Καινοτόμες εφαρμογές για τους μελισσοκόμους

apps-melissokomia

Η άμεση ανάγκη να αντιμετωπίσει η μελισσοκομία τις αυξανόμενες απειλές που δέχεται μέσω της ψηφιοποίησης ήταν το κεντρικό μήνυμα του πρόσφατου συνεδρίου Digital4bees, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλγαρία και στο οποίο συμμετείχαν η επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, και ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν. Σε συνέχεια του συνεδρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε καινοτόμες εφαρμογές, μεταξύ των οποίων και ελληνικές, των οποίων η χρήση μπορεί να βοηθήσει τους μελισσοκόμους να εντάξουν την τεχνολογία προς όφελος των κυψελών τους και της παραγωγής τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η μελισσοκομία μπορεί να υποστηριχθεί από την ψηφιοποίηση μέσω τεσσάρων κύριων δραστηριοτήτων:

  1. Υποστήριξη της μελισσοκομικής δραστηριότητας με τεχνολογίες διαχείρισης των κυψελών, παρακολούθησης της υγείας των αποικιών, προστασία από επιθέσεις και απομακρυσμένη παρακολούθηση.
  2. Υποστήριξη της ιχνηλασιμότητας των μελισσοκομικών προϊόντων.
  3. Έμμεση υποστήριξη της μελισσοκομικής δραστηριότητας με τη χρήση ευφυούς γεωργίας στις καλλιέργειες για ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων.
  4. Αύξηση της γνώσης των μελισσοκόμων για τη χρήση τεχνολογικών εφαρμογών.

Αυτές οι δραστηριότητες ψηφιοποίησης προϋποθέτουν, ωστόσο, τη δημιουργία των απαραίτητων ψηφιακών υποδομών, όπως οι ευρυζωνικές και ασύρματες συνδέσεις.

Εφαρμογές

Στο κείμενο που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την ψηφιοποίηση του μελισσοκομικού τομέα με υποστηρικτή το πρόγραμμα Horizon 2020, μέσω του οποίου έχουν χρηματοδοτηθεί καινοτόμα έργα και εφαρμογές. Μεταξύ αυτών είναι τα εξής:

·Το RKey, ένα ηλεκτρονικό σύστημα υποστήριξης που θα βοηθήσει τους μελισσοκόμους στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Η βάση της ιδέας είναι ένα σύστημα προσαρμοσμένο στους μελισσοκόμους για τη διευκόλυνση του καλύτερου χειρισμού και διαχείρισης των μελισσών, του εξοπλισμού, των δαπανών και των εσόδων.

·

Η ελληνική εφαρμογή Beezon, η οποία αποτελείται από μία μελισσοκομική ζυγαριά, που τοποθετείται σε μία κυψέλη, εγκαθίσταται σε μια νομή και, στη συνέχεια, είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τον χρήστη μέσω τηλεπικοινωνιακού παρόχου. Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, υπάρχει ενημέρωση για την αλληλεπίδραση του μελισσιού με το εξωτερικό του περιβάλλον, πότε ξεκινάει μία νομή, τη διάρκειά της από τη στιγμή που παραμένει το μελίσσι στη συγκεκριμένη νομή και το πέρας. Διότι, ο μελισσοκόμος θέλει να γνωρίζει πότε τελειώνει για να πάει να τρυγήσει, ή να μεταφέρει τα μελίσσια του σε άλλη νομή, ή πίσω στο μελισσοκομείο του.

Διαβάστε σχετικά: Κυψέλες με τσιπάκια και μελισσοκομικές ζυγαριές αυξάνουν τις αποδόσεις των μελισσών

·Επίσης, το ευρωπαϊκό έργο miBeez στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα. Με τη χρήση ειδικών αισθητήρων, οι οποίοι τοποθετούνται σε κάθε κυψέλη και στέλνουν δεδομένα για τις συνθήκες που επικρατούν στις κυψέλες στο κινητό, το τάμπλετ ή τον υπολογιστή του μελισσοκόμου, επιτυγχάνεται η αύξηση της απόδοσης και η μείωση του κόστους παραγωγής. Έτσι, εκτός του χρόνου που κερδίζει, ο μελισσοκόμος καταφέρνει, επιπλέον, να μειώσει τις απώλειες τόσο σε ζωικό κεφάλαιο όσο και στην παραγωγή του.

Διαβάστε σχετικά: Μελισσοκομία ακριβείας για καλύτερη διαχείριση της κυψέλης και αύξηση της παραγωγής