις αγορές του εξωτερικού και κυρίως της Γερμανίας, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αποδεκτές των σπαραγγιών που παράγει η περιοχή μας», καταλήγει ο ίδιος.